logo  
Antwerpen Henegouwen Limburg Luik Luxemburg Namen Oost Vlaanderen Vlaams Brabant Waals Brabant West Vlaanderen
Routes in dezelfde provincie
...Bastogne
...Bertogne
...Bouillon
...Champlon
...Bertrix, Cugnon, Herbeumont
...Durbuy
...Érezée
...Étalle
...Gouvy
...Habay-la-Neuve & Anlier
...Hotton
...Houffalize
...La Roche-en-Ardenne
...Libin
...Marche-en-Famenne
...Martelange
...Nassogne
...Paliseul
...Redu
...Rochehaut
...Saint-Hubert
...Vielsalm
...Virton
 
Vielsalm - Verslag door Hans BergeVielsalm - Verslag door Hans BergeVielsalm - Verslag door Hans Berge
Hoogteprofiel combinatie route 1 en 4


Klik op de kaart voor een grotere versie.

Verklaring van de markers:

  • Marker 1 (3 km) : splitsing route 4 en 1
  • Marker 2 (22 km) : Baraque Fraiture (630 m hoogte)
  • Marker 3 (44 km) : Salmchateau; splitsing route 4 en 1
  • Marker 4 (55 km) : samenkomst route 4 en 1

We schrijven 25 en 26/05/2002:

Route 4 (47 km)

Laat je vooral niet afschrikken door de afstand want de eerste 4 km (die tevens de laatste 4 blijken te zijn) brengen je over een vlakke asfaltweg langs het meer en de spoorweg naar Salmchateau, waar de eigenlijke tocht begint. De overige 39 km zijn echter puur genieten. Biken zoals je op niet al te veel plaatsen in ons Belgenlandje zal doen. Via het gehucht Provedroux brengen grind- en boswegen je naar Bihain, continu bergop en bergaf, meestal kort (een paar 100-en meters), doch praktisch altijd steil. Na Bihain loopt de route samen, op een paar km uitgezonderd, met nr. 15 (vertrekkend vanuit Lierneux). Zie ook mijn verslagje over deze nr. 15 (Lierneux). Na de beklimming tot op de top van de Baraque Fraiture ben je ongeveer halfweg en kan je kiezen : een frietje, een pintje, of gewoon verder biken. Een goeie raad : kies het laatste want het zwaarste komt in het tweede deel. Via Hebronval en Ottre brengen steile klimmetjes en dito afdalingen je terug naar Salmchateau. Via dezelfde asfaltwegen als bij de aanvang van de rit bereik je Vielsalm terug.
Een goeie tip : aan de overkant van het VVV-bureau (op de parking van de Delhaize) staat een hogedrukspuit waar je je fiets (zeer voorzichtig natuurlijk) van het grootste vuil kan verlossen.

Route 3 (35 km)

Deze route maakt een grote lus in en om het Foret Domaniale du Grand Bois. Aan het VVV-kantoor de straat oversteken en je komt op de route 3 terecht. Je passeert een camping en onmiddellijk gaat het bergop : zo'n 4 km continu klimmen op een grindweg overbrugt een hoogteverschil van 180 meter, een goeie opwarmer dus. Je bent nu op 580 meter hoogte. eenmaal boven blijf je even op het plateau, voorbij een paardenkwekerij van de Univ. De Liege. Het blijft echter heuvelachtig en je daalt uiteindelijk terug tot zo'n 450 meter. Opnieuw bergop naar Meisenberg (570 meter) en terug dalen doorheen een veengebied naar het gehucht Commanster. Opgelet : deze afdaling is behoorlijk snel en de kiezelsteentjes op het pad liggen er glad bij. Hier en daar staan plaatjes met de hoogtemeters erop; je kan dus zelf inschatten of je goed bezig bent. Bos-, grind- en veldwegen brengen je via Rogery terug naar Vielsalm (nog een steile afdaling op asfalt vlak voor Vielsalm) en de route zit erop.

Zowel route 3 als 4 zijn perfect bewegwijzerd. Een kaart is dus niet echt noodzakelijk. Wat mij wel opviel was het totaal verschillend karakter van de routes : route 4 wordt gekenmerkt door vele korte en steile klimmetjes, waar op route 3 de beklimmingen langer zijn, minder steil dus, doch continu bergop.
Voor de freaks : een aaneenschakeling van beide routes leveren je een goeie 80 km puur bikeplezier op, met veel variatie, goeie signalisatie en een goed tot zeer goed berijdbaar parcours.

Gereden op 17/08/2002 in combinatie met route 4:

Route 1 (16 km)

Route 1 in Vielsalm is een echte familieroute, perfect voor het gezin en/of kinderen. Na een vlakke aanloop langs het meer kom je in Salmchateau terecht. Vanaf hier loopt het zo'n 3,5 km bergop (eerst op asfalt om over te gaan in een kiezelweg) waarbij je een goeie 100 meter hoogteverschil overbrugt. Eenmaal boven heb je eigenlijk alle bergop van route 1 gehad en keer je terug, richting Rencheux, vanwaar een asfalt afdaling je opnieuw naar de brug over de spoorweg in Vielsalm brengt en je terugfietst langs het meer via dezelfde weg als in het begin. Route 1 is 16 km lang en heeft zo'n 120 hoogtemeters. De signalisatie is perfect en een kaart is hier overbodig als je de uitgestippelde routes volgt.