logo  
GenkGenk (de Hoge Kempen)
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
groen Recreatiedomein Kattevennen Kattevennen, 3600 Genk 
blauw Recreatiedomein Kattevennen Kattevennen, 3600 Genk 
blauw Sportcentrum stad Genk Emiel Van Dorenlaan 44, 3600 Genk  089/35.05.91

Lussen
groen blauw
16 km 37 kmGDBKMLGPX

Informatie
Sportcentrum Genk E. Van Dorenlaan 144 3600, Genk Tel: 089/65.34.33 of 089/65.34.00
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share

Kaarten
Kaart
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
Stichting Vlaamse Schoolsport, svs@limburg.schoolsport.be, Tel: 011/60.33.86
Guido Franssen, , Tel: 0497/12.80.60
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: eddy Ingegeven op: 3-jun-2018 Gereden op: 2-jun-2018
gisteren de nieuwe zwarte lus gereden zeer pittig vooral dilserbos verder lekker veel bossen heel weinig asfalt tegen gekomen bij thuiskomst 96 km op de teller was echt wel leeg gereden en gewandeld bij momenten maar zeker een aanrader zeker als je graag klimt en van stijle afdalingen houd
zeer goed bewegwijzerd hebt hier geen gps nodig
Van: Luuk Ingegeven op: 15-jan-2018 Gereden op: 14-jan-2018
Gisteren op de rode (hier als blauwe route aangegeven) gereden, ingeprikt aan de golfclub Spiegelvennen. Stukje Kattevennen was héél druk, massa's wandelaars dus daar louter heel behouden kunnen rijden. Voor de rest lag de route er goed bij. In vergelijk met de andere routes in de buurt (MTB Netwerk Hoge Kempen) zit er in de Genk-route in vergelijk veel asfalt/woonwijk. Maar de singletrails die in de route zijn opgenomen maken dit een amusante route. Vooral het stukje rond de C-mine/Terril en de bossen om Langerlo en Winterslag zorgen voor het nodige vertier. Nadien ook nog even bij het passeren van het SportinGenk park even kunnen spelen op de pumptrack. Na het vernieuwde stukje aan de Thorsite was de singletrail aan het spoor toch nog behoorlijk vettig. Voor de rest lag de route er erg goed bij en denk ik dat deze het beste te rijden is een paar dagen na wat regen. Dan zijn de zandstukken nat en kan daar goed overheen gereden worden.

Al met al prima rondje!
Van: johan Ingegeven op: 26-sep-2017 Gereden op: 23-sep-2017
zware tegenvaller, in Genk zijn mooiere routes beschikbaar
Van: Jonas Ingegeven op: 7-aug-2017 Gereden op: 29-jul-2017
Vorige week de rode lus gereden. Goed geamuseerd. Inderdaad niet veel hoogtemeters, maar leuke single tracks en genoeg variatie om het spannend te houden. Leuk parcours!
Van: Christof Ingegeven op: 7-may-2017 Gereden op: 6-may-2017
Gisteren rode lus gereden vanuit Kattevenne, de route staat zeer goed aangegeven hierdoor wordt fout rijden zeer moeilijk. een zeer aangename rit met hier en daar ook een technisch stukje en een pittige helling. ideaal voor een beginnende rijder en ook nog plezier voor een iets gevorderde rijder. Conclusie: Genk ik voor mij de mooiste route die ik tot nu toe heb gereden in limburg.
Van: Erik Ingegeven op: 4-aug-2016 Gereden op: 30-jul-2016
Rode route gefietst vanuit Kattevennen. Dit is echt wel een mooie MTB-route. Ik had hem al een paar jaar niet meer gereden en volgens mij is de route op een paar plaatsen iets aangepast. Een verbetering. Je kunt op dit parcours lekker doorrijden. Bepijling is super. Het is alleen erg jammer dat de beklimming van de mijnberg nabij C-mine in Genk niet in de route opgenomen is.
Van: Erik Ingegeven op: 4-aug-2016 Gereden op: 30-jul-2016
Rode route gefietst vanuit Kattevennen. Dit is echt wel een mooie MTB-route. Ik had hem al een paar jaar niet meer gereden en volgens mij is de route op een paar plaatsen iets aangepast. Een verbetering. Je kunt op dit parcours lekker doorrijden. Bepijling is super. op de rode route is helemaal in orde maar soms konden de paaltjes wel iets beter geplaatst worden. Het is alleen erg jammer dat de beklimming van de mijnberg nabij C-mine in Genk niet in de route opgenomen is.
Van: PieWie Ingegeven op: 9-sep-2015 Gereden op: 8-sep-2015
Op een dinsdag namiddag eens verlof genomen om stoom af te blazen van een drukke periode op’t werk. Me and my bike. Voor het grootste deel is dit een prachtige rit! Het is een combinatie van verhard, onverhard, van MTB-tour, fietsroutenetwerk, ruiter- en wandelpaden. Ik kan me voorstellen dat het in het weekend met goed weer redelijk druk kan zijn met wandelaars, paarden en fietsers, allemaal over hetzelfde pad. Ik had daar gelukkig geen last van. Het grootste gedeelte loopt over goed berijdbare wegen met veel afwisseling, niet te zwaar en ook niet al te technisch. Hier en daar wat plassen, wat modder maar over het algemeen is het speeltuingehalte zeker aanwezig. Lekker fun maken in de bossen, door de velden, de heide … Onderweg is er ook genoeg te zien: de golf, de mijngebouwen, Kattevenia, C- mine … Op het einde toe wordt het wel wat lastiger. Net voor Zonhoven wordt je het bos ingestuurd dat helemaal kapot gereden is door zware machines. Men is daar serieus kapwerken aan het uitvoeren met alle gevolgen van dien. De wegen liggen er zwaar bij, diepe kuilen en plassen, overal takken en boomschors. Dat moet je zo’n 4 km volhouden en dan ben je er van af. De route is goed bewegwijzerd, slechts twee maal heb ik heel even op een splitsing goed moeten kijken waar het volgende paaltje stond. GPS geeft soms problemen in de bossen. Deze tocht ga ik zeker nog eens doen. Aanrader.
Van: Wouter Ingegeven op: 3-aug-2015 Gereden op: 3-aug-2015
Rood-groen aangevat vanuit Kattevennen.
Eerst volledig de rode route gereden (41,5 km, 250 hm). De oudere commentaren deden mij twijfelen maar dit is echt wel een mooie MTB-route. Er zijn inderdaad wel wet stukken op verharde wegen maar die dienen enkel om je naar mooie onverharde stukken te leiden. Het stuk naast de spoorweg is heerlijk om te fietsen en een 2-tal km na de C-mine zit er ook een leuke single-trail in. Er zitten ook wel een paar venijnige klimmetjes in maar je kan vooral lekker doorrijden op dit parcours. Bepijling op de rode route is helemaal in orde maar soms konden de paaltjes wel iets beter geplaatst worden.
Na de rode route opnieuw vertrokken om de groene route te verkennen (16 km, 50 hm). De groene route loopt voor een groot stuk samen met de rode route, de 'nieuwe' stukken in deze lus vond ik niet echt de moeite, bepaalde stukken liggen er echt erbarmelijk bij door boskap. Je rijdt op sommige plaatsen over een dikke laag boomschors en de wegen zijn er helemaal kapotgereden door zware machines. In het begin zit er nog een leuk technisch stuk in waarbij je daalt over boomwortels maar dat is het dan ook zowat. Bepijling is ook hier goed aanwezig, slechts op één punt heb ik me moeten beroepen op de GPS-track. Misschien dat dat paaltje de boskap niet overleefd heeft :-).
Van: eddy akkermans Ingegeven op: 20-jul-2015 Gereden op: 9-jul-2014
rereds meerdere malen dit parcour gereden loopt net voor mijn deur bijna (stadion krc genk) ook in combinatie gereden met parcour van zonhoven erbij zeer goed aangegeven ook parcour van zonhoven (belangrijk weetje parcour van zonhoven loopt ook door waar het wk veldrijden gehouden werd )
Van: Franscesco Ingegeven op: 28-may-2015 Gereden op: 28-may-2015
vandaag voor de 2de keer de rode lus in Genk gereden.

Ik vind dit toch een aangename route met veel bos en groen. Dat er stukken links gelaten worden, kan je niet uitsluiten aangezien je namelijk niet over elk onverhard pad kunt rijden. Gemiddelde van 23,4km/u gehaald...
Van: Delphine & Stef Ingegeven op: 17-apr-2015 Gereden op: 15-apr-2015
De rode lus gereden en het is een echte aanrader. Wij komen uit West-Vlaanderen en daar wordt er meestal gewoon tussen de velden op een karrenspoor gereden (= weinig variatie). Een aangename verrassing om dan in het verre Limburg toch voor een 70% van de route off-road in de bossen te kunnen rijden. Inderdaad niet veel hoogtemeters, maar dan ga je best naar de Ardennen (en dan nog ...) :-). Kortom: zeker een aanrader!
P.S.: Wij reden op gps, maar de bewegwijzering krijgt een 10/10!
Van: Denis Ingegeven op: 1-mar-2015 Gereden op: 1-mar-2015
Route gereden rode lus Hoge Kempen 42 km. Route is wel oke maar aangezien de hoeveelheid single track paden er waren is daar weinig meegedaan ik kom uit Nederland. En in vergelijking tot de routes in Nederland is dit een lachertje leuke ronde om te trainen dat wel maar weinig met omgeving en de single tracks gedaan. Als Je in de omgeving genk woont pak dan de auto en rij naar heerlen nl. Maar all met all leuke Bos xc route .Als je in Belgie woont regio genk kijk Dan eens voor leuke routes met hoogtemeters in zuid-Limburg Nederland. Conclusie als er wat Meer met single tracks word gedaan en watt leuke drops en trail dinger er in verwerkt worden denk ik dat het beter is voor de geoefende mountain-biker Dan is het een top parcours.
Van: Giliam Ingegeven op: 21-oct-2014 Gereden op: 21-oct-2014
Omdat ik dicht in de buurt woon, wilde ik deze route eens verkennen. Misschien ben ik teveel verwend met toertochten en zelf de bossen in gaan met mountainbiken. Maar deze route kan toch moeilijk de naam 'mountainbikeroute' hebben. Veel asfalt, gewone fietspaden en als je dan in de bossen bent is het voornamelijk rechtdoor ipv de mooie paadjes waar je langs rijdt. Bijvoorbeeld in Kattevennen zelf, waar de route maar nauwelijks doorheen loopt, gaat bijna alles over de fietspaden ipv de mooie bospaden die er talrijk zijn. Zonde van alle mooie uitdagingen die je passeert.. In totaal heb je 3 mooie klimmetjes en 2 single track stukjes. Daarnaast nog een paar mooie bosstukjes maar dan houdt het wel op. En dat is toch een beetje weinig voor bijna 42 km mountainbiken. Dat ik een gemiddelde van 18 km/u haalde (ondanks de dikke regen) vertelde mij genoeg.
De route is wel goed aangegeven. Wel blijven opletten, zeker op al het asfalt in Genk. Heel af en toe staat er eentje niet of later. Maar gelukkig is de volgende niet ver weg. Mensen die wel eens een toertocht rijden of zo de bossen in gaan met GPS raad ik aan zelf een mooie route samen te stellen. Dan kun je tenminste mountainbiken in de mooie bossen die in en om Genk liggen, of in de directe omgeving.
Van: Riël Ingegeven op: 30-jul-2014 Gereden op: 30-jul-2014
Vanuit Maastricht met de bikes achterop de auto naar Genk gereden en gestart met de rode route vanaf het sportcentrum. Het startpunt was wel even zoeken. Het startpaaltje staat niet bij de aangrenzende bossen (wat je zou verwachten) maar gewoon op de parkeerplaats. Op een gegeven moment gaat de route een behoorlijke tijd over in een groene en rode route. Zelf dacht ik mij te kunnen herinneren dat de groene route de 40km route was (Fout gedacht) . Op een bepaald moment splitst de route zich weer in rood en groen. Let op! Volg op dat moment weer de rode route en niet zoals ik deed de groene route. Je maakt dan een extra lus en komt weer uit op een gedeelte waar je al eerder hebt gefietst. Daarna de rode route gaan volgen met uiteindelijk 58km op de teller. Leuke afwisselende route met het nodige single track gehalte. De fantastische omgeving geeft deze route extra cachet. Het is inderdaad wel een snelle route zonder heftig klimwerk. Maar ook relaxed rijden (15km gemiddeld) kan heerlijk ontspannend zijn. Al met al zeker een route die ik vaker ga rijden. Overigens snap ik wel niet dat er op deze site over een blauwe route gesproken wordt. Hier en daar heb ik af en toe een blauwe plaatje gezien maar dat was echt geen volledige route. Is dat misschien een restant vanuit het verleden waarvoor de huidige rode route voor in de plaats zijn gekomen? Het viel me op dat de rode route (Opgenomen op mijn Garmin) namelijk praktisch identiek is aan de blauwe route waarover hier gesproken wordt.
Van: ron Ingegeven op: 14-jul-2014 Gereden op: 12-jul-2014
Vanuit heerlen (nl)afgereisd naar startpunt kattevenen en nadat ik verscheidene keren rond zutendaal en de groene route genk had gereden zaterdag eens de rode route gepakt van genk.
Leuke route en aardig kunnen doorknallen zogezegd,alhoewel ik genoeg leuke paadjes links en rechts heb zien liggen,denk dat je er de weg moet weten voor daar een te verkennen.
de singletracks zijn mooi en fun en vooral die 2 langs het spoor heb ik van genoten ook dat stukje technisch ff bij de euroscoop,al met al een leuke route en aan te raden om te doen en niet veel hoogtemeters maar ja bij mij draait t daar niet altijd om iig.
Van: ET Ingegeven op: 24-jun-2014 Gereden op: 20-jun-2014
Rode route gereden a 43km. Zoals aangegeven circa 75% onverhard, naast sommige stukje leuke singletracks (bv langs het spoor op) behoren ook best wat grote brandweerpaden bij de route. Gezien de weinig hoogtemeters en ontbreken van klimmetjes echt een parkoers om keihard te rijden. Prima route alleen dichtbij de steenkoolmijn viel mijn oog op een aantal fantastische technische stukjes die niet bij de route behoorden (verboden toegang) daar werd het eindelijk wat spannend.

Al met al gewoon een leuke XC route.

Van: Stijn Ingegeven op: 12-jan-2014 Gereden op: 12-jan-2014
De route al meerdere malen gereden, vandaag gemerkte dat er na de laatste keer enkele wijzigingen aangebracht zijn aan de rode route.
Deze wijzigingen waren dik in orde.
Zéér fijne route, bij de betere van de provincie volgens mij!
Van: amigo Ingegeven op: 25-dec-2013 Gereden op: 25-dec-2013
Gisteren voor de eerste maal deze route gereden.
Ik ben vertrokken aan het sportcentrum in Genk, hier is een ruime parking.
Door de overvloedige regen lag het parcours er vrij zwaar bij. Het voordeel (of nadeel) was wel dat de verscheidene losse-zandstroken nu redelijk vlot te nemen waren.
Er zijn leuke stukken waar goed kan worden doorgereden, maar ook stukken die pijn kunnen doen (diepe modderstroken en plassen in enkele bossen).
Het is een leuk parcours, veel offroad en regelmatig leuke singletracks.
De rode pijltjes waren duidelijk, af en toe moest je wel even opletten.
Zeker voor herhaling vatbaar

Van: Danny Ingegeven op: 24-dec-2013 Gereden op: 23-dec-2013
Gisteren vanuit Nederland afgereisd naar Genk om de rode lus eens te proberen. Na het lezen van wisselende reacties was ik niet gegaan met hoge verwachtingen. Maar eenmaal op de fiets bleek dat de route toch zeker wel leuke passages heeft. Bijvoorbeeld de single-track die langs het spoor afgaat. Deze houd behoorlijk lang aan en is super leuk. Verder zijn er hier en daar leuke klimmetjes. Natuurlijk waren er ook een aantal asfalt stukken, maar deze vond ik persoonlijk niet zo erg. 70% ging Off-Road en dat is niet verkeerd. De bewegwijzering was behoorlijk goed, heel af en toe moest je wel even goed kijken waar het paaltje stond maar ze stonden er wel.

Ik had gisteren mijn Gopro camera meegenomen om wat beelden te maken van de route. Bij deze de beelden: http://www.youtube.com/watch?v=VxyyIv25e0M
Van: gelders geert Ingegeven op: 24-jul-2013 Gereden op: 24-jul-2013
Vandaag de rode lus gereden en vond het een mooi parcours met enkele technische stukken.Dit loont echt wel de moeite want je komt door een brok natuur.Vermits er gisteren een onweer was geweest waren er verschillende putten in het pad en zijn enkele bomen ontworteld.Ik ga zeker die lus nog eens maken en vraag dan mijn collega,s mtb mee.

Vriendelijke groeten GELDERS GEERT
Van: S & G Ingegeven op: 1-jul-2013 Gereden op: 30-jun-2013
Voor het eerst deze route gereden met een vriend.
Als vertrekpunt hebben we het sportcentrum van Genk gekozen omdat je hier altijd ruim voldoende parking hebt en je rustig kunt voorbereiden.
Hier is het nog vooral vlak en heb je de meeste asfaltstukken. Ideaal om op te warmen.

Het was ons enorm goed bevallen. Let wel, de blauwe route is nu de rode geworden.
De bepijling was best OK. Nu en dan even moeten terugdraaien omdat er een pijtle verstopt was in de begroeiing.
Soms was het een beetje verwarrend omdat je ene keer een nog een blauw papieren pijltje zag, erna weer een rode.
En zoals in voorgaande commentaar, op een gegeven moment kom je een stukje op de Zonhovense route en loopt dit uit op een splitsing.
Een klein extra bordje zou handig zijn. Wij zijn van de regio en kenden onze weg.
De googlemaps-route op deze site afprinten is natuurlijk ook een optie.

1 opmerking echter. Op een gegeven moment kom je de Herenstraat uitgereden en moet je de André-Dumontlaan oversteken en links de Merediaanlaan ingaan.
Het pijltje hier kan net iets beter gericht worden. Deze stond naar rechts waardoor we enkele km's extra gemaakt hadden.

Kortom, een aanrader. Je krijgt mooie Genkse natuur te zien!
Van: Johan Ingegeven op: 18-jun-2013 Gereden op: 18-jun-2013
Vandaag samen met collega Jan de route nog eens gereden.

De blauwe wegwijzers zijn vervangen door rode zodat verwarring met de lus van Zonhoven uitgesloten is.
Op dit moment is de route prima aangegeven, alleen even opletten bij de werken aan de Vennestraat.
Daar moet je onder de tunnel door zien te geraken.
De kaart klopt evenwel niet meer volledig omdat er enkele stukken route veranderd zijn ten opzichte van vroeger, maar zoals al vernoemd staat de bewegwijzering er prima bij.
Afstand is nu ook ongeveer 43 km ipv 37 km.

Goed gedaan beheerders, als jullie de beplanting rond de pijltjes geregeld wat kunnen bijsnoeien, blijven we goed op koers.

Vriendelijke groeten, Johan
Van: tom en jente Ingegeven op: 15-jan-2013 Gereden op: 12-jan-2013
zeer mooi tour maar echt waakzaam zijn voor de borden.Vooral in de buurt van Essers rij je heel snel verkeerd en kom je op de route van Zonhoven terecht.Het is daar verstandig om de borden van midden - Limburg of je kaartje te bekijken.
Op het moment dat je de route in twee richtingen kunt rijden zit je op die van Zonhoven .Genk kun je nl maar in 1 richting rijden.
voor de rest nog een paar bordjes die verdwenen zijn. omdat ik de route in het verleden nog heb gereden kon ik me nog behelpen. Rijders van niet in de buurt rijden zeker verkeerd !!!!!
maar voor de rest een zeer mooie locatie.
Van: erik Ingegeven op: 10-dec-2012 Gereden op: 10-dec-2012
hallo Allemaal, ik ken deze route niet maar fiets wel vaker in de Kempen en op de kiewitheide. Sluit deze daarbij aan? Het lijkt allemaal zoveel asfalt te zijn of valt dat wel mee? Zou graag iets meer kilometers aan mijn route toevoegen.

Hier de link naar hetgeen we nu reeds aan de rechterzijde van dit parcours fieten.

http://connect.garmin.com:80/activity/embed/249693762

Groetjes,
Erik
Van: Bert Ingegeven op: 23-oct-2012 Gereden op: 18-oct-2012
Ik was vertrokken aan het sportcentrum in Genk. Eerst gekeken op het infobord waarop de route is uitgestippeld. Ik was van plan om de rode route te volgen maar heb alleen maar blauwe en groene pijlen gezien. Ik had de route ook op GPS maar die bleek op heel wat plaatsen af te wijken. De bewegwijzering is niet goed. Op heel wat plaatsen ontbreken er pijlen. Verder moet er vrij veel over verharde weg gereden worden. Er zijn wel enkele mooie stukjes maar die zijn in de minderheid. Het heeft niet veel zin om vaste MTB-parcoursen te voorzien wanneer de bewegwijzering niet onderhouden wordt. Ga eens kijken in Herentals daar is alles pikfijn in orde!
Van: Arne Ingegeven op: 7-jul-2012 Gereden op: 6-jul-2012
Het was meer dan een jaar geleden dat ik een poging deed om deze route te rijden, de route valt nog steeds tegen en heb het door het vele fout rijden weer niet kunnen afmaken.

Routeaanduiding:
-Ontbrekende plaatjes(aan de nieuwe fiets/paarden tunnel in de buurt van het Genk-Oost industrieterein)
-Sommige kruispunten was geen aanduiding of deze zat verborgen achter beplanting
-Je kan heel gemakkelijk misrijden en de blauwe lus van Zonhoven volgen als je de route niet kent(zoals ik dus)


Staat van het parcours:
-Een stuk van 2km ofzo is volledig bedekt in grove stenen(onderlaag voor beton), verder ligt er al een betonlaag op maar is het afgespannen met een lint. principe zoek het zelf maar uit...

Van: Gerard Goffinghs Ingegeven op: 3-jul-2012 Gereden op: 2-jul-2012
Heb een deel van de blauwe route gereden (tussen Vennestraat en E314 ter hoogte van Essers) waar nog steeds hier en daar een pijl bij mag komen. Ben toch weer verzeild op het deel Hengelhoef (mooie stukken vernieuwd) en Tenhaagdoornheide. Is nochtans niet de eerste keer dat ik de route afleg. Zal het nog eens proberen.
Van: Pertu Ingegeven op: 1-jul-2012 Gereden op: 1-jul-2012
Vandaag de blauwe route gereden. Overal hangen voorlopige pijltjes op allerhande paaltjes en af en toe op bomen. Alle pijltjes zijn aanwezig, maar regelmatig is het toch zoeken naar de pijltjes.
Het parcours op zich is echt heel plezant. Zeer veel offroad en regelmatig leuke singletracks. Dit parcours is echt de moeite om eens te rijden!
Van: Wouter Ingegeven op: 30-apr-2012 Gereden op: 30-apr-2012
Hey ik lees hier onder veel slechte comentaar over de mtb tocht van genk.er is heel veel verbeterd,nieuwe wegwijzers,duidelijk zichtbaar, heb ze nu al 2 keer opnieuw gereden en zou iedereen voor wie dat vroeger is tegengevallen toch aanraden het nog eens te proberen. Veel bike plezier!
Van: jef Ingegeven op: 20-jan-2012 Gereden op: 20-jan-2012
marc
Kom zeker eens naar Kasterlee
gr jef
peter van de blauwe en groene lus in kasterlee
Van: Marc Ingegeven op: 29-dec-2011 Gereden op: 28-dec-2011
Vandaag route gereden vanaf sportcomplex te Genk. Ik ben 3 uur en half onderweg geweest. Ik denk dat de routes zoals hierboven beschreven niet meer correct zijn. In elk geval heb ik er als geoefend fietser lang over gedaan. Wat vooral tegenviel was de slechte bewegwijzering ( ontbrekende pijlen vooral op grote kruispunten en slechtgeplaatste paaltjes). Dat er veel verharde weg in was geweten (ongeveer de helft). Ik heb niet veel ervaring met blosoparcours, maar maar dat van Holsbeek dat ik enkele jaren weken geleden reed was wel perfect in orde. Kan er mij iemand zeggen welke andere parcoursen er nog goed zijn?
Van: Rob Ingegeven op: 12-sep-2011 Gereden op: 11-sep-2011
Gisteren de route gereden. is een lekkere snelle route maar er zijn toch wat pijlen weg. Het eerste punt waar het fout ging was in Genk zelf als je de Grotestraat op komt. Daar staat nog een bordje dat je naar links moet maar daarna zijn ze weg. Na een beetje zoeken is het toch wel gelukt. Helemaal blij dat ik weer op de route zit kom ik bij de splitsing aan waar je links onder het tunneltje door moet. Geen bordje gevonden dus ben daar eerst rechts gegaan met als gevolg dat ik weer wat extra km heb gemaakt. Verder stond alles goed aangegeven tot ik in de buurt van de kartbaan kwam. Daar stond dat je rechts af moest gaan met als gevolg dat je op het woonwagen kamp uitkomt. Daar tijdens het zoeken nog 3 andere bikers tegengekomen die het zelfde probleem als mij hadden. Uiteindelijk de route weer gevonden en helemaal uit kunnen rijden.

Al met al een leuke route om op een lekker tempo te fietsen. Af en toe beetje uitkijken met mul zand of water en drassige grond. Deze route ga ik vaker rijden om lekker aan men conditie te werken
Van: michael Ingegeven op: 12-sep-2010 Gereden op: 11-sep-2010
een mooie rit ,ondanks de opmerkingen
zeer snel parcour,waardoor je dikwijls de wegwijzers mist,en moet terugkeren.
rond km 17 kom je in een bos waar ze nog bomen aan het rooien zijn.resultaat overal diepe bandensporen van de vrachtwagens.sommige stukken zelfs moeten afstappen.
rond km 32 zijn zelfs de wegwijzers verdwenen,op goed geluk dan maar naar het einde van het parcour.
Van: Bram Ingegeven op: 20-jun-2010 Gereden op: 19-jun-2010
Gewapend met een fototoestel ben ik gisteren de vaste route (de blauwe) van Genk gaan rijden.

Erg hoge verwachtingen had ik niet, maar de route viel nog goed mee.
Misschien iets teveel asfalt. Maar af en toe zaten er toch leuke tracks in.

Een ruim verslag met foto's staat op de website bij de vaste route's.

http://www.mtb-freak.be
Van: chris bogaerts Ingegeven op: 19-may-2010 Gereden op: 15-may-2010
ik heb de blauwe lus zaterdag gereden. Toen ik vertrok was het een beetje betrokken maar wast later was de zon er bij. Heerlijk fietsweer! Wat het parkoer betrof kan ik de opmerkingen van de andere commentaren alleen maar bevestigen. Links en rechts van de route zag ik mooie uitdagingen liggen waaronder als summmum de terril natuurlijk, maar daar gaat de route aan voorbij. Heel spijtig natuurlijk. Buiten enkele tracks in het bos leek voor mij het ganse parkoer beter te passen in de knooppuntenroute.
De signalisatie viel al bij al wel mee. Spijtig is natuurlijk wel de men de signalisatie niet uniform plaatst. Op de ene plaats staat de signalisatie links, dan weer rechts, dan weer voor het kruispunt soms zelfs enkel na het kruispunt. Lijkt mij dat dit beter opgelegd wordt vanuit BLOSO.
Wat me wel is opgevallen is, is dat de MTB niet echt geliefd is in de bossen daar denk ik. Op verschillende plaatsen lagen boomstammen op de route, sommige zelf gevaarlijk. Resultaat een mooie schaafwonde op mijn linkerbeen.
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 1-may-2010 Gereden op: 30-apr-2010
Gisteren tussen de soep en de patatten de BLOSO route van Genk gereden. De blauwe is een goeie 40km. Vertrekpunt voor mij was het bloso-domein Kattevennen. De route zelf is toch een beetje ontgoochelend. Ik had constant het gevoel dat er veel meer uit de streek te halen is. De onverharde paadjes lopen vaak vlak langs de wegen. Slechts hier en daar zit je voor een 5-tal minuten echt in de bos te draven. Ook de verhouding onverhard-verhard is niet al te best; ik schat op ongeveer 35, max 40% onverhard. En als je dan toch langs een uitdaging passeert, laten ze die links liggen, nl. de mijnterril van Winterslag. Verbodsborden staan er niet; onbegrijpelijk dat ze dat niet integreren. Maar ik ben er natuurlijk wel opgefietst ! Zigzaggend 100hm naar boven; fietsbaar tot een 50m van de top, effe duwen en helemaal boven kom je op een afgeplatte top met een schitterend vergezicht. Dan quasi recht naar beneden, 1 stuk van 38% en 1 van 35%, maar fietsbaar.
Ook langs een heidegebied gepasseerd maar ook hier loopt de track erdoor, precies alsof ze je er zo snel mogelijk wegwillen, terwijl ik daar links en rechts schitterende paadjes zag liggen.
Effe aan C-mine opgedraaid om restaurant Terrae (uit Mijn Restaurant) te bekijken, maar het was wel een zoektocht, want daar hangt geen enkel reclamepaneel aan de buitengevel.
Nadien nog wat single-tracks die dan naar het Golfdomein Stiemerheide leiden, en vandaar via verharde fietspaden terug naar kattevenia.
Algemeen toch een ontgoocheling. Men heeft persé een lus rond Genk willen maken; een verkeerde keuze denk ik.
Veel te veel verharde fietspaden (zowel vrijliggend als op de gewone wegen), nauwelijks hoogteverschillen (op de terril na ben ik 1 keer van de grote plateau gemoeten). Het lag er kurkdroog bij en was dus wel perfect berijdbaar. De bewegwijzering is quasi perfect. Op 2u15 incl terril was ik rond.

Hans
Van: Geert Jans Ingegeven op: 25-oct-2009 Gereden op: 25-oct-2009
Heel fijn parcours. Alleen, ik heb mij het licht uitgereden om terug thuis te geraken(Dieplaan n.b.).
Ik heb rongjes lichen draaien aan de kanten van Hengelhoef, richting Zonhoven...weet ik veel waar nog.
Ik kwam telkens op het klein rond puntje uit...dan maar mijne gps op mijn gsm aan gezet, spijtig dat ik toen niet meer het bos in kwam.
Wat ook erg vervelend was, dat ze daar iets hadden georganiseerd, wel 1000 mtb's gezien en allemaal in de tegenrichting! Ik mijn blauwe pijltjes maar volgen. Wie had die route uitgestippeld?
Voor de rest was er een pijltje verkeerd aan de Jaarbeurslaan en Hasseltweg in Genk, maar goed dat er nog waren die slimmer waren wan mij en een kaart bij hadden, das voor de volgende keer want ik wil deze tocht afmaken.

Van: Dal Pozzo David Ingegeven op: 13-sep-2009 Gereden op: 13-oct-2009
Opgelet!!! MT route rond Genk ter hoogte van de Boomweg (Kattevenne)is er een plezante die er telkens weer een ijzeren kabel spant over het boswegske.
Van: Jos Ingegeven op: 21-aug-2009 Gereden op: 21-aug-2009
vandaag voor de eerste keer deze route gereden, was wel leuk tot er op een bepaald moment geen pijltjes meer stonden.
Dit was als je langs het golfterrein door rijdt op het einde van de zandweg.
Spijtig genoeg heb ik vanaf daar de bordjes van het fietsroutenetwerk terug gevolgd en zo toch op de plaats geraakt.

groeten Jos
Van: Bart Ingegeven op: 18-may-2009 Gereden op: 10-may-2009
Dag Focuske1982, pratsjbeer

Ik ben Bart, woon in As en rij regelmatig deze route.
Als jullie zin hebben om eens samen te rijden, mail dan
naar eeekamouse@hotmail.com

Misschien tot gauw
Groetjes
Bart
Van: Focuske1982 Ingegeven op: 2-may-2009 Gereden op: 2-may-2009
Hallo pratsjbeer ik ben ook net gestopt met voetballen en ben ook begonnen met mtb'en.
Ik ben van zutendaal, misschien kunnen we samen eens een tochtje maken.
Ik hoor het wel, groetjes
Van: pratsjbeer Ingegeven op: 18-apr-2009 Gereden op: 18-apr-2009
Heb sinds vorige week een mountainbike omdat ik gestopt ben met voetballen.
is echt geweldig.
Had een gemiddelde snelheid van 20,71, niet slecht om te beginnen.
Had vooral last van mijn rug, tips zijn altijd welkom.
Als er mansen zijn die open staan om samen een ritje te doen, graag.
Hou er wel rekening mee dat ik pas bezig ben, conditie is ok.
Zalig parcour om te beginnen, wel erg vlak. Er waren wel enkele richtingspijltjes van de paaltjes getrokken, echt belachelijk maar ja, k heb dit onmiddelijk gemeldt.

iemand ervaring met parcours van zutendaal??? vergelijkbaar met blauwe route genk of niet??

slukes

greetz
Van: Mario Ingegeven op: 27-feb-2009 Gereden op: 27-feb-2009
Rij regelmatig de route van Genk omdat ik er kort bij woon.
Als je wat bergen wilt, heb je hier verschillende mogelijkheden.
1)Op zeker moment kom je langs de terril van Genk. Aan de vijver kan je rechts omhoog rijden, dan naar links en volgt het pad. Komt automatisch terug onder.
Rij naar het rond punt van de brandweer en je bent terug op de route.
2)Idem kan je doen aan de terril is As. Hier kan je een mooie lus maken.
Beide lussen zijn+/- 5km. Succes.
Van: Springbok Ingegeven op: 23-dec-2008 Gereden op: 21-dec-2008
De afgelopen vier weken ieder weekend de blauwe route van Genk gereden. Waarom vier weken na mekaar? Wel, ten eerste omdat we beginnend mountainbikers zijn, ten tweede omdat één van ons langs het parcour woont en ten derde omdat dit gewoon een prachtig parcour is. We hebben nog niet zoveel parcours op onze kerfstok (oud-heverlee, zonhoven, bilzen) maar Genk is voor ons een absolute aanrader. Er is enorm veel afwisseling qua ondergrond, veel door het bos en een perfecte bewegwijzering. Jammer dat er niet wat meer hellingen zijn maar daar kan Genk ook niets aan doen. De komende weken zullen we andere oorden opzoeken maar we komen zeker nog eens terug.
Van: Jeroen Smeets Ingegeven op: 14-nov-2008 Gereden op: 7-nov-2008
Verleden week de blauwe route nogmaals gereden en tot mijn grote verbazing en blijdschap was de route nu volledig voorzien van de nodige pijltjes.
Als het goed is mag het ook eens gezegd worden...
Van: Jeroen Smeets Ingegeven op: 14-oct-2008 Gereden op: 11-oct-2008
Ik heb zaterdag ll de blauwe route gereden en ook verschillende keren moeten omdraaien en goed moeten zoeken naar pijltjes. Niet overal even zichtbaar en zeker een aantal die ontbreken.
Aan de golfclub stopt blauw plots en is alleen nog groen te vinden.
Is een leuk parcour voor de conditie wat aan te scherpen. Veel modder dat wel maar hoe vettiger hoe prettiger.
Van: roland vanbrabant Ingegeven op: 4-aug-2008 Gereden op: 4-aug-2008
sorry verder, verkeerde toets geraakt, twas weg.
Dus op 16 versnellingen verder. Veel tijd verloren dus onmiddellijk rond Kattevenia een paar shortcuts gezocht. Hallo .... Plassen tot bijna aan mijn knieen !!! Wel plezant. Aan de nieuwe spoorweg (hoog erboven) heb ik toch verschillende malen dode takken moeten verwijderen dwars over het pad op de moeilijkste stukken (bijna express gelegd vond ik !)
De terril: Tja het was toch om zeep qua tijd dus aan de brandweer maar de terril op. Dat is wel echt de moeite. Ik ben maar een ouwe diesel met iets te weinig pk maar ik blijf wel rijden ... tot ik schrik had om achterover te vallen (ik zit vrij hoog. Onder mij zat er nog ene met een troep geiten en die was nog veeeeel ouder dan mij. Hij was er niet gerust in :-). Het uitzicht daar op de terril is wel f e n o m en a a l.
Na veel pech eigenlijk toch veel plezier gehad, 43 km op mijn modderbandjes ... baaaah da kan gerust.
De pijltjes .... zeker niet overal vindbaar en dat is spijtig
Van: roland vanbrabant Ingegeven op: 4-aug-2008 Gereden op: 4-aug-2008
amai, het had overvloedig geregend vorige nacht. Ik had het dus kunnen weten. Modder, mud, horseshit all around.
Ik had weer de time of my life. Na 2 km scheurt mijn buitenband (nooit meer geox) en mijn binnenband ook natuurlijk. Mijn 2de binnenband was ook onmiddellijk stuk vermits ik niet in de gaten had dat het eigenlijk de buitenband was. Terug naar Hasselt. Michelins opgelegd achteraan en gelbinnenband gestoken. Ik kwaad en ..... terug naar Genk. Na 200m een diepe slag en nog enkel het kleine voorste kampwiel. Ikke denken ... daar gaat dat versnellingsapparaat weer !!! Toch niet, na veel gesleutel kon ik enkel het buitenblad niet gebruiken. B a
Van: Lode Poncelet Ingegeven op: 25-jul-2008 Gereden op: 23-jul-2008
lodep.blogspot.com

We zijn eergisteren terug beginnen te fietsen met 3.
Best wel fijn om ook eens het werk van anderen te zien.
Het was de eerste keer dus hadden we besloten het rustiger aan te doen.
Dus....

Teut.

Zoals gewoonlijk vertrokken in Hasselt. En "het ouwe getrouwe" parcours nog eens genomen.
Dit leid ons door de bossen van in Hasselt tot op de Teut in Zonhoven.
Je kan dus vertrekken van aan de achterkant van het Heksenbergbos (Banneuxwijk, achter de kerk)om dan uit te komen aan de Kids (school buitengewoon onderwijs) en verder langs het Vakantiepatronaal (Restaurant De Kwaakvos). Hier moet je dan even over de gewone weg verder naar de achteringang van de vijvers van Bokrijk. Toegegeven: om hier perfect dooruit te geraken neem je best eerst even contact op met iemand die zijn weg hier een beetje kent.
Als je hier door de wirwar van single tracks, snelle technische stukjes, prachtige natuur, modder en wortels bent geraakt dan kom je ineens uit aan de Jeugdherberg van Genk. Hierlangs kan je weer de bossen induiken om uiteindelijk op de Teut uit te komen.
Indien de trip vlot is verlopen kan je onmiddelijk inpikken op de blauwe lus van Zonhoven.

Omdat we dit al enkele keren hebben gedaan was het bij ons dus zo.
De Blauwe route hebben we dus gevolgt tot voorbij de Kamping Holsteenbron. (Hier begint die lus eigenlijk) Als je dan verder rijd tot aan het bruggetje dan kan je hier nog een te zalige single track meepikken. Hij ligt naast de route maar is zeker de moeite om te doen. Wij doen hem telkens een paar keer. Elke keer een beetje sneller. We zitten nu aan 35km/u. Try us.!!!!!
Volg je de blauwe route verder dan kan je op een gegeven moment overschakelen op de blauwe route van Genk. Doe dit je je komt vanzelf aan de Terril. (Hij ligt achter de cinema van Genk. Euroscoop. Niet Kinepolis.)
Als je hetzelfde traject terug neemt da heb je op het einde van de dag toch vlot 50km op de teller.
Een mooie training dus.

Laat ons weten hoe het gegaan is.

Kaartje volgt.
Van: l.a Ingegeven op: 12-may-2008 Gereden op: 12-may-2008
weer was prima,benen waren ok,

parcour was heel wat minder.

-wegwijzers zeer slecht te vinden
-als ze op de houten paaltjes stonden ging het.
-als ze op de verkeersborden hingen(op de palen)was het minder.
-dan hingen ze op knie hoogte,dan op oog hoogte,en op sommige plaatsen zelfs in de kruinen van de bomen.
-op de lange rechte stukken duurde het extreem lang voor we een volgend bordje tegen kwamen(is best vervelend als ge een splitsing tegen komt).
-we zijn dus verschillende keren mis gereden(serieus mis).

op 3 stukken na valt er eigenlijk ni veel te beleven,
is een ideaal parcour om kilometers te maken als ge de bordjes al vind of als ge het parcour kent.
Van: Lode Poncelet Ingegeven op: 31-mar-2008 Gereden op: 30-mar-2008
Ergens achter Genk ligt Lanklaar. Daar zijn we deze week eens gaan rijden.
Misschien moet er ook eens een link zijn naar de Maasvallei. Hier in dit gebied liggen niet alleen de Filthy Tracks maar ook nog andere mooie en vermoeiende mountainbike parcours. Misschien eens opzoeken webmaster.?
Voor meer uitleg en foto's: lodep.blogspot.com
Van: Ronny Ingegeven op: 15-mar-2008 Gereden op: 15-mar-2008
Vandaag onder een stralend zonnetje gestart aan de voet van de mijnterrill roel paulissen. Daar ingepikt op de blauwe route. Groot was mijn verbazing na 5 km asfalt nog weinig bospaadjes gezien te hebben. Het spijt me heel erg maar dit is een veredelde veldrit met veel te veel asfalt. Geen goed alternatief voor de toertochten waar je bijna geen asfalt ziet! Bepijling was wel heel ok.
Van: roland vanbrabant Ingegeven op: 17-nov-2007 Gereden op: 16-nov-2007
Niet te modderig... dacht ik zo in het begin. Dag jan, eens het Fenix stadion gepasseerd geraak je regelmatig in de shit, zelfs nu het een paar dagen droog was. Die plezante kuilen naast de spoorweg waar het fijn jumpen is in de zomer zijn nu diepe vijvers geworden :-). Allee het wordt nog erger daar ben ik zeker van. Het was de verkorte versie die ik reed, rekening houdend met de dalende zon. Toch stel ik hier en daar vast dat mijn geposte Gps track niet meer volledig met de pijltjes overeenkomt. Blijkbaar werd de mtbroute hier en daar aangepast, bijvoorbeeld rond de vrt pyloon. Geen drama natuurlijk, volgende keer rij ik de route braafjes via de pijlen en post ik wel een nieuwe track.
Van: Raymond Ingegeven op: 7-nov-2007 Gereden op: 5-nov-2007
De pijltjes in de omgeving Cristal Arena zijn nog steeds niet aangebracht
Van: Bèrke Ingegeven op: 21-oct-2007 Gereden op: 17-oct-2007
Ik heb woensdag morgen 2 maal de groene route (15km) gereden. De bewegwijzering is nog intact en volledig. Mooi, vlak parcour om de nodige km's op te doen. De moeite als aanloper naar een betere conditie.
Weet er iemand of de ontbrekende pijltjes van de blauwe route al opnieuw opgehangen zijn ik zou deze in de toekomst ook eens willen gaan rijden.
Greetz
Van: Bart Weyens Ingegeven op: 2-sep-2007 Gereden op: 31-aug-2007
Opgelet bij de blauwe route. Bij de passage aan de Cristal Arena ontbreken zeker 4 a 5 pijltjes. De paaltjes staan er nog. De blauwe driehoekjes zijn gewoon afgetrokken!!! Wie doet nu zoiets??? Hier stoort men toch niemand. Vandaalestreken.
Je moet hier dus het parcour kennen. Prachtige omgeving.
Bart
Van: rudy Ingegeven op: 4-aug-2007 Gereden op: 1-aug-2007
Zeer mooie route. Men moet wel aandachtig zijn om niet te veel pijltjes te missen. Het zou beter zijn om ze steeds aan de rechterkant van de weg aan te brengen. Ik heb ook een stukje van de terril opgereden tot aan het pad in klinkers. Na twee uur tussen de bomen gereden te hebben, heb je van hieruit een fantastisch uitzicht over de streek. Kan men nog veilig hoger ?

Van: Andries Ingegeven op: 11-jun-2007 Gereden op: 11-may-2007
Gisteren en vannacht een goed onweer over ons heen gekregen, dus vanmorgen beslist om het te gaan proberen in Genk. En zeker geen spijt van gehad. Onder een stralende zon hebben we modder gevreten :) Het voordeel(of nadeel) was wel dat de verscheidene losse-zandstroken redelijk vlot te nemen waren.
Veel leuke stukken waar goed kan worden doorgereden, maar ook stukken die pijn kunnen doen (vraag maar aan mijn co-fietser:))
We zijn vertrokken aan het sportcentrum en daardoor volgens mij het leukste stuk op het einde gekregen.

De wegwijzering is overal in orde, al hebben we ook een paar keer een pijltje gemist. Overal goed opletten is de boodschap.

Ik ga zeker nog eens opnieuw.

Greetz
Van: lode poncelet Ingegeven op: 7-may-2007 Gereden op: 6-may-2007
Fijne route.
Fijne bossen. Vele korte stukken stijgen en dalen.
Nu met het droge weer van de voorbije maand wel veel mulle zand.
Door bouwwerken langs het parcours zijn er wel enkele cruciale pijlen
verdwenen. Dit heeft ons echter niet weerhouden er verder naar op zoek
te gaan.
Fijne dag geweest.
Van: roland vanbrabant Ingegeven op: 4-may-2007 Gereden op: 3-may-2007
Bepijling in Genk Centrum blijft slecht (zie eerdere commentaar).
Erger, na de aansluiting met het fietsroutenetwerk (voor de terril) zijn volgens mij ook alle pijlen weg, vanwege de complete nieuwe wegindeling vermoed ik. Vergeef mij als ik mis ben, Ik was in tijdsnood. zie de alinea 'Tja'
'Tja' ... na een lekke band en .... een kapot ventiel in de nieuwe band daarna en veel chance dat het nog effe niet geventileerd heeft, anders plat dus en 15 km te voet, was mijn hoofddoel toch zo snel mogelijk via gps terug geraken .... Ik heb dus, deze maal niet alles 3x gecontroleerd.
Het ziet er daar op het laatst toch niet goed uit qua bepijling. Maar iemand anders moet dit maar checken de volgende weken want ik moet naar de Ardennen. De nieuwe gps track zal voor het einde van de zomer zijn denk ik :-)
Van: joris Ingegeven op: 8-apr-2007 Gereden op: 20-apr-2007
fijne toer,spijtig dat er veel asfalt is en de omleiding in kattevene is fun en van mij mag dat zo blijven
Van: endorfin Ingegeven op: 7-apr-2007 Gereden op: 4-apr-2007
Ik heb afgelopen week deze route 2x gereden, lag er droog bij, waardoor we een hoge snelheid hebben ontwikkeld. Het is een goede 42 km, weinig klimmen, veel vlakke wegjes. En gelukkig niet lekgereden.
Wel hebben we een stukje terril erbij genomen, wat eigenlijk in deze route verwerkt zou moeten zitten.
Van: Lex Ingegeven op: 25-dec-2006 Gereden op: 23-dec-2006
Doe de route regelmatig. Weinig hoogteverschil. Maar dat is goed op te vangen door het mijnterril erbij te nemen.Voel mij soms wel wat minder op mijn gemak op de watertorenstraat en de staatstuinwijk in Winterslag. Daar gelden blijkbaar andere verkeersregels. Bij het oversteken van de Wagemanskeel vind ik het redelijk storend dat halverwege je over bent, je zicht op het aankomend verkeer zo goed als volledig ontnomen wordt door een groot rond verkeersbord.Voor de rest is het echt een plezier om de route te doen. Ook leuk dat je van de één over kunt gaan in de andere. Al is het even slikken als je een tegenligger tegenkomt op een niet al te breed stuk omdat de andere route in de twee draairichtingen te doen zijn.
Van: Yandaman Ingegeven op: 21-oct-2006 Gereden op: 21-oct-2006
Vandaag het "midden-limburg MTB"netwerk gefietst. Goed weer, goede omstandigheden... Blauwe pijlen gevolgd. Een goed initiatief om de verschillende toeren te koppelen via een netwerk (groene verbindingen. De bewegwijzering is goed en duidelijk: ge hoeft geen kaart te kopen. Op de cruciale verbindingspunten staan overzichtborden.

De route zelf is redelijk. Genk route minder (veel asfalt) Zonhovenroute is goed, niet moeilijk. Zand, licht looiend. Spijtig, ge komt naast de oude koolmijnbergen maar de route leidt niet op de hellingen ??? t'zal z'n redenen wel hebben zeker?

Jef en Ludo, rijden we volgende keer door naar DE Ardennen?
Van: Roland Vanbrabant Ingegeven op: 12-may-2006 Gereden op: 11-may-2006
Alles ligt nu perfect droog ondertussen. Het parcours is buiten een paar single tracks absoluut niet technisch. Toch vind ik het altijd prettig rijden in Genk. Zeker met dit weer. Hier en daar ontbreken pijltjes. Voor je de zendmast bereikt, passeer je een gekapte open ruimte. Hier is het pijltje mee gekapt. Draai na de open ruimte maar naar links. In de fietstunneltjes rond Genk denk ik ook dat er een paar pijltjes weg zijn. Gewoon even nr 72 volgen van het fietsroutenetwerk en je komt er wel uit
Van: Tom Ingegeven op: 7-may-2006 Gereden op: 6-may-2006
Op zaterdag afgezakt naar Genk om de blauwe lus te rijden.Enkele dagen voordien had ik bij ons ook nog gereden en dacht dus dat het er droog ging bij liggen.Daar was ik dus direct mis.Bij mijn eerste kilometers in het bos had ik al door dat ik vandaag slijk haar huis ging.

Het parcours:praktisch vlak,op enkele stukken vals plat na.Veel asfalt,ik denk dat als je zo de streek bekijkt je toch wel meer in het bos zou moeten kunnen rijden.

De pijlen:ik denk dat ik ne keer of 4 de pijlen niet had gezien,er zou dus een pijl meer mogen staan voor mij,en dan op de meest logische plaats.Ook heb ik een pijl opgemerkt die pal achter een ander bord stond.Dus aan de verantwoordelijke even de route doen met een paar extra pijlen in je zak.De splitsingen staan ook niet aangegeven.

Met de pijlen die ik gemist heb bijgerekend had ik 47km gedaan,goed genoeg voor op een zaterdag morgen.


Mvg Tom
Van: Thielen L Ingegeven op: 2-mar-2006 Gereden op: 1-mar-2006
Gisteren afgezakt naar genk om de blauwe lus te rijden.
Er lag een 2-3cm sneeuw, parcours was dus glibberig.
Tijdelijke omlegging staat goed aangeduid. Heel het parcours staat trouwens goed bepijld, zijn nooit verkeerd gereden.
Wel twijlel ik aan die 37km, bij aankomst stond bij mij 44km op de teller.

Spijtige zaak vonden we wel dat we mooi voorbij een terril rijden, maar dat deze NIET is opgenomen in de lus!
Echt spijtig.

Nog een spijtige zaak is dat we vertrokken waren een BLOSO centrum.
Maar hier was dus niet de mogelijkheid om de fiets te reinigen.
Dit zou toch wel moeten kunnen gerealiseerd worden.

Voor de rest ideaal beginnersparcours, bijna geen hoogteverschillen. En volgens ons ook redelijk veel verhard, konden we nu niet zien door de sneeuw
Van: Vercruyce Marc Ingegeven op: 13-dec-2005 Gereden op: 13-dec-2005
Mountainbikeroute De Hoge Kempen Genk

Naar aanleiding van werkzaamheden in de bossen van Kattevenia zijn de mountainbikeroutes (groen en blauw) tijdelijk onderbroken (geen signalisatie in het gebied Kattevenia).

Wij verontschuldigen ons voor het ongemak.

Routebeschrijving zone werkzaamheden:

Vanaf startplaats Kattevenia (bord parking):
- fiets richting skibaan
- volg verharde weg tot kruising met een volgende verharde weg
- fiets rechtdoor op de onverharde weg
- neem 4e pad links (de weg maakt hier een lichte bocht naar rechts)
- fiets rechtdoor tot aan een verharde weg en sla rechtsaf
- volg vanaf hier terug de signalisatie.

Vanaf oversteekplaats Wiemesmeer (na het golfterrein):
- 1e weg links (pijltje staat er nog)
- verharde weg blijven volgen tot parking Kattevenia (= startplaats Kattevenia).

Dienst Sport - Marc
Van: Erik V Ingegeven op: 11-dec-2005 Gereden op: 11-dec-2005
Heb vandaag de Groene route in Genk gereden. Gestart in Kattevennen. Wilde eigenlijk de Blauwe route rijden. Heb eerst een 20 min moeten zoeken waar de route in Kattevennen nu eigenlijk begint - en kwam uiteindelijk op de Groene route uit. Kan dit niet beter aangegeven worden, vanaf de parking waar de kaart met de MTB routes hangt? Voor de rest is de route een beetje saai maar OK.
Van: frank Ingegeven op: 3-dec-2005 Gereden op: 28-dec-2005
Waarom die veranderingen???
Van: Dienst Sport Genk - Marc Ingegeven op: 2-dec-2005 Gereden op: 1-dec-2005
De blauwe route is sinds vandaag op een aantal plaatsen gewijzigd. De grootste wijziging gebeurde in het gebied van de Horensberg. Bij het binnenrijden (na de afslag aan de Maaseikerbaan) moet je nu naar rechts i.p.v. links. Ook rijden we vanaf nu rond het stadion van KRC Genk i.p.v. rechts af te draaien onmiddelijk na de spoorweg. Een kleine wijziging is er ook nog aangebracht een eindje na dat men de toeristische weg is overgestoken en ter hoogte van de zendmast in Langerlo. Voor de zone die onlangs werd geasfalteerd zoeken we nog naar een voor iedereen aanvaardbare oplossing (het stukje langs de omheining kan wel nog steeds gebruikt worden).
Van: danny Ingegeven op: 19-nov-2005 Gereden op: 19-nov-2005
Heb vandaag de blauwe route gereden ppppfffff was zwaar. Het parkoer lag er zwaar bij met het weer van verleden week en het was ook nog eens zeer koud en mistig, maar al bij al heb ik mij goed geamuseerd. De bepijling was uitstekend tot op ongeveer km 30 toen ben ik het spoor bijster geraakt en heb het niet meer terug gevonden. Lag het aan mij of waren de pijltjes hier weg ik weet het niet maar ik heb nog gezocht maar heb niets meer gevonden. Heb dan maar mijn weg zo vervolgt tot terug aan het sportcentrum. Was nat bezweet want het parkoer was zwaar en ik heb goed moeten trappen om er door te geraken op sommige plaatsen.
Vond wel dat er op sommige plaatsen de omgewaaide bomen gevaarlijk over de weg hingen. Misschien dat iemand er iets aan kan doen . Voor de rest een pracht van een route en zeker een om terug te doen en dan hopelijk een beetje beter weer.
Groetjes Danny

Van: yves smeets Ingegeven op: 8-nov-2005 Gereden op: 6-nov-2005
Naar vaste gewoonte wordt deze tocht wel tweewekelijks eens gereden. Groot was mijn verbazing dan ook dat er van het oorspronkelijke parkoer helaas nog maar weinig overblijft. Er is blijkbaar één of andere politieker die beslist heeft om een groot deel te asfalteren, dit tot onze grote spijt.

Waar wij vroeger een eekhoorntje tegenkwamen dienen wij nu plaats te maken voor gemotoriseerde oudstrijders op elektrische trontinetten. Dus op naar de Voeren waar er wel nog naar hartelust kan worden gemountainbiked.

yves

Van: geert emonds Ingegeven op: 6-nov-2005 Gereden op: 5-nov-2005
hebben met 3 gasten die eigenlijk nog nooit met de mtb gereden hebben het blauwe parcour afgelegd.we waren in het begin 3 andere gasten tegengekomen en hebben die proberen te volgen .dit hadden we beter niet gedaan want na dik 20km was het over en uit voor 2 van ons .dit parcour is wel wat meer geschikt voor iets of wat ervaren mtb ers. hebben ons wel goed geamuseerd maar gaan voor onze volgende trip wel en meer geschikt parcour zoeken en ons eigen tempo rijden.
Van: Wout Smitz Ingegeven op: 12-jul-2005 Gereden op: 11-jul-2005
Gisteren rustdag in de tour, dus maar eens naar Genk gereden om zelf ook nog eens sportief te doen. Een lekker snel parcours, met soms toch wel leuke kronkelende bospaadjes. Het oprijden van de terril is wel het hoogtepunt (ook letterlijk) van de tocht, alleen spijtig dat het paadje tien meter onder de top stopt en je te voet het laatste stukje omhoog moet. Naar het einde toe werd de asfalt wel een beetje saai.
De markeringen waren trouwens het beste van alle bloso-parcours die ik al reed, alleen aan het ronde punt aan de brandweer waren er werken en daar waren de paaltjes verdwenen (je moet er naar rechts...).
Van: Jossie Ingegeven op: 20-may-2005 Gereden op: 20-may-2005
Vandaag was het super weer om te fietsen. Met momenten was het parkoer redelijk drassig (vannacht een beetje geregent). Hierdoor meer bezig geweest met op de weg te letten dan op de bordjes. Met als gevolg dat ik 47km gefietst heb binnen een tijd van 2uur en 23minuten. Maar de wegbewijzering was hoedanook super, niets op aan te merken.
Wel jammer dat je niet altijd evenveel van de natuur kunt genieten omdat het parkoer vaak langs een weg of industriegebied loopt.
Voor mij mocht er wat meer hoogteverschil zijn en een stuk minder verharde weg.
Colclusie; leuk parkoer wat zich makkelijk laat fietsen met een zeer goede bewegwijzering. Een aanrader voor de beginnende MTB-er.
Van: Peter en Ronny Ingegeven op: 6-may-2005 Gereden op: 6-may-2005
Vandaag de mooie blauwe rit in Genk eens gereden.Daar we nog maar enkele weken bezig zijn is dit een heel mooi parcour.Allen de 37 km en de 4 uur biken zoals op het bord op de parking is uitgelegd is 41 km en 3 uur biken geworden.Alle pijltjes zijn goed aangegeven.We hebben niet 1 keer moet zoeken.Daar het de hele nacht ervoor geregend had was het parcour vrij vettig, modderig en drassig maar goed te rijden.Ga zekers eens terug als het heel droog is.Ik vind persoonlijk spijtig dat het parcour in de andere richting niet is aangegeven.Een andere spijtige zaak is dat er geen mogelijkheid bestaat om je te douchen en de fiets zuiver te spuiten, want dit was wel nodig na de rit na een nachtje regen.Is misschien iets voor de toekomst. Zeker een aanrader voor een beginnende mtb-er.
Van: steve Ingegeven op: 29-apr-2005 Gereden op: 24-apr-2005
Ik, samen met mijne vriend marco heb voor den tweede keer een ritje gemaakt met de MTB.
We zijn dus beginners, maar we hebben genoten van de toer in genk.
We hebben de blauwe en de groen gereden en hadden een 41 km gereden.
Het was zeer goed te doen en de natuur is er prachtig.
Ideaal parcour voor beginners.
Ik wil ook nog vermelden dat de bewegwijzering UITSTEKEND was.
Van: jos Ingegeven op: 4-apr-2005 Gereden op: 29-mar-2005
gereden op een mooie lente dag, enkele dagen ervoor had het nog geregend, dus hier en daar was er wel een plasje of wat modder te bespeuren.
mooie route, en al meermaals gereden, toch spijtig van de asfalt, en er mocht toch iets meer hoogteverschil zijn.
Van: Roland Ingegeven op: 16-mar-2005 Gereden op: 16-mar-2005
Eerste dag mooi weer en maar naar Genk voor de blauwe route. Mooi en niet te moeilijk parcours. De bewegwijzering is erg goed behalve zoals hier al aangehaald aan Casa Papa Giovannini, ik heb het pijltje niet gevonden maar herinnerde mij dat ik daar onmiddellijk rechtsaf moest. Beginnende mtb'ers zullen misschien wat slikken op één van de zeldzaame single tracks hoog boven de spoorweg. En ja sommige plassen waren dieper dan ik dacht :-), de kempische ondergrond droogt echter vrij snel zodat de modder niet echt tot een slijkparcours verwordt. Mijn GPS vertelt mij trouwens dat de blauwe route eigenlijk 40 km lang is. Ik zal het trackbestand zo snel mogelijk uploaden
Van: Geert Ingegeven op: 27-feb-2005 Gereden op: 26-feb-2004
Heel mooi parcours maar in de laatste kilometers heb ik ergens een pijltje gemist en een kleine omlegging gemaakt van 4 km. Ik had dus in totaal 45 km op de teller.
Het parcour lag er redelijk goed bij ondanks de bevroren ondergrond.
Toch een proficiat aan de parcour bouwer !
Van: Marc J. Ingegeven op: 28-dec-2004 Gereden op: 27-dec-2004
Eindelijk is het er eens van gekomen om de Bloso Route van "de Hoge Kempen" eens volledig te doen.

Een zeer mooi parcours, maar door de regen van het voorbije weekend lag het er redelijk vettig bij. Zeker het stukje naast de spoorweg (richting Horrensberg)lag er zwaar bij. Op andere plaatsen had je dan weer bevroren ondergrond waardoor het af en toe meer op een evenwichtsoefening leek dan op mountainbiken *LOL*. Het feit dat het parcours bijna volledig in het bos ligt, kan alleen maar toegejuigd worden.

Op de bewegwijzering valt niets aan te merken. Blijkbaar ontbreken er geen pijltjes. Maar soms stel je je inderdaad de vraag - zoals op deze site reeds eerder aangehaald werd - waarom men op sommige plaatsen niet een pijltje meer had geplaatst.

In totaal aan een ritafstand van 40,74 km gekomen over een tijdspanne van 2 Hr 24 minuten en met als herinnering een dikke knie, opgelopen tijdens een valpartij, juist op een van de 'treinbils'... Part of the game !

Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik deze route gereden heb ! ;-))
Van: THEVISSEN FREDDY Ingegeven op: 15-dec-2004 Gereden op: 15-dec-2004
Mooi parkoer en de pijltjes zijn goed zichtbaar.Dit parkoer is uitstekend voor wielertoeristen om hun zomerseizoen voor te bereiden.
37 Km is wel 41 Km geworden en 4 uur rijden klopt niet. Voor een beginner mag men 3 uur rijden tellen.
Een dikke proficiat aan de mensen van het Genkse Sportcentrum. Wij zijn daar als heren ontvangen.
Maak nog een tweede parkoer bij, jullie hebben de mogelijkheden ervoor.
Ik kom zeker terug.
Van: Ronny Ingegeven op: 5-nov-2004 Gereden op: 5-nov-2004
Zeer mooie toer om te rijden voor beginnende mountainbikers.
Geen enkele keer mis gereden en niet moeten zoeken achter de aanduidingen.
Zeer goede aanduidingen, waarvoor een proficiat aan de organisatie.
Geen echte steile hellingen en afdalingen waarvan ongeveer 80% boswegen.
Wie echt van klimmen houd kan als toetje ook nog de teril oprijden maar daar hebben we ons vandaag (nog) niet aangewaagd.
Het stukje naast het stadion van KRC door was wel redelijk drassig, maar wel aangenaam.
Er zijn inderdaad wel een paar plaatsen waar we de grote wegen moeten oversteken, maar mits een beetje voorzichtigheid lukt dit wel.
Bij aankomst hadden we wel 40.5 KM op de tellers staan. (en niet mis gereden hoor)
Alleen jammer dat er geen mogenlijkheid was om de fietsen zuiver te spuiten, maar al bij al zeker een aanrader => ZEKER DOEN
Groetjes Ronny & Kurt
Van: Jack Ingegeven op: 5-nov-2004 Gereden op: 28-oct-2004
Tijdens een kort verblijf op Hengelhoef de uitgepijlde route gereden. Ik ben drie keer verdwaald, waarvan twee keer doordat ik het bordje over het hoofd zag (bleek bij terugrijden). De derde keer heb ik ook bij nazoeken het bordje niet gevonden (bij het stadion). Na een stuk langs het spoor afrijden, kwam ik een volgende verwijzing tegen.
De route is op sommige stukken (bijvoorbeeld kort na het stadion) erg modderig. Vind ik leuk, maar het is de modderigste die ik ooit gereden heb. Verder vind ik er nogal veel 'moeilijke oversteken' inzitten. Een drukke weg over, de nodige stoplichten en dergelijke en ook best veel asfalt.
Maar los van dit: het was mijn eerste route buiten Nederland en ik ben altijd blij als ik ergens een paar daagjes verblijf dat ik gewoon pijltjhes kan volgen in plaats van de weg zoeken. Kortom ik heb hem veel plezier gereden en bij een volgende keer op Hengelhoef rijd ik hem weer.
Van: Johan Ingegeven op: 24-oct-2004 Gereden op: 23-oct-2004
Hallo, het was de eerste keer dat ik een mountainbike-parcours heb gereden, toch heb ik onmiddelijk al voor het blauwe parcours (37km) gekozen.
Door de regen van de voorbije dagen lag het er enorm modderig en vettig bij, maar ik heb me écht geamuseerd! Ik denk niet dat er pijltjes ontbraken want ik heb zonder problemen de rit kunnen uitrijden. Het is inderdaad een snel parcours, ondanks de modder en met mijn lomp gewicht van 103kg bij 1m69 heb ik toch een gemiddelde snelheid van 18.6km/h kunnen neerzetten (2u06min) wat ik voor mijzelf zeker niet slecht vind!
Wat mij betreft een aanrader die zelfs voor beginners goed haalbaar is!

Johan.
Van: Stef Winters Ingegeven op: 15-sep-2004 Gereden op: 11-sep-2004
Als beginner veel op de weg gereden en me gewaagd aan de groene route. Ondanks veel (heeeel veel )modder en mega-grote plassen viel dit goed mee, wegwijzers helemaal ok, volgende keer doe ik ze tweemaal. Leuk voor beginners dus !
Van: janssen Patrick Ingegeven op: 4-sep-2004 Gereden op: 21-aug-2004
Zeer mooie route met veel afwisseling.
Ideaal voor beginners
Veel plezier
Van: Scabsie Ingegeven op: 20-aug-2004 Gereden op: 20-aug-2004
blauw - Prachtig en snel parcour maar net iets te veel verharde weg
zeer gevarieerd, bos, losse zand, slijk voor elk wat wils
Enkele stukken waar men technish zijn best mag doen maar over het algemeen zeer goed berijdbaar. Weinig echte beklimingen maar men kan zich uitleven door de terril van zwartberg op en af te rijden.de route passeert aan de voet hiervan.

Twee eerder vermelde bordjes nog steeds spoorloos.paaltjes staan maar pijljes weg.
even opletten hier.



Van: stijn e Ingegeven op: 27-jul-2004 Gereden op: 27-jul-2004
Dit is inderdaad een snelle en goede route. Prachtig afgepijld: goed zichtbare houten paaltjes met het gekende teken. Op 2 plaatsen is het plaatje echter van het paaltje gehaald (noem het gerust vandalisme). Een eerste keer nadat je rechts afgeslagen bent aan Casa Papa Giovanni (winterslag), moet je een heel stuk volgen (eerst verhard, na een tijdje onverhard). Je komt vanzelf op een zanderig kruispunt waar een paaltje zonder plaatje staat. Daar moet je rechtsaf. Een tweede keer is iets verder waar je een verharde weg door een bos volgt. Op een gegeven moment kan je ofwel rechtdoor (onverhard) of links volgen (verhard). Ook daar staat een paaltje zonder plaatje. Daar moet je links volgen. Voor de rest waren alle afpijlingen dik in orde.

De terril hoort wel niet bij het parcours, maar is te knap om links te laten liggen ;-)

Grtz
Van: stijn Ingegeven op: 18-jun-2004 Gereden op: 16-jun-2004
Zeer goede en snelle route. Jammer dat er geen pijlen staan om de terril volledig te beklimmen. Eens aan de voet van "de berg" kun je er welk vrij eenvoudig op via een zeer mooie kort maar krachtige beklimming. Alfdalen langs de zelfde weg en dan terug de originele route op. Samen goed voor 50KM!!!
Aanrader!
Van: chicago inwoner Ingegeven op: 16-apr-2004 Gereden op: 16-apr-2004
jammer Glenn Bobbaers dat je ons inwoners van Sledderlo verward met chicago...
misschien toch maar beter eens opletten volgende keer dat je niet te hard struikeld over het vuil !!! mensen zoals jij moeten in hun boerengat blijven zitten waar ze zitten...van de webmaster verwacht ik dat deze berichten gewist worden want dit is een regelrechte schande voor de meer dan 3000 inwoners van Sledderlo die hard hun best doen om deze naam van de jaren 70 kwijt te geraken
Van: thomas poelaert Ingegeven op: 30-mar-2004 Gereden op: 30-mar-2004
zoooooooooooooo lastig.
kwas bijna doooooooooood!!!!!!!!
er was wel een mooi landschap rondom je.
deze tochten zijn zeker aan te raden aan iedereen die van wandelen houd.
Van: "Vreeg Daag" Ingegeven op: 22-mar-2004 Gereden op: 21-jan-2004
Mooie tocht, goed aangegeven maar toch enkele malen verkeerd gereden door onoplettendheid van de kopmannen. Hierdoor hadden we inclusief de terril toch 50 km.
Voor de echte MTB-ers is het een vrij snel, plat parcour met uitzondering van de terril.
Van: Stijn De Grauwe Ingegeven op: 8-mar-2004 Gereden op: 8-mar-2004
Zozo, denk dat ik het groenste groentje ben wat zich op de mountainbike begeeft in Genk :-)
Ik heb vandaag welgeteld 3 dagen mijn bike ... En daarvoor was het alweer 4j geleden dat ik me nog eens op een fiets gewaagd had ... Dus je kan je dat al indenken :-)
Vandaag dus de groene route eens geprobeerd. Na een klein tochtje van 5km tot aan het bloso terrein in kattevenen begon ik eraan. Aangezien ik een bossige ondergrond niet gewoon ben moest ik in het begin toch even slikken :-) Maar na een tijdje begon ik er lekker van te genieten! Ik had hier al gelezen dat als er geen wijzer staat, dat je dan gewoon rechtdoor moet, en met dat in mijn achterhoofd ben ik er toch in geslaagd om niet fout te rijden. De brede stukken die ook voorzien zijn voor de paarden vallen wat tegen, aangezien daar veel losse zand ligt. Sommige plekken waren ook vrij modderig, en met wat plassen, maar dat kon mij niet tegen houden...
Het laatste stukje van het parcours is ook wel welkom, een stukje asvalt om eventjes bij te komen.
Na ongeveer een uur en 15 minuten (pauze inbegrepen) kwam ik dan terug aan op het beginpunt. En kan ik stellen dat ik trots ben op mezelf :-)
Nu nog wat op de weg, en dan waag ik me aan de blauwe.
Groeten
Stijn
Van: Klingeleers Philip Ingegeven op: 8-mar-2004 Gereden op: 8-mar-2004
Het was vandaag ideaal om te fietsen, goed weer plus de ondergrond lag er goed bij. Mijn koerskostuum aangetrokken, mijn stalen ros aan een laatste inspectie onderworpen en vertrokken voor de 37 km (die er toch 40km geworden zijn). Het parcour lag er ideaal bij, behalve de strook die net na het fenixstadium komt totdat je terug op verharde baan komt. Maar dit stukje modder kon de pret niet bederven.
Kheb het parcour uitgereden met een gemiddelde van 21km/u, net niet goed genoeg om met Mr. Lecok mee te kunnen. (Belangrijk om te weten: ik heb wel de terril niet gedaan)
Het enige nadeel van dit parcour, is dat er geen mogelijkheid is om je fiets af te spuiten achteraf. Dit lijkt me nochtans echt niet moeilijk om te regelen met de mensen van de manege (hint).

Groeten Klingel

Van: Visser die niet overdrijft Ingegeven op: 31-dec-2003 Gereden op: 31-dec-2003

Wow Flip zou jij je niet vlug inschrijven voor het wereldkampioenschap mountainbiken??? Bijna gemiddeld 25km/h inclusief de beklimming van de terril!!!!
Van: Roland Wijnen Ingegeven op: 30-dec-2003 Gereden op: 26-dec-2003
de blauwe route (die van +- 40 km) gedaan..

De bewegwijzering was goed te volgen. We zijn nergens verkeerd gereden !

eerste nadeel was dat er redelijk veel modder was maar ik was dan ook niet gekomen met de bedoeling om proper te blijven. En zo hartje winter was dit ook wel te verwachten.

tweede nadeel is dat er redelijk veel asvaltstroken zijn op een deel van het parcour maar het is toch redelijk afwisselend (zand, beklimmingen, technische stroken, afdalingkjes, bochtenwerken tussen de bomen door, bezienswaardigheden, ... )

Voordeel: mijn conditie was niet meer wat het moest zijn en dit was ideaal om opnieuw te beginnen. Ik zal noch wel eens terug komen om eens de groene en blauwe route samen te doen... kwestie van die route ook eens te proberen


Van: Lecok Flip Ingegeven op: 30-dec-2003 Gereden op: 26-dec-2003
Het was de eerste keer dat ik het parcour eens volledig gedaan heb. Moet zeggen dat de bewegwijzering heel goed was. Nergens fout gereden dus ideaal.

Wel meeeeega veel modder zodat het parcour er vrij zwaar bij lag. Vooral achter het KRC-Genk stadion.

Het spijtige van deze route is wel dat deze niet over de mijntril gaat !!! Lekker saai der langs, maar ik kon het niet laten en toch eens naar boven geklommen !

Totaal toch zo'n 43 Km gemaakt tegen een gemiddelde van 24.9 km/uur vooral omdat er veel asvalt is.

Toch heel mooi tochtje en k'zal het zeker nog eens overdoen.
Van: FRANCOIS Johan Ingegeven op: 1-nov-2003 Gereden op: 1-nov-2003
Vandaag voor de derde maal, een poging gedaan om de volledige BLAUWE route te volgen. Ingepikt op het traject in ZONHOVERHEIDE. Door onderhoudswerken in de bossen (rooien van bomen)ligt een deel van de route er onbereidbaar bij door de boomstammen die kriskras over het paadje liggen. Persoonlijk vind i kdat men iets teveel gebruik maakt van de asfaltweg die langs de toeristische weg loopt. De bossen langs die kant bieden veel meer mogelijkheden. Ik had gehoopt de terril te kunnen berijden, ijdele hoop. Om van Zonhoven, naar Winterslag te gaan leidt men ons langs enekel drukke kruispunten (wel met fietspad - maar toch ontgoochelend !). En dan : geen pijltjes meer. Ben dan ook onverrichtterzake teruggekeerd. Ergens vind ik deze route een gemiste kans. SPijtig.
Van: Smets Bert Ingegeven op: 17-sep-2003 Gereden op: 17-sep-2003
17/09/2003 : Vandaag heb ik een poging ondernomen om de blauwe lus te rijden. Net zoals bij de groene lus was ik vertrokken aan het recreatiedomein Kattevennen. De eerste ± 15 km waren plezant, daarmee is dan ook alles gezegd. De kilometers daarna verliepen hoofdzakelijk over asvalt, verschillende wegwijzers ontbraken, in de bossen was men bomen aan het omzagen, waardoor er pijltjes verscholen zaten achter stapels hout, ik ben verschillende keren te voet moeten gaan met mijn MTB op mijn schouder omdat de omgezaagde bomen het de volledige bosweg versperden.
Resultaat : de afstand van route die normaal gezien 37 km moest zijn, bedroeg voor mij 53,6 km.
Ik zou dus iedereen afraden om deze tocht te rijden, zo'n slechte wegwijzers, en dat na nog geen half jaar.
Van: smets.bert Ingegeven op: 15-sep-2003 Gereden op: 15-sep-2003
Deze morgen (15/09/2003) heb ik, na een periode van enkele maanden op non-actief te staan, besloten om eindelijk ook nog eens op mijn mountainbike te springen. Na veel nadenken en twijfelen, heb ik besloten om de groene lus van Genk eens te verkennen, omdat dit redelijk dicht bij huis ligt. Na een opwarming van thuis to aan het begin van de route (± 11 km) begon ik eraan.
Het parcours is niet zwaar, de hele tijd vlak en de enige moeilijkheid zat hem is de strokken "los zand" door de droogte. Al bij al vond ik het toch een angename rit, vooral voor de mensen met een iets mindere conditie of voor de beginnende mountainbikers. De afstand is ook niet te groot, in een uurtje ben je rond.
De wegwijzers stonden er, maar enkel een minimum, geen plaatje te veel, soms was het een beetje zoeken, je moet echt de zijstraten inlijken om te zien of daar misschien geen wegwijzertje staat. Als je goed oplet is dit echter goed haalbaar, ik ben in ieder geval geen enkele keer verkeerd gereden.
Ik ben in ieder geval al benieuwd hoe de blauwe lus zal meevallen, het staat al vast dat ik die zeker ook eens zal proberen.
Van: Goddé Nico Ingegeven op: 27-jul-2003 Gereden op: 25-jul-2003
25/07/2003: Alhoewel de blauwe tocht start in een bosrijke omgeving loopt de omloop toch teveel over verharde wegen. Vele pijltjes waren verdwenen zodat ik 45 km op de teller had. Hoewel Limburg vlakker is dan mijn normale MB omgeving (Hageland) kan de omloop toch wat heuvelachtiger en technischer. Ik kom met mijn leerlingen jaarlijks een week moutainbiken in Kattevenia en wij vinden in de buurt toch wel mooiere stukjes.
Op het informatiebord geeft men een richttijd van ongeveer 4 uur, dit is ruimschoots overdreven want ik deed over mijn 45km 2u 5min en ben niet als een gek tekeer gegaan.
Van: Wim Vermeir Ingegeven op: 12-jun-2003 Gereden op: 21-apr-2003
Op Paasmaandag (21/04) de blauwe route eens aangepakt. Al bij al heb ik me goed geamuseerd, vooral het stuk in het bos rond Kolderbos en richting centrum Genk is plezant : één pittige helling waar je een tandje moet bijsteken. Vermits het parcours droog lag ook enkele stukken door los zand maar dit stoort niet. Tof bochtenwerk langs smalle paadjes en af en toe eens een scherpe 90° draai net na een helling.
Nadien loopt de route langs een oude spoorlijn op een tallu, ook plezant vermits iets technischer. Liefst niet van het paadje rijden hier :-). Na de Tuinwijk (een woonwijk) gaan we richting autosnelweg langs enkele plezante hellingen en korte "downhills" in de bossen (we zitten nog in Limburg per slot van rekening en toch krijg je soms al een beetje "Mountain" gevoel). Nadien een stuk langs het fietsnetwerk richting mijnterril Winterslag en Sportcentrum > jammer dat de mijnterril zelf niet werd meegenomen als part of the route. Waarschijnlijk om ecologische redenen gedaan. Dan mooi langs een beekje naar het sportcentrum - hobbelig parcours - valse tanden niet aan te raden. Het tweede deel na het sportcentrum vond ik persoonlijk saai : meer asfalt, woonwijken en zo goed als plat. Jammer. Enkel het stukje aan de terril van Waterschei langs een spoorlijn (na het Fenix stadium) was terug even mountainbiken ipv recreatief fietsen (without offense natuurlijk maar we zitten hier op een mountainbike parcours toch ?).
Al bij al geef ik deze route toch een 7/10. Soms moet je goed uit je doppen kijken dat je geen afslag mist - de wegbewijzering is al bij al in orde maar één paaltje meer op enkele plaatsen kan zeker geen kwaad. De tijdsduur is ook vrij ruim gemeten (4 uur) - als je doorfietst doe je de tour in minder dan 3 uur en ik ben geen doorwinterde mountainbiker.

Toch een chapeau voor degenen die de route hebben aangelegd. Als je wat hellingen wenst én weinig tijd hebt, moet je toch niet altijd de auto in richting Ardennen. Alleen het tweede stuk na het Sportcentrum kon beter.
Van: Frank Indestege Ingegeven op: 4-may-2003 Gereden op: 5-may-2003
05/05/2003: Als ex-inwoner van Genk was ik verheugd dat er eindelijk een vaste MTB-route is uitgestippeld in Genk. Ik fiets er immers al jaren en weet dan ook dat er prachtige routes kunnen worden gemaakt.
Nadat ik de route heb uitgeprobeerd heb ik helaas maar één conclusie : een gemiste kans !

Alle prachtige stukjes die ik voor mezelf al had uitgestippeld laat men links liggen en er zijn veel te veel asfaltstukken in de route. Gezien het potentieel dat Genk en omstreken biedt voor MTB vind ik dan ook dat de Sportdienst hier een mooie kans heeft laten liggen om Genk op de MTB-kaart te zetten.

Daarenboven blijft het spijtig dat men de terril in Winterslag niet mag opnemen in de route (hoewel ik denk dat de Sportdienst hier niets aan kan doen). Wij gebruiken deze terril zeer frequent om te klimmen, hoewel het eigenlijk niet toegelaten is) en we zijn zeker niet alleen !
Van: Glenn Bobbaers Ingegeven op: 19-apr-2003 Gereden op: 19-apr-2003
Ik ben vandaag (07/03/2003) de MTB-Route van Genk gaan rijden. Weliswaar de 16 km, de 37 km gaat pas in april dit jaar open. Wat mij eerst en vooral opviel is dat de route bijna hetzelfde loopt als die van de wandelaars. Op zich niet echt een probleem, zolang dat je geen moeilijke wandelaars tegenkomt. Nog een ander probleem hierbij is dat er veel plaatjes staan met allemaal pijltjes. Maar voor de MTB-route zijn ze wel zeer zuinig geweest met pijltjes. Het principe is dus als er geen pijltje staat om af te draaien, dat je rechtdoor rijdt. Simpel?!? Zeer verwarrend op sommige momenten, als je het eens goed door hebt, lukt het wel.
 
Na (±) 4 km was er even geen pijl meer; na een rondje gereden te hebben en op het zelfde punt terug uit te komen besefte ik dat ik verkeerd zat. Op een splitsing leek het het meest logische om de bocht in de weg te volgen. Mis gedacht dus. Ik moest natuurlijk (simpel!?!) rechtdoor, het pad was moeilijk te zien. Op dat punt was een extra pijl welkom geweest.
 
Op (±) 10 km heb je dan weer een mooi technisch stuk, langs een oude brug, die over de autosnelweg gaat. Daarna kom je dan weer op een redelijk slecht stuk langs het golfterrein. Het was een zeer lang stuk rechtdoor, zonder pijlen. Ik was aan het twijfelen of ik nog wel juist zat? Dit is weer zo een punt waar een pijl welkom was. (Dus als je ooit de route van 16 km gaat rijden en je hebt langs je, het golfterrein liggen dan is het gewoon rechtdoor!)
 
Een minpunt is, dat de route een stuk over hetzelfde pad gaat op de terugweg. Een pluspunt hierbij, is dat je naar het einde toe een mooi stuk asfalt hebt om uit te rusten.
 
Uiteindelijk kwamen we terug aan het vertrekpunt. Dit is wel leuk voor de recreatieve mountainbiker, een zeer groot terras en tal van randanimatie (mini golf, planetarium,…).
 
Conclusie; Zeer zuinig geweest met het plaatsen van de pijlen, maar toch een mooi recreatief ritje.
 
(Bij 4 en 10 km staat ± dit is omdat ik een aantal keer verkeerd gereden ben, zo klopte mijn teller niet meer helemaal.)
Van: Kwinten Billen Ingegeven op: 18-apr-2003 Gereden op: 18-apr-2003
Ik heb vandaag (18/04), samen met enkele kameraden de blauwe route gereden in Genk. Het was zo een 20 graden en het parcours lag er droog bij. We begonnen de route ter hoogte van de terril van Winterslag. Het eerste stuk gaat redelijk veel over asvalt en men is er nogal zuinig met de bewegwijzering, zodat ge u na een tijdje begint af te vragen ofdat ge nog wel goed aan het rijden zijt. Maar goed, na enkele kilometers zijn we dan toch een paaltje tegengekomen.
Na enkele kilometers volgt de route een beekje, de ondergrond was er keihard met veel bulten en kuilen; niet echt een aangename weg. Daarna gaat het weer een heel stuk over de weg tot aan het stadium van KRC Genk. Vanaf daar wordt het parcour een stuk mooier, en leidt het je over een paar mooie single trackers. De bewegwijzering is hier eigelijk ideaal en er is weinig op aan te merken. De route loopt hier voor het grootste deel door de bossen tot aan de sterrenwacht van kattevenia. Na een kilometer of 30 gereden de hebben zitten er zelfs enkele pittige klimmetjes in, met enkele mooie afdalingen. Af en toe wat losse zand maar dat was te verwachten met het droge weer. De route blijft in de bossen tot bij de terril van winterslag.

Conclusie: de eerste 10 km nogal saai en matig bewegwijzerd, voor de rest zeer duidelijk en mooi. Zeker eens de moeite voor te rijden.
Van: dienst "Sport" stad Genk Ingegeven op: 15-apr-2003 Gereden op: 15-apr-2003
De blauwe route is afgewerkt sinds 2 april 2003.
Veel plezier.
Van: Danny Frederix Ingegeven op: 20-mar-2003 Gereden op: 20-mar-2003
Heb de groene route 2x gereden: 1e keer in november, redelijk goed berijdbaar, wel ambetante stukken op het 'ruiterparcours' in Kattevenia: daar zijn zeker nog betere wegskes uit te zoeken;
maar erger: de 2e keer, het interessantste stuk langs het golfterrein is herschapen in een modder-autostrade: alle struiken 3 meter breed weggekapt en er zand op gekapt: niet meer plezant ! als het geregend heeft kan je beter een kano of een kayak nemen ipv een MTB. In vergelijking met andere BLOSO-routes is deze in elk geval NIET door een MTBiker uitgestippeld.
Hopelijk wordt de uitbreiding va het parcours beter.
Van: Ivan Rotomski Ingegeven op: 26-feb-2003 Gereden op: 15-feb-2003
Parkoer van Genk (16 km) ook eens uitgeprobeerd, viel wel mee maar was nogal aan de korte kant. De ondergrond was bevroren en droog ideaal voor veel snelheid te maken. De bepijling is in orde maar er mochten toch wat meer pijlkes hangen want soms kreeg ik het gevoel dat ik verkeerd aan het rijden was. Het parkoer is zo goed als volledig vlak met af en toe een leuke passage, ook opletten wanneer ge de grote weg oversteekt.
Van: Jos Vanoppen Ingegeven op: 4-jan-2003 Gereden op: 4-jan-2003
04 januari 2003:
Vorig weekend de groene route nog eens gereden. Ongelooflijk modderachtig,maar heb me toch prima geamuseerd. Bewegwijzering nog steeds prima.
Van: Jos Vanoppen Ingegeven op: 5-nov-2002 Gereden op: 5-oct-2002
05 oktober 2002:<br>
Ik heb de route al een viertal keren gereden, telkens in andere weersomstandigheden. Bij droog weer zijn er enkele lange zeer zanderige stukken 'vals plat' die de conditie danig op de proef stellen. Bij natter weer best nat en vuil thuisgekomen. <br>
De groene route is op een 40-45 minuutjes prima te doen. Een beetje afwisselend met een drietal mooie stukken. Zeker niet het meest technische, zeker ook niet het meest moeilijke parcours dat ik al reed. Er zijn tussendoor meer dan voldoende stukken om wat op adem te komen.
De route begint eerder saai. Pas na het oversteken van de baan naar Zutendaal (opgepast, toch even uitkijken!) komt er een eerste mooi en snel stuk met een mooie afdaling.Waar het parcours rond het golfterrein gaat is het ook best leuk.
De bewegwijzering is zeer goed. Voorlopig geen bordjes verdwenen.