logo  
Ronse-MaarkedalRonse-Maarkedal
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
blauw De Fiertel Ruddersveldstraat 7, 9600 Ronse  055.21.19.26
rood The Loft sportcentre Gefusilleerdenlaan 15, 9600 Ronse  055/20.77.13

Lussen
blauw rood blauw+rood
20 km 28 kmGDBKMLGPX 48 km (390 hm)GDBKMLGPX

Informatie
sportdienst , Ronse Tel: 055/23.28.03
Sportdienst , Maarkedal Tel: 055.33.46.52
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
Jowan Bike Technologie, Buissestraat 34, 9690 Kluisbergen, Tel: 055/38.84.07
Koen descamps, Pontstraat 64, 9681 Nukerke (Maarkedal), Tel: 055.20.70.25
Infrastructuur vertrekpunten
Vertrekpunt Parking Drankgelegenheid Kleedkamers Douches Fietsreiniging
De Fiertel ja ja ja, vooraf verwittigen ja, vooraf verwittigen ja, vooraf verwittigen
The Loft sportcentre ja ja ja ja ja
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Vercruysse Eddy Ingegeven op: 5-jun-2017 Gereden op: 31-may-2017
Alle pijltjes op hun plaats en ook verkleurde vervangen bedankt aan de stadsdiensten .
Van: kurt verscheure Ingegeven op: 2-apr-2017 Gereden op: 25-mar-2017
mooie en lastige rit in een prachtige streek.
Jammer dat dit ontsiert wordt door drie of vier pijlen die op het parcours ontbreken.
Niets is ambetanter dan met "trial and error" te moeten zoeken naar het juiste traject.

Nochtans denk ik dat een onderhoud van de pijtjes 1x/jaar toch een evidente zaak moet kunnen zijn.
Van: wouter84 Ingegeven op: 25-jul-2014 Gereden op: 25-jul-2014
Vandaag vertrokken aan de Fiertel (meer plaats om te parkeren) om de blauw/rode lus te rijden, ... en deze heb ik me niet beklaagd. Alles lag er mooi en droog bij, hoewel het opvalt dat de braamstruiken goed aan het groeien zijn en in de weg hangen.
Ook op sommige paden hebben de grassen de nodige hormonen van het land meegepikt en zorgen zij dat het tempo naar beneden gaat.
Kortom ik heb het me niet beklaagd! Een van de mooiere routes in de streek.

Wouter
Van: Tony Ingegeven op: 3-apr-2014 Gereden op: 2-apr-2014
Gevolg gevend aan de commentaren op deze site heb ik gekozen voor de blauwe route en dat heb ik me niet beklaagd. Het traject biedt inderdaad heel wat mtb-plezier. Kort na de start aan De Fiertel krijg je meteen een steile helling te verwerken. Op de top wordt je wel beloond met fraaie bospaden door het Muziekbos. Nadien wordt je getracteerd op fabuleuze vergezichten, mooie holle wegen en verschillende fikse hellingen (het kleine kamwieltje vooraan kwam hier goed van pas). Het parcours is goed uitgepijld maar we hebben ons toch tweemaal misreden. 1° nadat je rond de kerk van Louise Marie bent gereden dien je vanaf de kasseistrook ad kerk de rijbaan te dwarsen en een smalle wegeltje te nemen (dit is aangeduid maar valt niet echt op) 2° groter probleem: op het kruispunt Poesthem-Taaienberg staat een pijltje dat u linksaf de Taaienberg (steile kasseibaan) naar beneden stuurt. Dit klopt niet. Op dit kruispunt dien je rechtdoor op de Bossenaarstraat verder te rijden. Waarna je rechtsaf bergop, richting windmolen, via het hoogste fraaie uitkijkpunt van deze omgeving verder de blauwe route kan volgen.
Dit parcours was zeer droog en als je de steile klimmen aankunt goed berijdbaar. Het blauwe traject is wel vrij kort, ong. 20 km, maar niet getreurd vanaf De Fiertel bereik je makkelijk het muziekbos waar je zoveel extra toertjes kan maken als uw hartje lust.
Van: JEFKE & JONATHAN Ingegeven op: 26-nov-2012 Gereden op: 25-nov-2012
Zeer leuke voormiddag gehad;veel modder veel wind . Heel goed aangeduid de blauwe lus. Gaan we zeker nog eens doen,een echte aanrader.
Van: Jaap Scheele Ingegeven op: 11-nov-2012 Gereden op: 11-nov-2012
Vandaag de rode en blauwe route gereden. Gestart met rood bij de Loft.
Was zoals te verwachten verzopen nat door de regen. Dus was echt modderhappen op veel plaatsen.
Inderdaad is dit een route met eigenlijk te veel asfalt. Maar met dat het onverharde zo zwaar ligt in deze tijd is dat niet eens zo erg. En de vele klimmen en klimmetjes maken het echt de moeite waard.
Belijning was geen probleem in het algemeen. Alleen de aansluiting van blauw terug op rood was me niet duidelijk. Ik ben uiteindelijk door het muziekbos gereden waar ik bovenaan bij toeval weer een rode lus oppikte. Dat stuk is nodeloos ingewikkeld.

Conclusie: goede route voor de conditie. Voor de volgende keer verwegen om een combinatie met Kluisbergen te maken
Van: wesley Ingegeven op: 4-jan-2012 Gereden op: 4-jan-2012
de route vandaag gereden, en kmoe zeggen kheb ervan genoten.
begonnen aan the loft en na een km of 2 begint het serieuze klimwerk toch al ze.
veel asfalt maar tzijn toch ook serieuze klimmen dus branden doen de kuiten toch wel. mooie passage in het muziekbos en dan op naar blauw, zeer mooie singel tracks en echt technische stroken zeker met het stormweer die net gepasseerd is. ook hier en daar toch een nijdig klimmetje en zeer prachtige streek. dan opnieuw aansluiting gezocht met rood en daardoor nog eens de klim gedaan in het muziekbos. dus mensen als ge een kapelleke ziet in de hoogte is het niet rechts blauw volgend maar moet ge links gaan en dan zit ge op rood. dit staat wel niet aangeduid en zend u anders gewoon weer naar het muziekbos.dan opnieuw op rood toch nog 2 zware stroken in ezelles die ook technisch uitdagend zijn ze. kortom zeer mooi parcour en goed vo de billen toch wel wat kracht noodzakelijk. zeker voor herhaling vatbaar!!
Van: Mario Ingegeven op: 19-sep-2011 Gereden op: 18-sep-2011
Gisteren reden wij met enkele Brugse Racers de route van Ronse (Blauw en rood).
Wij vertrokken aan het sportcentrum the Loft en startten dus op de rode route.
De rode lus bevat inderdaad heel veel asfalt, maar het vele klimwerk (Vooral op de Scherpenberg) maakt veel goed.
Na de mooie onverharde klim in het Muziekbos, kom je aan de splitsing rood / Blauw. Tot hiertoe was de bewegwijzering perfect, al mogen enkele bordjes wel eens vervangen worden.
De blauwe lus heeft een stuk meer MTB-gehalte maar heeft dan weer minder zware beklimmingen.
2 x zijn we hier misreden, de 1ste keer aan de kerk van Maarkedal (denk ik) waar je de baan moet kruisen en een klein steegje inrijden. (Er hangen hier wel bordjes, maar we hadden die gemist), een 2de keer aan een T-splitsing met een kapelletje (in de velden), waar een bordje vermist was. We kozen hier om links af te slaan, wat de goede keuze bleek. Verder geen problemen gekend.
Aan de voet van de 2de klim naar het muziekbos, kan je terug opteren om de volledige blauwe lus af te werken en zo voor een 2de keer de offroad-klim in het muziekbos te doen of wel kan je direct voor rood kiezen.
Dan kom je langs de andere kant het muziekbos in, maar nadat je een klein houten brugje bent overgestoken is er van bordjes met bewegwijzering geen sprake meer.
Wij zijn dan maar via de wandelpaden terug naar de top gereden, waar de 1ste splitsing rood/blauw is. Zo konden wij onze weg terug verder zetten, en ook hier hebben we verder geen problemen meer ondervonden.

Uiteindelijk zijn we na exact 3 uur terug aangekomen in The Loft. Daar hebben we nog kunnen genieten van een verkwikkende douche en een verfrissende Leffe.

Het vrouwtje van het centrum was trouwens supervriendelijk en vroeg ons hoe het parcours was. Onze opmerkingen heeft ze onmiddellijk doorgemaild naar de verantwoordelijke van dit bloso-parcours.

Al bij al hebben wij genoten van onze rit (ondanks 1 fikse regenbui, wat bepaalde stukken omtoverde in heuse modderpoelen.) Als je opteert voor het iets betere klimwerk, dan is het Parcours van Ronse een aanrader, je moet er dan wel bijnemen dat je iets meer asfalt voor de wielen krijgt, maar de blauwe lus maakt dan weer veel goed. Wat mij betreft is en blijft het parcours van Ronse een toppertje!.

Tip: Voor de getrainde bikers is de combinatie Kluisbergen-Ronse een absolute aanrader.
Van: Vivkemobiel Ingegeven op: 18-apr-2011 Gereden op: 16-apr-2011
Zaterdag begonnen met het blauwe parcours, zeer mooi weer zodat het parcours er zeer goed bijlag. De bewegwijzering is vernieuwd zodat we weinig of geen problemen hadden met de pijlen. We zijn vertrokken aan de Fiertel. Deze route mag er wel zijn en is ook wel redelijk zwaar voor beginners. Nadien rode route proberen te volgen maar deze bewegwijzering is stuk slechter en over het parcours waren we enorm ontgoocheld. De rode lus is praktisch een onroad route wat niet de bedoeling is van het mountainbiken. Deze laatste is niet voor herhaling vatbaar.
Zonder GPStrack is de route moeilijk te volgen.
Van: Bert Ingegeven op: 30-jan-2011 Gereden op: 30-jan-2011
Gisteren proberen de blauwe tocht te rijden en gestart aan de firtel. Onderweg de blauwe bordjes kwijt geraakt na ongeveer 6 km na de start. Toevallig de rode bordjes tegen gekomen en die gevolgd tot aan het voetbalveld. Daarna ook hier problemen met de bordjes. Dan maar de weg gevraagd om terug naar de firtel terug te keren en een jammerlijk einde te maken aan deze toch wel mooie rit.

Kortom jammer van de slechte aanduiding!!!
Van: Tim Ingegeven op: 1-nov-2010 Gereden op: 1-nov-2010
Vandaag gereden, begonnen aan de top vd Taaienberg. Heel erg leuk, best wel zwaar (heel erg veel modder). Paar keer op mijne ketel gegaan maar dat hoort erbij. Tot we in het muziekbos de weg kwijt geraakten. Terug gereden en herbekeken, doch echt helemaal niet duidelijk voor ons!
Dit is echt jammer want de route is tot daartoe wel vet!

De bordjes zijn helemaal afgegaan van de zon, en in het muziekbos raakten we de weg kwijt. Voor de rest was het wel wijs!
Van: Wannes Daneel Ingegeven op: 19-sep-2010 Gereden op: 19-sep-2010
Vandaag vroeg genoeg vertrokken richting Ronse. Vertrokken aan de Loft Sportcenter. Ik heb de combinatie van rood en blauw gereden. Het is een zéér mooie tocht, best wel zwaar, zeker gezien het regenweer van vorige week. Bewegwijzering is niet altijd duidelijk, maar dit zal ook te maken hebben met de hoge gewassen en onkruid in deze periode van het jaar. Sommige bordjes zijn inderdaad wel al verouderd, maar als ze zichtbaar staan kun je het wel vinden. Tot slot zou ik de mensen van de organisatie of parcours willen opmerken dat er bij het afslaan van cinquant richting Ellzeelse Steenweg een boerderij bevindt met loslopende honden. De honden zijn gevaarlijk en vrij agressief en zéér snel ook ... Waarschijnlijk hebben zij nog al meerdere MTB'er achter de hielen gezeten, hopelijk zonder grote gevolgen, want ik heb veel geluk gehad vandaag. Misschien de mensen van de boerderij eens contacteren en erop aandringen hun hof af te schermen van het parcour. Nare ervaringen als deze houden de mensen weg... Al bij al, zeker de moeite waard voor de ervaren MTB'er met goede conditie.
Van: Eddy Ingegeven op: 2-jun-2010 Gereden op: 2-jun-2010
Vandaag voor het eerst de blauwe route gereden en , zoals je bij andere kommentaren al kon lezen, dit is geen route voor beginners. Zeker in en rond de muziekbos is het even op de tanden bijten. Maar wie een redelijke conditie heeft zal hier veel plezier aan hebben. Het is een prachtige route met veel afwisseling. De bewegwijzering is nog altijd in orde maar wat verouderd en sommige bordjes zijn dus wel aan vervanging toe.
Zondag rij ik misschien de blauwe en de rode al hoor ik hier en daar zeggen dat de rode niet zo leuk is door te weinig off-road, maar dat mag ook eens.
groetjes
Eddy
Van: Geert Ingegeven op: 8-apr-2010 Gereden op: 8-apr-2010
Vandaag rode en blauwe lus gereden, gecombineerd met stukje blauw en rood van Kluisbergen (thuis gestart aan de voet van de Kluis, goed voor 70 km bikeplezier.
Ingepikt op rode route bij 'den Hotond', vanaf muziekbos blauwe route gevolgd, vanaf fiertel weer rood. Best pittig, vind de blauwe (zeker rood waard) de leukste, veel afwisseling en genoeg off road. Leuke klimmen ook, en prachtige vergezichten. Goed bewegwijzerd, maar ook ik was mis in Louise, had het vlug door. Eerste klim rode route (na oversteek 2vaksbaan) is de moeilijkste, best wel technisch hoor ! Jammer dat je een aantal km rond de rand van Ronse moet op meestal asfalt, maar ook hier goed aangeduid (was vroeger anders...)
Eén van de toppers (maar toch al wat bike ervaring nodig om er veel plezier aan te beleven ...).
Van: Jan Ingegeven op: 13-dec-2009 Gereden op: 13-dec-2009
Vandaag het blauwe parcours gereden. Zeer mooie rit en bepijling is zeer goed. Ook zoals één van mijn voorgangers serieus verkeerd gereden aan de kerk in Louise Marie. Ik heb het pijltje er niet gezien. Misschien moet er daar toch een extra pijltje aangebracht worden, aangezien ik blijkbaar niet de enige ben die verkeerd gereden.

Anders niks dan lovende commentaar. Best lastig vooral Muziekbos offroad naar boven rijden, maar zeer prachtig parcours. Volgende week doe ik de rode lus erbij, hopelijk staat alles dan ook zo goed uitgepijld.

Van: Jos met zijn bike Ingegeven op: 31-oct-2009 Gereden op: 30-oct-2009
Blauwe route: Wat een leuke tocht al weer! Net zoals de vorige keer in Ronse zijn de eerste kilometers loodzwaar. Het klimwerk doe je best rustig aan en rijd je best op eigen tempo. Onmiddellijk na de eerste klim duikten we het 'Muziekbos' in al waar het weer even tanden bijten is op enkele modderige en stenige klimmetjes. De afdalingen zijn super en snel, sommige afdalingen lagen er wel spekglad bij. De klim net voorbij t'Verderf ligt er zwaar bij, maar is leuk om doen, het uitzicht tijdens de klim is magnifiek. De bepijling is nog steeds ok, alle pijlen hangen er.
Van: Nick Ingegeven op: 19-oct-2009 Gereden op: 18-oct-2009
Gisteren de blauwe route gereden rond Maarkedal.

Start by Jeugdherber "de Fiertel". Mispak je niet aan het begin!
't Venijn zit hem van deze keer niet in de staart...
éénmaal boven in het muziekbos, heb ik toch moeten pauzeren.

De rest van het parcours is wat minder lastig, maar toch hier en daar nog een paar stevige klimmetjes. Hier en daar ook wat single track.
Het percentage asfalt ligt redelijk laag.
Volgens mij zou dit eerder een rood parcours moeten zijn i.p.v. een blauw?!

De bepijling is zeer goed. Enkel aan de kerk, bij het verlaten van het plein heb ik het pijltje niet direct gevonden. Maar het stond er wel, het is rechtdoor, door een smalle doorgang tussen twee huizen door.

Zeer mooie streek, met mooie uitzichten, dus ook veel wandelaars op zondag namiddag.

Zeker een aanrader!
Van: Jos met zijn bike Ingegeven op: 9-aug-2009 Gereden op: 9-aug-2009
Blauwe route: ik vind dit een leuke, maar knap lastige trip. Onze conditie werd zwaar op de proef gesteld. Dat was reeds duidelijk tijdens de eerste 5km. Zodra je de parking van ‘De Fiertel’ verlaat is er een korte afdaling, maar vanaf dan is het zwaar klimmen geblazen a/d Fortuinberg.

Bovengekomen, maar het was blazen en tijd voor een adempauze :-))). Vanaf dan waren alle beklimmingen beter haalbaar. De omgeving is subliem, de uitzichten zijn zeer knap. De route zelf kent zeer veel afwisseling (veel stukjes offroad die zeer uitdagend zijn en niet steeds makkelijk). Bij momenten moet je je technische kunsten bovenhalen wil je overeind blijven. De bepijling is uitstekend! Overal staan er pijlen! Enkel in de Ijsmolenstraat staan er pijltjes die ons niet direct opgevallen waren (rechterkant a/h bruggetje, offroad). We zoefden er immers voorbij. Voor de rest hebben we het plannetje niet nodig gehad.
Beslist nog eens te doen!
Van: Tom Ingegeven op: 1-feb-2009 Gereden op: 31-jan-2009
Gisteren het ronduit schitterende parcours gereden. door de vrieskou was het goed te berijden. Wel jammer dat de GPS-track regelmatig fout zit.
De pijlen hebben wel hun beste tijd gehad, uit je doppen kijken is de boodschap.
Van: Manu Ingegeven op: 24-jul-2008 Gereden op: 20-jul-2008
Rode Route is zwaar, deels doordat ik even verkeerd gereden ben.

Eenmaal boven aan de Hotond, moet je naar rechts.
Een paar honderd meter moet je opnieuw naar rechts, een afdaling nemen;
Eenmaal de afdaling beneden kom je uit aan domein St. Hubert.

Daar waren geen pijltjes meer te bespeuren.
Uiteindelijk aan het muziekbos geraakt, en daar de kanarieberg naar beneden. Daar terug een pijltje zien staan.. Dus ik heb een heel stuk misreden.

Tot dan toe hééél weinig off-road.
Vanaf dat stuk is er terug een stukje off road, een klim.
Technische klim.
Maar héél diepe sporen, beetje dicht aan het groeien van het onkruid.

Ik raad deze route eerder aan als een ON road training.
Mooie baantjes dat wel.
Maar niet echt een MTB parcours vind ik
Van: Erik Ingegeven op: 5-jul-2008 Gereden op: 5-jul-2008
deze ochtend gans de route gereden (rood en blauw). gans het parcour lag droog.
goede uitpijling, enkel de blauwe bordjes verliezen hun kleur waardoor je soms moet afremmen om de richting goed te bepalen.
prachtige route, redelijk veel asfalt maar deze zijn meestal bergop .

mooi mooi mooi
Van: Max Ingegeven op: 31-dec-2007 Gereden op: 30-dec-2007
J'ai fait ce dimanche le 28 km avec min copain au départ du centre sportif de Renaix.
Très beau parcours assez varié, de belles portions techniques (montées et descentes), magnifiques paysages. Bon fléchage dans l'ensemble sauf au début après environ 6 km, il manque un panneau quelque part, heureusement que nous avions le plan avec nous! Petit conseil : éviter de rouler trop vite au risque de ne pas voir les flèches! A faire plutôt quand le temps a été sec un moment à cause de la boue très grasse rendant certaines portions impraticables.

photos sur : http://maxitchobiloute.skyrock.com
Van: Gaël Ingegeven op: 30-sep-2007 Gereden op: 30-sep-2007
jawadde...
Voor een beginnend MTB-duo, heel zwaar, misschien wat onderschat en nu beseffen we dat onze conditie ondermaats is.
Eindeloze beklimmingen, technisch moeilijke passages (spoorvorming) gladde stukken, en ooooo zooooo smalle singletracks begroeid met allerhande onkruid.
Maar genoeg gezaag,
een prachtige route, die we zeker herdoen als ons lichaam het toelaat.
goeie raad, als beginner moet je de route niet doen.
Van: Vlaamse Ardennen Vakantieland Ingegeven op: 3-may-2007 Gereden op: 3-may-2007
nu zaterdag en zondag "reclame" over deze rit in "Vlaanderen Vakantieland" op één !

"Maar Oost-Vlaanderen is niet alleen een provincie vol mooie waterplekjes. In de Vlaamse Ardennen kan je in de heuvelzone ook de benenspieren trainen op een mountainbikeparcours. Veerle gaat op verkenning in de streek rond Maarkedal.

Reporter: Veerle Deblauwe en regie: Marijne Bruggeman"

TV één * Vlaanderen Vakantieland uitzending op zat 5 mei -18.10u en zon 6 mei -17u10u.

Van: Peter Ingegeven op: 9-apr-2007 Gereden op: 7-apr-2007
Ronse rood tussen Dammekens en Beekstraat(stuk juist voorbij kliniek) afgesloten met houten schutting.
Van: GJ Ingegeven op: 3-apr-2007 Gereden op: 1-apr-2007
Als eerste "bergrit" geopteerd om de blauwe lus te rijden. Goede keuze want dit parcours heeft zoveel in petto dat de km-ers voorbijvliegen (achteraf was 20km misschien wat weinig)
Prachtige route waar ook een beginnende rijder plezier kan aan beleven (kheb wel enkele keren voet aan de grond moeten zetten,jawadde).Jammer van de bewegwijzering die was ditmaal echt slecht ofwel ontbraken ze of waren ze totaal afgeschenen(zon) of vonden we het afgebroken paaltje ergens anders en "den Bart"(diene kan nogal rijden,zeg!)zegt dat het op de rode lus erger is(dat beloofd).
Randnieuws:Eerste keer op klikpedalen en na 300m waren mijn schoenen al "kapot" (gelukkig had ik 2paar mee). PietPiraat maakte ook zijn klikdebuut en is 1 keer gevallen (telt niet,zegt hij,want hij was al los). Slossie had gedroomd over Armstrong-achtige stunten maar daar bleef 'tdan ook bij. DéDé,StevenSterk,BenLaden en Bart waren steeds in de voorste gelederen(het dikwijls misrijden was niet altijd de schuld v/d bewegwijzering). Pol rijdt steeds beter en blijft ons verbazen. Tenslotte Den Lange "pechvogel van de maand" gevallen in Erpe ,rib gebroken,fiets kapot en 3weken kwijt om te laten "maken"(bij DDT?),heeft tot na het muziekbos met ontregelde versnellingen gereden,gelukkig heeft ElPirato dat dan gefikst.
Van: Kenneth Gijsel Ingegeven op: 13-nov-2006 Gereden op: 11-nov-2006
Na een kletsnatte nacht en ochtend gingen we op pad voor de volledige tocht (rood + blauw). Blauw vond ik net iets leuker doordat er naar mijn gevoel heel wat meer off-road wordt gereden.

Conclusie van het geheel: zeer aangename route met veel afwisseling en bij wijlen prachtige vergezichten; veel klim- en daalwerk; voldoende leuke single-tracks.

Vooral de klim op het rode parcours naar het muziekbos is behoorlijk zwaar: eerst gestaag bergop via een klein asfaltweggetje en daarna verder langs een steil bospad dat bezaaid ligt met grote stenen, wat het klimmen er niet makkelijker op maakt.

Van: Mx Ingegeven op: 18-aug-2006 Gereden op: 17-aug-2006
Na Kluisbergen, op pad geweest in Ronse (rood + blauw). Eerste indrukken zijn:
-vanuit Ronse vertrokken en eerste km zijn asflat dus goed om op te warmen alvorens te klimmmen
-leuke single tracks vanuit Louise Marie
-tamelijk veel asfalt maar niet echt storend
-hellingen typisch voor Vl. Ardennen: stijl maar niet te lang; klim in Muziekbos valt mee ten opzichte van vroeger daar er nu veel stenen liggen wat het minder leuk maakt
- afdalingen: er worden meer en meer stenen gelegd en dat maakt dat de afdalingen minder snel kunnen gebeuren door risico op lekke band. Dit is een probleem dat meer en meer optreedt.
- groot probleem als je korte broek draagt zijn de vele brandnetels

Besluit: Kluisbergen geniet mijn voorkeur tov Ronse. Voor de km-vreters is het mogelijk om beide te combineren daar je kan aansluiten ter hoogte van Molen Ten Hotond
Van: Michel Ingegeven op: 7-jun-2006 Gereden op: 8-jun-2006
De ideale trainingsrit. Mooie uitzichten echt een mtb parcour dicht bij de deur.
Enkel spijtig van de matige wegaanduiding. Slecht geplaatste pijltjes. En ik denk zelf dat er een paar verdwenen zijn. Spijtig echt waar want het is echt de moeite.
Van: Mario Ingegeven op: 19-oct-2005 Gereden op: 19-oct-2005
Bewolkt afwisselend met wat zon en af en toe een kleine regenbui... dat waren de omstandigheden waarin mijn vaste bikepartner Charles en ikzelf de route van Ronse voor de 3de keer besloten te rijden.
Als ik sommige commentaren lees van andere bikers ben ik toch wat verwonderd over de negatieve noten...
Ik geef inderdaad toe dat er wat veel asfalt is opgenomen in het parcours. Al moet je daarbij wel vermelde dat de verharde stroken meestal niet zorgen voor wat recuparatie maar je een of ander heuvel opsturen. Het rode parcours start met ca 3km asfalt, gevolgd door enkele korte stroken landweg. Ideaal om warm te draaien vooraleer de 1ste klim (Hottond) aan te vangen. Wat later worden die inspanning beloond met een leuke snelle afdaling offroad. Even opletten op het einde van de afdaling bij het oprijden van de weg ter hoogte van Lindeke is aangeraden..
Het rode parcours slingert je verder over singletracks en asfalt richting muziekbos... en daar wacht waarschijnlijk de mooiste klim van het parcours. inderdaad veel over asfalt, maar het laatste stuk in het bos compenseert veel. Eens op de top van het muziekbos daalt de weg (bosweg) en kom je uiteindelijk aan de splitsing blauw-rood. Hier moet je wat opletten want door de snelheid die je maakt kun je inderdaad overhaast voor rood kiezen (rechts), terwijl het blauwe bordje (links) nochthans op hetzelfde paaltje hangt. De blauwe route is aangenaam, met enkele leuke lastige stroken en kleine snedige klimmetjes... eentje op kiezel was lastig om nemen (nat !) daar kies je best voor de middenste strook op gras. Ook in de blauwe route rijd je redelijk veel op asfalt, in tegendeel tot de rode lus kun je hier wel beter recupereren... Snelheid maken op blauw maakt het des te leuker ! Zorg er voor nog wat energie te hebben voor de beklimming van het muziekbos op het einde van de blauwe lus, je beklimt die 'heuvel' langs beide zijden, de 2de maal kom je automatisch terug op de rode lus en dan kies je na de kleine afdaling wel voor rechts... De rest van de rode lus is gelijkaardig aan de blauwe, landwegen, singletracks, nog een leuke technische afdaling en verder asfalt...

Kluisbergen, Oudenaarde en Overijse behoren al jaren tot mijn favoriete lijstje... maar ook Ronse durf ik daar gerust bij rekenen... ondanks het asfalt :-).

Voor de liefhebbers van statistieken... onze teller eindigde op 47km, tijd : 02u 33min. , 18.7 km/u gem.
Van: jeroen Ingegeven op: 13-sep-2005 Gereden op: 3-sep-2005
Ronse/Maarkedal hebben we nog maar eens gereden... Mijn vaste trainingsmaat Steven (napo) en ik waren op zoek naar het iets zwaardere werk om onze fysieke conditie iets te proberen verbeteren. We zitten nu al een jaartje bijna wekelijks op de MTB en afstanden van 30-40 kilometer hebben we ondertussen wel onder de knie...
Vandaar dat we het lumineuze idee hadden om de Bloso-routes van Kluisbergen (1 van onze favorieten) en Ronse-Maarkedal (ook niet slecht) gewoon te combineren. In de rode lus van het parcours van kluisbergen (dicht bij de Hotton) kan je namelijk makkelijk aansluiten op de rode lus van Ronse-Maarkedal..
Zo gezegd, zo gedaan; de auto geplaatst op de Hotton, en vol goede moed gestart met het stukje rode lus van de Kuisbergen route. Natuurlijk direct in de modder in het immer onberijdbare stuk dat de Hotton afdaalt (met de molentjes in de wei). Vandaar de rode lus verder gereden en overgegaan op blauw en groen, om via het Kluisbos terug op blauw en rood te komen. De Kluisbergen route blijft fantastisch leuk met een paar heerlijke klimmetjes en afdalingen. Onze conditie is er duidelijk op vooruit gegaan en we stoven de oude Kwaremont en de Patersberg op... Gelukkig dat we de route goed kennen, want nog steeds ontbreken hier en daar een paar pijltjes.
Nadat we de Kluisbergen route rond gereden waren even kort bijgetankt aan de auto en op naar de lus Ronse-Maarkedal.
Ook hier hebben we lekker door kunnen rijden op een zeer goed berijdbare route. De rode lus bevat inderdaad iets te veel asfalt, maar dat nemen we er graag bij. De blauwe lus is voor mij iets leuker...
Uiteindelijk zijn we alweer de weg verloren in het Muziekbos (moet al ongeveer de 4de keer zijn) en heeft een "voorbijfietser" ons de juiste weg gewezen.
Bijna had Steven een zware botsing met een auto die in een bocht van een kleine landweg geparkeerd stond. Het bleef gelukkig bij een onzachte botsing met een weidepaaltje en een platte band als gevolg...
Uiteindelijk zijn we na iets meer dan 4 uur rijden uiteindelijk terug bovengekomen aan de Hotton en was het beste er toch wel af...
Heerlijke rit, en zeker aan te raden voor de bikers die kilometers willen maken...
Van: Gunter DHondt Ingegeven op: 15-may-2005 Gereden op: 14-may-2005
nog ff vlug de rode gereden en hierbij wat opmerkingen:
- idd, veel asfalt maar wel veel hoogtemeters
- het gras en de netels staan op sommige plaatsen zo hoog dat je uw voorwiel bijna niet meer ziet; vnl. op dat gevaarlijk stuk bij de afdaling van Kruisberg/Hogerlucht
- bij het laatste stukje single track tot aan de top van de Kruisberg moet je vlak naast een omheining rijden waar een hongerige hond klaar staat en zo'n 20m met je meeloopt; die omheining zou toch een 1/2m hoger mogen om het veiligheidsgevoel terug te krijgen (althans voor mij toch)
- geen enkel pijltje gemist (maar ik ken de route daarvoor al te goed om hierop te oordelen)
- sommige leukere offroad-stukjes die vroeger lastig tot ondoenbaar waren bij zeer slecht weer, zijn nu geasfalteerd...

Van: Bibbo Ingegeven op: 5-mar-2005 Gereden op: 15-jan-2005
I rode only the Red section of this route and was VERY dissapointed with it.
The countryside in this area is quite nice but the Red route just leads along 95% roads, and through housing estates and the town centre. It therefore misses all the nice coutryside.
Whoever set out this route must have been riding a road bike!!!
Also the signs, specially where the Blue and Red crossover, is VERY confusing. I hav'nt tried the Blue route but to be honest I am loathed to waste a Sunday again. Basically this route is an opportunity missed considering the nice countryside. I am sure anybody would be very dissapointed after visiting this route.
Van: Kristof Vermeerschen Ingegeven op: 23-dec-2004 Gereden op: 19-dec-2004
Wat ik ook niet echt begrijp is waarom men deze route opslitst in Rood en Blauw.
In pakweg waasmunster is er ook een Rode route maar deze is 10x minder zwaar dan deze blauwe.
Waarom houden ze het in Ronse niet gewoon bij rood en in waasmunster volledig bij groen. Dit geeft toch wel een vertekend beeld.
Van: Kristof Vermeerschen Ingegeven op: 23-dec-2004 Gereden op: 19-dec-2004
Deze route voldeed voor mij ook niet echt aan de verwachtingen. Daarvoor bevat ze toch wel wat veel asfalt. Oudenaarde en Kluisbergen moeten hier inderdaad niet voor onder doen.
Vertrokken aan de loft op den asfalt en via 1 zware veldweg richting Hotond die al van ver te zien is en hoog boven het landshap uitsteekt. Je weet dus wat er te wachten staat. De beklimming is op asfalt maar bevat toch wel zeer steile stukken vooral op het einde. De afdaling die erop volgt is gevaarlijk door het gladde wegdek bedekt met bladeren en vooral omdat je de auto's niet kunt zien komen.
Een eind verderop nog een leuke zware klim naar de top in het muziekbos wat inderdaad aan de ardennen doet denken. Blauw bevat minder asfalt en de klimmen zijn soms ook wel heel lastig, komt ook wel door de modder. Op blauw verkeerd gereden in een dorpje (weet de naam niet meer) na korte kasseistrook moet je op weg naar rechts daarna direct links een smal paadje in, pijltje staat links van de weg en valt totaal niet op.
Op bepaald moment op het einde van blauw, kom je aan de voet van het muziekbos twee pijlen tegen op een paal. Rood rechts en Blauw links, je denkt dus dat je hier terug Rood moet volgen. Rechts is er dan een singeltrack die je beneden in het muziekbos brengt aan een beekje. Daar zijn alle pijlen verdwenen. Het beekje over zijn we dan los door het bos (pfff...) naar de top van het muziekbos geklommen, eigenlijk heel zware leuke klim zonder echter pijltjes te zien. Plots komen we dan terug de splitsing tegen van Rood en Blauw waar we eerder blauw genomen hadden. We zijn dan gewoon rood blijven volgen tot we terug op die vorige splitsing uitkwamen ?!?!?. We waren dus totaal de kluts kwijt en zijn dan via de grote weg en door centrum van Ronse terug naar vertrekpunt gereden om een lekkere warme douche te nemen....bleek dat de loft zondagmiddag gesloten was. Afspuitstand bleek er ook al niet te zijn. Met slijk en al terug naar huis dus.

Thuis het kaarjte eens bekeken. Dit was dus geen splitsing van blauw en rood. Je moest hier dus gewoon blauw volgen om dan het muziekbos via dezelfde weg als in het begin te beklimmen. Van Blauw naar rood is er in feite geen splitsing, je komt automatisch op rood terecht. Toch wel jammer dat het prachtige muziekbos tweemaal langs dezelfde weg wordt beklommen.

Kort samengevat : leuk lastig parcours met veel hoogtemeters (weet er iemand hoeveel) maar niet echt leuke afdalingen als beloning na de lastige klimmen.
Bewegwijzering is goed maar op bepaalde punten toch goed opletten.
Op bepaalde plekken ook zeer zware modder

'k Kom hier zeker nog wel eens terug als het droger is (voor de asfalt afdalingen) en ... als de loft open is!
Van: jeroen kampioen Ingegeven op: 22-dec-2004 Gereden op: 18-dec-2004
Mede door de zeer lovende commentaren in deze rubriek verwachtten we iets te veel van deze rit... Voor mijn part hoeft kluisbergen echt niet onder te doen voor ronse...
Toegegeven; de beklimming van de hotond is wel leuk; een vrij lange en kronkelende klim die toch wel in de kuiten bijt. Wel opgelet bij de afdaling als het glad ligt: ik ben daar zwaar tegen de vlakte gegaan op de beijzelde weg, met een flink gehavende knie als gevolg. Bij het wachten op de companen onderweg heeft een barmhartige biker die knie volledig verzorgd en ingepakt (waarvoor dank, Karel van de brandweer van Leuven)...
De val kon de pret niet bederven, en we hebben mooi de rode èn de blauwe route kunnen doen. Beide routes werden extra leuk door de flinke hoeveelheid modder onderweg.
Een kleine domper was het muziekbos; een hele leuke locatie om te fietsen maar we raakten compleet de weg kwijt. Uiteindelijk hebben we toen de grote weg terug naar ronse genomen...

Van: Stievie Ingegeven op: 4-dec-2004 Gereden op: 1-dec-2004
Zonder meer de mooiste en lastigste route van gans Vlaanderen!!! Een topper!
Dit is mijn favoriete route (reeds tientallen keren gedaan) en tevens ook mijn woonplaats (vlaamse ardennen)
Aan alle mountainbikers, deze moet je gewoon gedaan hebben! Kom naar de Koningin der Vlaamse Ardennen.
Van: Benedikt Ingegeven op: 20-nov-2004 Gereden op: 20-nov-2004
Vandaag rood en blauw gedaan = 47 km

Vertrokken aan the loft begint het gezapig over wegen. Plots doemt het relief al op. Het zijn een drietal hellingen die na meerdere bochten genomen te hebben maar blijven stijgen...heb er mij toch aan mispakt door te hevig aan te zetten. Rood is goed bewegwijzerd en is vrij goed berijdbaar na regen. Rood is bovendien hevig klimwerk ook al loopt het voor grote delen over asfalt.
Blauw valt beter mee... minder lange hellingen maar op den duur voel je het ook wel in de benen, bovendien is er hier wel sprake van (teveel)modder... niet moeilijk als je in een plas blijft steken en voorover in de modder vliegt. Blauw is dus zeker goed te doen maar in combinatie met rood zorgt de koude, de afstand en de modder wel voor de vermoeidheid.

Mijn povere AVS: amper 18,9 km/u. ; dit parcours (zeker rood) is echt top!
Afstand is vergelijkbaar met Brakel maar rood is hier pittiger...voor zij die het bij rood houden = Kluisbergen; Oudenaarde mag men vergeten!
Van: Mario Ingegeven op: 18-nov-2004 Gereden op: 17-nov-2004
Zoals elke woensdag terug een parcourske gereden in Vlaanderen. Deze keer stond Ronse op ons lijstje. Wegens gebrek aan veel tijd opteerden we enkel de rode lus te rijden. Na het vertrek aan het sportcentrum the loft krijg je na ± 5km de Hotondberg voor de wielen geschoteld. Enige conditie is toch wel vereist om deze klim heelhuids te vervolmaken, eens boven ben je inderdaad gelijk opgewarmt... Direcht daarna ga je rechtsaf een leuke dalende singletrack in waar je behoorlijke snelheden haalt, even oppassen bij het opreiden van de weg als je uit het bos komt is aangeraden... het rode parcours is een perfecte combinatie van klimmen, dalen, singletracks, modderstroken (het was goed aan het regenen toen wij reden) en asfalt. Je verspeelt best niet te vroeg al je krachten want ook de klim naar en in het muziekbos doet de hartslag toch redelijk sneller slaan... Na deze klim heb je het zwaarste wel gehad, maar het parcours blijft leuk en afwisselend. De laatste kilometers rond Ronse zijn inderdaad wat veel asfalt, maar dit is dan terug ideaal om de benen terug wat soepel te draaien...
Voorheen was mijn top 3 in Vlaanderen alsvolgt:
1)Overijse
2)Kluisbergen
3)Oudenaarde
Maar het parcours van Ronse verdringt deze van Kluisbergen nu toch wel van de 2de plaats! Misschien we de combinatie met de blauwe lus zullen gereden hebben dat de nr1 positie een feit is... We'll be back !
Van: Lieven De Wachter Ingegeven op: 17-nov-2004 Gereden op: 11-nov-2004
De rode route...

Wie geen zin heeft om veel commentaar te lezen : DOEN deze route! Beslist één van de mooiste in ons eigen Vlaanderen.

Wie wel zin heeft : We startten aan The Loft om zo over de brug te rijden. Na een stukje asfalt en hier en daar een veldweg kom je aan de Hottonberg. Meteen een vrij fikse en middellange klim. Ideaal om de benen op te warmen ;-)

De rest van het parcours voert je mee door een prachtig stuk Vlaamse Ardennen, o.a. langs het Muziekbos dat er in deze tijd van 't jaar geweldig bijligt! Om te recupereren is er genoeg asfalt (waaronder enkele waanzinnige afdalingen - voor wie niet te snel in de remmen gaat).

De bewegwijzering is bijna feilloos, tenzij op het punt waar je de oversteek moet doen over een drukke baan (weet niet dewelke). Je moet daar rechtsaf en dan de baan over en naast de Kerk de weg volgen.

Wij keren zeker nog terug voor de blauwe of een combinatie...

Dan over The Loft (begin- en eindpunt van de rode route : ENORM vriendelijke mensen én je kan er douchen. Pintje of Leffe drinken uiteraard ook :-)
Van: zjors Ingegeven op: 3-nov-2004 Gereden op: 1-nov-2004
Combinatie rood - blauw gereden. Het allermooiste zijn de bossen in de herfst. De kleurenpracht is gigantisch. (Muziekbos tweemaal rond gecrost). Op sommige momenten denk je echt in de Ardennen te rijden, alleen de bouwstijl van de huizen verraad dat je in Vlaanderen bent.
Pittige rit met hier en daar een verrassingske (zowel up als down). Ik vermoed dat je eerder aan een 700 hm zit dan aan de vooropgestelde 380 hm.
Het was een mooie dag.
Van: Gunter DHondt Ingegeven op: 12-sep-2004 Gereden op: 12-sep-2004
rood+blauw 48km gedaan; is een zeer mooie route met naast de 2 serieuze klimmetjes (Hotond en Muziekbos 1x bij rood en 1x bij blauw) ook nog een pak andere iets minder zware maar toch uitputtende klimmetjes

aangezien het de laatste 24u nogal wat geregend heeft; lagen vele stukken er wel bij als venijnige modderstroken.

bewegwijzering perfect, behalve helemaal op het einde van rood (als je naast de sporen rijdt) dan kom je geen pijl naar rechts tegen om over de brug te gaan en terug aan het startpunt te komen; is vnl. ambetant als je niet op de startplaats vertrokken bent en gewoon de lus wilt rijden

inderdaad wel veel asfalt maar aangezien de moeilijkheidsgraad van dit parcours (mag je gerust vergelijken met een parcours in de echte Ardennen) vind ik die asfaltstroken goed voor recuperatie. Waarom ze per se de volledige rand van Ronse (langs Stokkel en voetbalplein) weet ik ook niet; wshl om een mooie lus rondom Ronse te kunnen hebben

wij komen zeker terug want dit parcours is voor ons de beste/zwaarste van Oost-Vlaanderen!
Van: Geert Ingegeven op: 26-aug-2004 Gereden op: 25-aug-2004
Vandaag voor de eerste keer de rode en blauwe lus uitgetest. Kort samengevat beantwoordt deze tocht aan alles waaraan een fatsoenlijk MTB-parcours moet beantwoorden: een nagenoeg perfecte bewegwijzering, veel single-tracks, enkele veeleisende klimmen (ondermeer naar het hoogste punt van Oost-Vlaanderen, de Hotondberg), spectaculaire afdalingen, passages door het bos, afgewisseld met stukken door het open veld, vanwaar je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt.

We reden dit parcours nagenoeg de hele tijd in de gietende regen waardoor de ondergrond er zeer modderig bij lag. Wat sowieso al één van de zwaardere BLOSO-parcours is, was bij dit weer dus zeker geen lachertje.

Enige minpunt misschien, de eerste en de laatste kilometers van de rode lus die je door de rand van Ronse voeren en toch wat te veel asfalt tellen.
Van: koen Ingegeven op: 22-jun-2004 Gereden op: 20-jun-2004
Het is de eerste keer dat ik een rode route, die naam waardig, reed. Zeer leuk maar niet ongevaarlijk. Of: zeer leuk onder meer omdat het niet ongevaarlijk is.
Ik wil in het bijzonder waarschuwen voor één zeer stijle afdaling op een verhakkelde weg in een donker bos. Op een bepaalde plaats liggen er namelijk een aantal diepe putten net na elkaar. Als je daar tegen 50-60 km/uur inrijdt, zijn de gevolgen niet te overzien.

De opgegeven afstand klopt, maar de duur niet (28 km/2.30 uur, ik deed er maar 1.40 uur over, al reed ik op sommige hellingen net snel genoeg om niet omver te vallen en zag ik een aantal pijltjes te laat en één of twee pas na enig zoeken).
Van: Stephan Ingegeven op: 2-jun-2004 Gereden op: 22-may-2004
Deze namiddag (22/05/04) de “Ronse-Maarkedal” bloso route gereden. Wij kozen voor een vertrek aan “The Loft – Sportscentre” in de Gefusilleerdenlaan15 in Ronse. Hier wordt tevens de start van de rode route gegeven.

Volgens bloso is de totale route 48 km lang, maar wij reden 45 km in zijn totaliteit. Volgens de bloso steekkaart doe je over de 48 km 4.5 uur, maar een geoefende en –in vorm zijnde biker – doet hier makkelijk 1à ½ uur af. De bepijling is “Prima” op peil.

Wat de route zelf betref : hier is rood nog echt rood en leunt blauw dicht bij rood aan. Buiten enkele stevige hellingen waaronder de Hotondberg, Taaienberg (die best meeviel) en een passage door het Muziekbos, zijn er ook nog flink wat technische afdalingen waar het uitkijken is voor tegenliggers. Puntje van kritiek : sommige paadjes (in afdalingen) zijn echt heel nauw en her en der mag eens wat gemaaid mogen worden zodat toch nog enig spoor overblijft. Verdder dient men tijdens het parcours een 2 à 3-tal keer een drukke verkeersweg over te steken. Opletten en uitkijken is de boodschap.

Tot slot nog het volgende : dit is een zeer offroad en mooi parcours, maar – naar mijn bescheiden mening - niet echt iets voor een beginnend mountainbiker.

Van: polarbear Ingegeven op: 27-apr-2004 Gereden op: 25-apr-2004
Ik heb de bloso-route van Maarkedal/Ronse -tesamen met 2 fietsmakkers- zondag gefietst. Alles lag kurkdroog door het zomerse weer van de voorbije week. Vooral de rode route met zijn combinatie van de Hotonberg, Hemelberg en Muziekbosstraat (klim naar Boekzitting, top Muziekbos) waren big fun. Bepijling is ok, behalve in Ronse waar er kort na het vertrekpunt (The Loft) momenteel werken bezig zijn (pijltje verdwenen?). Ook net voor de aankomst aan The Loft (brug over spoorweg) staat een pijltje verborgen opgesteld. Een hoogteprofiel vanaf de blauwe route (gestart aan achterzijde Kanarieberg, Louise-Marie) is hier te vinden: http://tinyurl.com/3fjgg
Van: Cannonneke Ingegeven op: 29-mar-2004 Gereden op: 27-mar-2004
Ik heb zaterdag onder een lentezonnetje de beide routes eens verkend.

Vertrokken vanaf De Fiertel aan de voet van het Muziekbos voor de blauwe route.

Het Muziekbos wordt overwonnen, eerst via een zeer steile asfaltweg (paar honderd meter aan ong. 13%) en na wat draaien en keren het laatste stuk tot boven via een brede met stenen bezaaide bosweg. We zijn direct (meer dan) opgewarmd ! Het gaat dan via de weg naar Louise-Marie (terwijl er nochtans enkele mooie tracks zijn die men dus links laat liggen) om daar het pad in te duiken richting Taaienberg. dit is best een leuk stuk, ook wat verderop volgt een singletrack langs iemands tuin waar je toch moet kijken waar je rijdt (veel putten en verkantingen).

Het klimmetje op de zijflank van de Taaienberg is best steil en ook bezaaid met keien.

Dan volgt een (overbodige) lus op asfalt langs Bossenaarmolen met slechts 2 passages op een "simpele" veldweg, om dan - parallel met Berg ten Houte - een prachtige off road klim te doen van meer dan 1 km om dan uit te komen op de weg Schorisse-Ronse.

Iets verderop reed ik verkeerd (aan Doorn : pijltje wees naar rechts, maar je kon schuin rechts en helemaal rechts, dus ik koos de eerste optie) maar dat was eigenlijk een meevaller want ik kwam in Bos Terrijst terecht (eigenlijk geen toegang voor fietsers) waar ik een zeer steil klimmetje kon doen (binnenblad !) en dan maar terug naar het parcours, waar nog enkele langere klimmen volgden.

Vlak voor het bereiken van de weg Brakel-Ronse ontbrak een pijl, ik ben dan maar langs de grote weg naar de Fiertel gereden. Op het plan zag ik dat je eigenlijk een 150m voor de weg Brakel-Ronse rechtsaf moet.


De rode route dan :

Die begon heel goed, met een lange en lastige klim door een volledig kapotgereden veldweg (sporen en putten) de afdaling erna was wat gevaarlijk door spoorvorming. Daarna een eindje op een oude spoorbedding (mooie omgeving) waarna je van de fiets moet om via een trap uit de bedding te raken.

Het stuk dat volgde was echter geen blosoroute waardig : nauwelijks nog wat offroad en de hele tijd in de stedelijke rand van Ronse. Het was wachten op de Hotond. De voet ervan werd bereikt na een vrij lange veldweg (toch nog veel plassen daar), zowat het enige echte stuk offroad gedurende 7 km.

De Hotond wordt beklommen via de Scherpenberg en de Riekestraat (steil ! maar wel op asfalt) De afdaling is eerst off road en dan via de Spinessenberg tot helemaal beneden om dan via een pad uit te komen op de Kruisberg.

Vanaf dan viel het mij op dat het parcours exact gelijk was aan dat van de TT van de Koppenberg, weze het in de andere richting.

Op het einde kreeg je dus diezelfde lange klim naar het Muziekbos met dit keer wel een afdaling off road.


Conclusies :

de bepijling is bijna perfect (1 pijltje ontbrak) en fysiek is de route zeker niet simpel want de klimmen naar Hotond en Muziekbos leveren een pak hoogtemeters voor de streek. Jammer is wel dat vele beklimmingen (vb. Hotond, eerste deel Muziekbos) volledig op asfalt zijn.

De rode route is maar intessant in het begin en vanaf de Hotond, in het vervolg zoek ik een eigen lusje om richting Hotond te trekken