Warning: Undefined property: elevationObject::$direction in /customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/routedetail.php on line 276 Warning: Undefined property: elevationObject::$direction in /customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/routedetail.php on line 279 Warning: Undefined property: elevationObject::$deltaheight in /customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/routedetail.php on line 286 Warning: Undefined property: elevationObject::$totalDescent in /customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/routedetail.php on line 286 Warning: Undefined property: elevationObject::$totalClimb in /customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/routedetail.php on line 307
logo  
HoeilaartHoeilaart (Nero Mtb-route)
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
blauw Sporthal Koldamstraat 94, 1560 Hoeilaart 
blauw NMBS station Groenendaal Groenendaalse Steenweg, 1560 Hoeilaart 

Lussen
blauw
27 km (240 hm)GDBKMLGPX

Informatie
Filip Sport Kasteelstraat 45-47 1560, Hoeilaart
Toeristische dienst Hoeilaart Gemeenteplein 29 1560, Hoeilaart
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share

Kaarten
1
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
Filip Sport, Kasteelstraat 45-47, 1560 Hoeilaart
Opmerking
Via Vlaanderen fietsroute 7 kan je aansluiting maken met de route in Overijse.
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Jan Vanheule Ingegeven op: 2-sep-2018 Gereden op: 2-sep-2018
Zeer mooi parcours, weg van de drukte en heel veel bos, niet moeilijk en mogelijk om vaart te maken.
Van: Willy Claes Ingegeven op: 8-aug-2018 Gereden op: 3-aug-2018
Zeer toffe route , voor elk wat wils , gereden nadat het het toch wel een maand niet meer geregend heeft en alles lag er poederdroog bij ,soms door mooie rechte lanen met gravel maar ook enkele single tracks voor de biker die iets meer wil , vooral het trackje naast de spoorweg tegen het einde is geweldig met de kleine heuveltjes die men gemaakt heeft , spijtig dat er redelijk wat pijtjes door de tand des tijds soms geen of nog zeer weinig kleur hebben , een up date zou zeker geen kwaad kunnen. Voor de rest niets dan lof voor dit parcours.
Van: David. Ingegeven op: 17-sep-2017 Gereden op: 17-sep-2017
Ik vond dit een toffe route om te rijden met toch enkele pittige stukken er tussen. (parcours lag er wel modderig bij op vele plaatsen na enkele regendagen, dus dat maakt het net iets zwaarder) Wel jammer dat enkele wandelaars en mensen te paard zich toch begeven op de route's die enkel voor fietsers zijn. Ook nog 2 mountainbikers tegen gekomen die op de singletracks uit de andere richting kwamen, jammer dat sommigen het moeilijk hebben om zich aan bepaalde regels te houden. Maar toch een echte aanrader deze route!
Van: Ann Ingegeven op: 1-may-2017 Gereden op: 30-apr-2017
voor mij als beginnende (geen piepkuikentje meer ... ) rijdster een leuke route ... met voor mij soms pittige stukjes.... kan bijna al wheelend :-) de heuvel op ... :-/ .... met andere helling op te gaan toch onderuit gegaan (weeral pfff ) , mede door bepaalde afdeling beetje twijfelend te hebben genomen door diepe groeven en wandelaar op kruisend pad die absoluut geen rekening hield met fietsers .... ook joggers, paardrijders dienen de borden te lezen en te respecteren !!!!!!! zoon (15) ook mee en absoluut niet ervaren en kon zeker goed volgen .... ik wat minder maar een aanslepend euvel in bovenbeen is mede oorzaak hiervan .. de doorwinterde mountainbiker zal hier idd op zijn honger blijven zitten maar als beginnend rijder toch al stevig ... bepijling dik in orde
Van: Ann Ingegeven op: 1-may-2017 Gereden op: 30-apr-2017
voor mij als beginnende (geen piepkuikentje meer ... ) rijdster een leuke route ... met voor mij soms pittige stukjes.... kan bijna al wheelend :-) de heuvel op ... :-/ .... met andere helling op te gaan toch onderuit gegaan (weeral pfff ) , mede door bepaalde afdeling beetje twijfelend te hebben genomen door diepe groeven en wandelaar op kruisend pad die absoluut geen rekening hield met fietsers .... ook joggers, paardrijders dienen de borden te lezen en te respecteren !!!!!!! zoon (15) ook mee en absoluut niet ervaren en kon zeker goed volgen .... ik wat minder maar een aanslepend euvel in bovenbeen is mede oorzaak hiervan .. de doorwinterde mountainbiker zal hier idd op zijn honger blijven zitten maar als beginnend rijder toch al stevig ... bepijling dik in orde
Van: Ann Ingegeven op: 1-may-2017 Gereden op: 30-apr-2017
voor mij als beginnende (geen piepkuine meer ... ) rijdster leen euke route ... met voor mij soms pittige stukjes.... kan bijna al wheelend :-) de heuvel op ... :-/ .... met andere helling op te gaan toch onderuit gegaan (weeral pfff ) , mede door bepaalde afdeling beetje twijfelend te hebben genomen door diepe groeven en wandelaar op kruisend pad die absoluut geen rekening hield met fietsers .... ook joggers, paardrijders dienen de borden te lezen !!!!!!! zoon (15) ook mee en absoluut niet ervaren en kon absoluut goed volgen .... ik wat minder maar een aanslepend euvel in bovenbeen is mede oorzaak hiervan .. de doorwinterde mountainbiker zal hier idd op zijn honger blijven zitten maar als beginnend rijder toch al stevig ... bepijling dik in orde
Van: dennis Ingegeven op: 25-may-2015 Gereden op: 25-may-2015
mooie omgeving, prachtig bos!

maar de route heeft eigelijk héél weinig mtb gehalte, wij zijn echt op onze honger blijven zitten.

er is 1 supercoole singletrack (naast een baan) en dan het stukje naast de sporen is tof.
maar verder is het enkel genieten van het bos.

jammer, want er zit zoveel meer in moest Bloso eens van het wandelpad durven afwijken :-/
Van: Johan Ingegeven op: 7-apr-2015 Gereden op: 6-apr-2015
Mooie route, zeer afwisselend en goed bewegwijzerd (in wijzerzin). Enkel na de eerste passage van de ring heb ik even moeten zoeken, na de tunnel moet je meteen rechtsaf langs een modderpad en een tijdje rechts aanhouden. De strook langs de spoorweg lag er nog zeer zwaar bij en is zeer moeilijk berijdbaar (iets voor modderspecialisten), ben er enkele keren serieus op m'n bek gegaan - zonder erg evenwel.
Van: Danny en Yannick Ingegeven op: 4-jan-2015 Gereden op: 4-jan-2015
Gisteren ganse dag geregend en toch was de rit zeer goed berijdbaar op 1strook(langs spoorweg) na.
Mooie rit die we zeker nog eens doen.
Ook wasgelegenheid in sporthal is pluspunt .
Van: Bas en Lenno Ingegeven op: 3-jan-2015 Gereden op: 2-jan-2015
Leuke tour , het parcour lag er zwaar bij vanwege de ( gesmolten) sneeuw .
We hebben er van genoten , en komen zeker nog eens terug !
Groet Bas en Lenno
Van: Bert Ingegeven op: 18-aug-2014 Gereden op: 15-aug-2014
Mooi parcours door het Zoniënwoud. Alle paden zijn grindwegen. Breed en goed onderhouden. Na verloop van tijd wil je wel wat anders en dan krijg je dat ook met enkele mooie singletracks die door de regen van de afgelopen dagen er net goed bijlagen.
Heb er echt van genoten om na een lange tijd terug met de fiets onverhard te rijden. Bedankt Bloso en uitpijlers.
Een aanrader.
PS. Vond één pijltje niet na de eerste tunnel, maar je moet er rechts weg.
Van: Rasmazzer Ingegeven op: 11-aug-2014 Gereden op: 9-aug-2014
Zaterdag toer gereden, vertrekkende vanaf sporthal Hoeilaart. Bewegwijzering goed, soms duurt het even voor je nog een pijltje tegenkomt, maar als je rechtdoor blijft rijden zie je er uiteindelijk wel een. Had goed geregend de dag ervoor en dus vooral de single tracks lagen vettig en met diepe plassen, maar zolang we niet constant hoeven af te stappen is dat geen probleem. Van alle Bloso toeren in Vlaams-Brabant toch één met het minst aantal asfalt. Kortom gevariëerde tocht met afwisselend single tracks en brede semi-verharde bosbanen.
Van: Kristof g Ingegeven op: 16-jun-2014 Gereden op: 16-jun-2014
Toffe route, echt de moeite, vandaag parcours goed droog maar geloof wel als het veel regend dat de singeltracks zwaar kunnen zijn.
De brede wegen zijn goed om te recuperen om volle gas door de singeltracks te vliegen.
Ik heb de combinatie met blauwe lus van Tervuren erbij ,twee maal 4km, op een totaal van 47 km gereden op 2uur 20 min. Goed afgezien na een zwaar weekend.
De verbinding tussen Tervuren en hoeilaart kan wel wat meer pijltjes gebruiken.
Hoeilaart is na Heverlee mijn favoriet in Vlaams Brabant. Ik zeker terug.
Van: Marc Ingegeven op: 29-apr-2012 Gereden op: 29-apr-2012
Met grote verwachtingen naar hoeilaart gereden, maar die verwachtigen werden spijtig genoeg niet helemaal ingelost.

Vertrokken aan het station waar we direct een mooie afdaling voor de wielen kregen. Nice graag meer van dat. Spijtig genoeg was het dat zo wat. Voor de rest veel grindwegen door het bos met af en toe een single track die door de regen van de afgelopen dagen meestal een echte modderpoel was. Stukgereden tracks zorgen ervoor dat het meer ploeteren was dan fietsen. Voor de beginnende mtb'er misschien leuk maar als je eens goed wil doortrainen niet echt geschikt.

Positief is dan weer dat je vanaf het station eigenlijk altijd in het bos rijdt. Mooie streek dat wel, maar ons zien ze hier niet direct terug. 3km verder ligt het parcours van Overijse dat wel meer gebruik maakt van de vele heuvels die deze streek rijk is.

Van: Corrupte_Vlegel Ingegeven op: 13-nov-2011 Gereden op: 13-nov-2011
Plezante route. In beging wel een kleine wegomlegging maar deze staat goed aangegeven.

Route is goed berijdbaar, ben geen een keer van de fiets moeten stappen.
Stuk lang de spoorweg leuke extra :D

Kom zeker nog is trg

CV
Van: Frank Ingegeven op: 6-nov-2011 Gereden op: 4-nov-2011
Kunt ge dit parcour ook afprinten?
Mvg
Van: Andreas Ingegeven op: 5-nov-2011 Gereden op: 5-nov-2011
Zeer plezante tour. Laatste stuk naast de spoorweg is een mooie beloning! Wel oppassen; eerste tunnel na dit stuk ontbreekt pijltje --> achter tunnel naar links afdraaien.

Van: mark Ingegeven op: 1-aug-2011 Gereden op: 14-jul-2011
vertrokken aan station Groenendaal, leuk parcours, volledig door zoniënwoud, al bij al vrij makkelijk, alles bijna bergaf. Naast het spoor een technische afdaling, parcours goed aangeduid enkel op het laatst na tunnel kom je op een "T" en moet je links. zullen zeker nogmaals rijden.
Van: Fam. Bikers Ingegeven op: 26-jul-2011 Gereden op: 17-jul-2011
Perfecte rit.
Afwisseling zat. Klimmen,technische stukken,...
Wel enkel voor iets ervaren vtt'ers.
Van: Sven Ingegeven op: 11-apr-2011 Gereden op: 9-apr-2011
Ik zit iedere zaterdag in het bos omdat ik vlakbij woon. Ondertussen is mijn rit uitgebreid tot 40km en doet ook stukken van deze toer aan. Je kan de rit zien op de volgende url: http://www.sports-tracker.com/#/workout/SBR/fkbm90a8cf7qga37
Je kan de coordinaten via email ontvangen in een gpx bestand als je wilt.

Voor zover ik weet zit er ieder stukje single track in dat het bos rijk is. De tocht begint met een klim richting bos door een poepsjieke wijk. In het bos aangekomen begint vrijwel meteen de eerste afdaling via single track. Hier kan je flink doorgeven. Daarna passeer je het rood klooster en begin je aan een flinke klimmer die je hartslag naar omhoog doet schieten. Vervolgens wat beton en dan nog een stuk asfalt, ups en downs, single track enz... Uiteindelijk kom je langs het station van groenendaal en sluit het voor een stuk aan op de nero route.

Het is 100% genieten van de omgeving. De single tracks zijn best wel zwaar als je ze allemaal doet na de regen. Er zijn dan flinke plassen bij dus je zeker op voorzien. De laatste week is het heel droog geweest en dan is het ook wel aangenaam om eens flink door te crossen. Op wat hogere snelheid blijven de tracks ook nog uitdagend genoeg.

Ik heb al een paar andere routes gedaan maar deze route heeft toch nog altijd de voorkeur.
Van: Karlien Ingegeven op: 7-nov-2010 Gereden op: 7-nov-2010
Is het BLOSO-parcours berijdbaar met een sportieve trekkingfiets of is een mountainbike noodzakelijk?
Zijn er ook andere parcours?
Van: Barry Ingegeven op: 25-oct-2010 Gereden op: 24-oct-2010
Ondanks de regenval van de laatste dagen met goede moed aan de Nero route begonnen (vertrek Groenendaal station met prima parking). Geen problemen gehad met de 'pijltjes' (gewoon goed blijven opletten). 50% zijn idd brede zonienwoud grindpaden (beetje saai denk ik voor de doorgewinterde biker) maar gelukkig 50% 'vettige' en ietwat technische (zeker na flinke regenval) single tracks. Op sommige stukken had ik liefst een zwembroek en kaplaarsen aangehad ! Maar goed te doen en al met al wel een toffe, niet al te lange, trainingsroute in mooie omgeving tussen de bossen voor de gemiddelde biker (gemiddelde snelheid was 18 km/u).
Van: Dimitri G Ingegeven op: 23-oct-2010 Gereden op: 23-oct-2010
Vandaag ook maar eens even op basis van de goede commentaren hier, naar Hoeilaart afgezakt. Vertrokken aan station Groenendaal zoals de meesten, en op de parking daar staat een bord van het parcours. Op zich dus niet moeilijk om uw weg verder te vinden dus.

Een tof parcours dat zich volledig in de bossen bevindt (ook logisch daar natuurlijk). Wel grote delen over verharde grindwegen (typische Zonienwoud wegen). Af en toe zitten daartussen dan wel uitdagende single tracks. Vooral vandaag lagen die er redelijk modderig bij, en dat dan in combinatie met de uitstekende wortels, maakt het er niet simpeler op. Had misschien net iets meer single track verwacht, maar de moeilijkheidsgraad van die stukken maakte dat dus wel meer dan goed.

Overal goed bepijld. Al was er 1 punt waar ik twijfelde en voor zekerheid maar eens terug gereden ben. Als je de N5 (boskant Sint-Genesius-Rode) definitief verlaat, heb je een langer stukje en kom je dan aan een soort vijf-splitsing. Had verwacht dat hier een bordje zou gestaan hebben, maar niets te bespeuren. Daar is het dus gewoon rechtdoor blijven volgen. Iets verder zal je terug bordjes zien.

De spoorwegwerken zijn blijkbaar gedaan, want daar was alles perfect in orde nu. Al was het wel verschieten als we aan het stuk met de jumps aankwamen... wat een modderpoel. Er zijn er ook veel die daar blijkbaar gewoon langs links in de modder langs ploeteren. Met alle moed toch maar gewoon over de jumps gereden, maar was verdorie vloeken. Vaak zijn er diepe moddergeulen aan de voet van die jumps getrokken, en zijn ze dus nog eens zo steil geworden.

Zeker een aanrader. Wel in deze periode niet verschieten van de extra kilo's die aan je fiets en kleren blijven hangen.
Van: Bulls Brothers Ingegeven op: 15-aug-2010 Gereden op: 14-aug-2010
We kozen ervoor om deze route eens te rijden op basis van de goede recente kritieken en we hebben er geen spijt van gehad. Om in herhaling te vallen: een aanrader met voor elk wat wils.
De beste startplaats is het station van Hoeilaart en dan vlot de spoorweg onder (linkse doorgang), rechtdoor en na het dwarsen van de steenweg het Zoniënbos in. Vanaf de sporthal starten is eigenlijk een aanlooproute met enkel asfalt en aangelegde paden, dus charmeloos.
Enkele single tracks lagen er vandaag wel modderig bij en het is toch ook steeds opletten voor de vaak uitstekende wortels.
De bewegwijzering is prima maar aan de spoorwegwerken was het toch even zoeken. Daar kwam de tip van Seth goed van pas maar na zijn doortocht hadden die oranje mannen waarschijnlijk hun afspanning verplaatst ! Je komt op het eind van een bosstrook aan een soort Y-splitsing. Neem zeker niet de linkse poot want dan kom je op het middenpad van het bos en ben je geneigd om naar rechts onder de spoorweg te rijden, verkeerd ! Neem aan die splitsing de korte rechterpoot die 'doodloopt' op de afspanning. Beneden ervan ligt ook een soort poel en je moet daar eigenlijk door om zo via een korte helling langs de spoorweg te belanden alwaar de route verderloopt, en je wordt beloond !
Wij hebben ons alleen gestoord aan het vaak slalommen tussen de paardepoep ;-)
Slotconclusie: mooi trainingscircuit
Van: Seth Ingegeven op: 12-aug-2010 Gereden op: 11-aug-2010
Gisteren voor de zoveelste keer 'een hoeilaartje' gedaan... lag er de max bij met al die (lichte) regen van de laatste dagen.
NB : het stukje aan de spoorwegen waar aan word gewerkt ==> daar kan je nog steeds / opnieuw (?) doorrijden ! gewoon naar boven langs de werken en de spoorweg (je mag gedag doen aan de oranje mannen als die er staan) kom je zo het speciaal aangelegde parcours weer tegen en rijd je verder richting bosmuseum. Dat prachtig aangelegde trapje, dat pittoreske brugje en die mooi verzorgde bultjes en bochtjes... dàt mag niemand missen x-D Hoeilaart is echt ne plezante!
Van: Steve Ingegeven op: 22-jul-2010 Gereden op: 20-jul-2010
Toffe parcours met een paar coole singeltracks. Fysisch redelijk gemakkelijk en technisch gezien ook redelijk gemakkelijk. Ze zijn op de parcours aan het werken, aanleg van de TGV denk ik, waardoor er plotseling geen aanwijzingen meer zijn. Heb via de baan moeten terugrijden naar de auto.
Van: Tom Ingegeven op: 19-oct-2009 Gereden op: 18-oct-2009
Gisteren hebben we deze route voor de eerste keer gereden. Indien we het routeoverzichtsbord op de parking direct hadden bekeken hadden we geen dik half uur moeten zoeken naar het eerste pijltje. Vanop de parking aan het station is het dus direct het bruggetje onder de spoorweg onderdoor rijden ipv de bepijling volgen richting sporthal...
Maar goed, eens het bos ingedoken werden we aangenaam verrast door de mooie afwisseling van bospaden en uitdagende singletracks die qua technische moeilijkheid toch niet van de minste waren. Naar het einde toe werden we verwend met een paar leuke technische modderpoelbeklimmingen en afdalingen.
Deze route heeft dus voor elk wat wils, zeker voor herhaling vatbaar!
Van: vincent Ingegeven op: 12-sep-2009 Gereden op: 9-sep-2009
Heb de route al zeker twintig keer gereden, gewoon een echte aanrader! Recent is ze gewijzigd en is er een zeer tof en technisch stukje parcours bijgekomen, wat zeker een meerwaarde biedt aan de route.
Van: Maarten Ingegeven op: 11-aug-2009 Gereden op: 11-aug-2009
Ik rij (reed) deze route elke dag, ik woon er niet zo ver van. Om je conditie wat op te krikken is deze route ideaal. Jammer genoeg is mijn fiets nu grat kapot, maar het is een echte aanrader!! Maakt niet uit wat weer het ook is, deze route kan je elke dag van de maand doen. Ik ken deze route nu helemaal vanbuiten, maar de eerste keer was het soms wat aardig zoeken achter de pijltjes. Voor de rest niets op aan te merken. Next stop Overijse!
Van: Mierox Ingegeven op: 29-jun-2009 Gereden op: 9-jun-2009
Met z'n vieren 2 keer het parcours gereden zodat we aan 53 km kwamen vertrekkende van aan het zwembad. Mooi parcours met alles erop en eraan. Goed afgepijld, klimmetjes, afdalingen brede paden, singletracks, enz ... Alleen bij een korte afdaling met een geul een paar valpartijen gehad waarbij pijn en een geplooid voorwiel het gevolg waren. maar dankij wat trek en sleurwerk en gratis hulp van de plaatselijke fietsenmaker hebben we onze tocht toch kunnen vervolledigen.
Van: Kris Gysemans Ingegeven op: 6-apr-2009 Gereden op: 6-apr-2009
Vandaag met 3 man gereden op 1.5 uur, zijn alledrie beginnende Mountainbikers. Was zeer mooi en droog.Enkel als je onder de brug doorkomt van de R0, moet je onmiddellijk naar rechts, die pijl hadden we vorige keer gemist en daardoor een mooi stukje single-track. Jammer. Maar zeer mooie rustige route, met goede afwisseling tussen goede weg en single-tracks.
Ook in de sporthal gaan douchen, zeer vriendelijke mensen. Cafetaria was gesloten, maar de tennis achter de sporthal heeft mooi terrasje en vriendelijke bediening, een aanrader.
Van: Stef Weyne Ingegeven op: 6-aug-2008 Gereden op: 5-aug-2008
Mijn eerste mtb-parcours. Genoten vanaf de eerste minuut. Bewegwijzering prima, maar toch blij dat ik een kaartje bij me had. De meeste off-roadstukken ook gedaan, behalve op het einde langs de spoorweg: de wegwijzer leidt je via asfalt naar het museum. Zelfs met een belabberde conditie is deze tocht een aanrader. Ik kom zeker terug.
Van: NeroPascal Ingegeven op: 4-apr-2008 Gereden op: 4-apr-2008
En nog even terugkomen op de opmerking van David in 2007. De kiezelsteentjes liggen er nog steeds!!! Misschien kan men daar iets aan veranderen.
Van: NeroPascal Ingegeven op: 4-apr-2008 Gereden op: 4-apr-2008
De rit vandaag was schitterend. Enkel op de technische stukken na, waar het heel modderig was, was het bijna niet te doen. Een gevolg van het slechte weer deze week. Maar voor de rest niets dan lof. En het goede weer had daar waarschijnlijk ook veel mee te maken. Het was 3 jaar geleden dat ik nog eens kon mountainbiken (door stom ongeval) en ik heb mijn hartje echt kunnen ophalen. De twee keren dat ik viel door de diepe moddertrails, heb ik dan ook heel smakelijk met mezelf gelachen. Ik hoop nu de rit nog eens te kunnen maken met iets drogere technische stukken, dan zou dit voor de (her)beginnende mtb'er een perfecte aanloop zijn naar een hele leuke, intense sport.
Van: Boschmans Marc Ingegeven op: 4-feb-2008 Gereden op: 26-jan-2008
Wij zijn vertrokken van op de plaats op het kaartje waar hier N5 staat. Het grootste gedeelde waren verharde wegen.Het stukje dat de Duboislaan volgt was wel leuk en technisch met konstante heuveltjes en afdalingetjes waar stuurvaardigheid rond boomwortels en plassen noodzakelijk was. Daarnaast waren op het einde (dus voor we weer aan N5 kwamen), de 2 lussen op het kaartje wel heel drassig en moeilijk berijdbaar. Al bij al hadden er meer technische stukjes mogen inzitten.
Van: Stijn & Frederik Ingegeven op: 29-dec-2007 Gereden op: 28-dec-2007
Mooie route door het bos met zelfs kans om een hertje te zien. Niet al te zwaar omdat het vooral op verharde grindbaantjes is in het bos. Maar 2 echt technische stukjes.
Voor een geoefend mountainbiker is dit parcours iets te kort en niet zwaar genoeg, maar het is perfect te combineren met het parcours van Overijse. Vertrekplaatsen liggen maar 3 km van elkaar.

Groeten

Stijn & Frederik
Van: Geert Delepierre Ingegeven op: 21-nov-2007 Gereden op: 21-nov-2007
Vandaag heb ik de Neroroute helemaal gereden. Vandaag viel 't weer reuze me, maar de sporen van de regen van gisteren waren zichtbaar in de vorm van moddertracks en plassen. Maar ik vond dat die modder en glibberige klimpartijtjes de route iets extra's gaven.
Ik heb me niet geërgerd aan de bergen kiezels die daar liggen: ik ben erop geklommen en heb de hele lengte op de bergjes gefietst...Dan wel te voet er weer af. Als westvlaming, waar het zo plat kan zijn, leer je wel oog hebben voor zo'n uitnodigende dingen !!!
Van: David Ingegeven op: 31-oct-2007 Gereden op: 28-oct-2007
Voor de 2e keer deze korte maar aangename route gereden op 1u15.
-Uitstekende (!!) bewegwijzering
-Goede afwisseling van "technische" stukjes, (vals) plat, klimmen en afdalingen.
-Harde ondergrond (weinig modder... of 't zou moeten gemoesonregend hebben natuurlijk :))
-Opletten voor wandelaars en paardrijders!
-Ik vind't enkel jammer dat er een bepaald punt van de route, een van de bospaden quasi onberijdbaar is omdat er op 100m bergen kiezel liggen. Dit was 5 maanden geleden ook al zo! Niets onoverkomelijk uiteraard, maar 't is jammer :)
Ik heb't over het stukje Josephinedreef nadat je voor de 1e keer onder de R0 rijdt.

Verder niets dan lof!
Van: ronny Ingegeven op: 27-sep-2007 Gereden op: 27-sep-2007
vandaag de route gereden nadat ik eerst die van overijse gedaan had. leuke route dat wel op sommige stukjes een beetje modderig maar tja met het weer van de laatste dagen kon dit niet anders. zeker een aanrader bewijzering was ook in orde alleen spijtig dat ze zo kort is maar tja....
Van: Johnny,bart, ingo Ingegeven op: 4-sep-2007 Gereden op: 3-jul-2007
Zeer toffe route om van om de drukte te ontkomen. dus niet alleen voor een zondag morgen want vandaag zijn we bijna niemand tegen gekomen in het bos.

Het aantal km is wel wat weinig daarom hebben de route 2x gefietst.
Van: Jan Ingegeven op: 3-sep-2007 Gereden op: 2-sep-2007
De route vanuit het centrum begonnen ... samen met honderden andere Gordelaars! Geef mij maar het kalme en natuurbewuste MTB'en, zonder veel kuddegeest.
In iedere geval, de route is niet al te moeilijk, wel mooi zo tussen de oude bossen door en af en toe flirtend met de beschaving. Af en toe pittige met boomwortels en putten doorspekte paadjes waarbij je met een heuse vaart serieus op je gezicht kan gaan: handen stevig aan het stuur dus! Het traject is heel goed bepijld. Ik heb er een 2 uurtjes op gereden, met pauzes.
Van: dave Ingegeven op: 31-aug-2007 Gereden op: 31-aug-2007
vandaag nog eens de neroroute gereden.
het lag er vrij droog bij,goed berijdbaar.
spijtig dat het zo vroeg donker wordt.
de laatste kilometers langs de openbare weg moeten rijden.
ik had geen verlichting en de beboste delen waren serieus duister.
Van: dave Ingegeven op: 5-aug-2007 Gereden op: 5-aug-2007
vandaag de neroroute gereden.
bepijling en de route zelf was eerste klaase,
zeker met de temperatuur vandaag(ong.30gr.)moesten we niet veel uit den bos komen.
een aanrader ook voor beginnelingen.
Van: David Ingegeven op: 12-jun-2007 Gereden op: 3-jun-2007
Ik sluit me aan bij de commentaar van Gunne. Eenvoudige route met hier een daar een plezante beklimming of een tof stukje in de modder.
Zeeeer goed bewegwijzerd en zeer duidelijk aangegeven.

Gewoon onthouden dat je bij de start vanop de parking van het station, links de tunnel naast het station onder moet. Voor de rest kan er weinig mis lopen :)
Van: Gunne Ingegeven op: 3-jun-2007 Gereden op: 3-jun-2007
Vandaag de Neroroute gereden. Prachtige route voor een zondagmorgen.

Plezant de technische stukken in de modder. Voor de rest inderdaad nogal relax langs verharde wegen. Heb er nog een 10-tal km aan toegevoegd met een zware helling.

Wegwijzering perfect, heb geen enkel pijltje gemist.
Van: BoLLie99 Ingegeven op: 28-may-2007 Gereden op: 26-may-2007
Voor de mtBikers die vertrekken vanaf het station van groenendaal, rij onmiddelijk de brug onder en ge zult verder de rest van de pijltjes wel zien. Doe nie zoals mij en vertrek richting Hoeilaart centrum. Dit gebeurde omdat het enigste pijltje dat ik tegen kwam naat daar wees. Voor de rest is alles zeer goed aangeduid en is dit een toffe route in het midden van het bos. Die zal ik zeker en vast nog wel eens doen.
Van: BoLLie99 Ingegeven op: 28-may-2007 Gereden op: 26-may-2007
OPGEPAST!!! op de groene route. Er is een boerke dat waarschijnlijk goed heeft willen doen, maar heeft er slecht aangedaan. Nadat je onder de brug in Gijzegem, stuk naast de Dender, zijt gereden en vervolgens een stukske door Herdersem zijt gereden, kom je in het midden van een veld op een kappeleke uit. Daar moet je ofwel naar links of naar rechts. Het pijleke zegt naar rechts, maar je moet naar links (terug richting Herdersem). Doe je zoals mij, dan beleef je een zeer on-aangenamen ervaring. Netels en prikkeldraad tot aan je kin. Dat even ter info. Voor de rest was dit een zeer aangename route om te rijden met soms technische stukskes.
Van: Peter Ingegeven op: 4-may-2007 Gereden op: 4-may-2007
Ze stond al een tijdje op mijn programma maar het is er dan toch eindelijk van gekomen.
Vetrokken van aan het station van Groenendaal en spijtig genoeg de route naar de verkeerde kant gevolgd. Inderdaag richting centrum en na een tweetal kilometer vastgesteld dat ik serieus verkeerd zat.
Dan maar teruggekeerd en met volle vaart het bos ingevlogen. Leuke route voor mij als beginnend mountainbiker.
Het terrein lag er kurkdroog bij door de aanhoudende droogte, dus geen modder gevecht en lekker leuk er rustig rijden. Enkele technische wegjes waren ook zeer leuk, benieuwd wat dit zou geven bij een grotere vochtigheid.
Zeker voor herhaling vatbaar.
Van: roland vanbrabant Ingegeven op: 1-may-2007 Gereden op: 1-may-2007
Even paniek. Na een rit van 80 km vanuit hartje limburg (nog 10 te gaan) kwam er via de autoradio de boodschap dat er een brand geblust was in het zonienwoud... slik...ze waren nog aant nablussen... gelukkig niks van gemerkt. Gestart aan het Groenendaalstation, de rit naar het centrum (sporthal) is geen meerwaarde. Heb ze later toch maar effe gereden om dit via gps vast te leggen. Mooie route met (te) brede lanen en waarschijnlijk iets te weinig uitdagingen. Leuke single-tracks maar echt wel wat weing. Ik vermoed dat in de winter hier een ander verhaal geschreven kan worden.
De bepijling aan de spoorweg is mijn inziens (misschien voorlopig) opgelost, heb daar netjes alle pijlen gevonden. Een twijfelpunt is echter na 12 km: Je belandt aan een grote baan, rechts ligt de houtvesterij of zoiets en pijlen zijn niet te bespeuren. Vlak voor de grote baan kan je echter nog links inslaan, tamelijk brede bosweg. Algemene conclussie: Zeer mooie omgeving (maar dat is nu natuurlijk overal, iets te weing uitdaging, veel paarden, zou daar wel ergens willen wonen... ga mijn maat eens aanspreken als hij genezen is kan hij best mee op zijn trekje, hij moet dan wel modderbandjes opleggen
Van: Philip Ingegeven op: 25-apr-2007 Gereden op: 22-apr-2007
Gereden na het werk, in ongeveer 1.5 uur. Een paar stukjes "echte" offroad die bij droog weer niet moeilijk zijn. Relax cruisen voor het grootste stuk over goede en vlakke paden, leuk jumpen af en toe. Het moeilijke stuk langs de spoorlijn is geschrapt wegens werken aan de spoorlijn.
Van: Koen Ingegeven op: 23-apr-2007 Gereden op: 23-apr-2007
Vandaag de MTBfiets nog eens van stal gehaald, t'was alweer te lang geleden!

De lus opgegaan in St Genesius Rode, zo het hele parcours afgereden.

Het ligt er droog bij dus rij je een stuk sneller, de singletracks zijn super op deze manier, je vliegt er lekker door en je behendigheid wordt zo op de proef gesteld

Opmerking: Héél jammer dat het stuk aan de werken van de trein niet meer is aangepast. Vermoed dat hier menig "bezoeker" stil houd en zich afvraagt hoe nu...

Ik ken er de weg dus ben over de steenweg (Hoeilaart - Bosvoorde) terug het bos in getrokken om via de kappel onder de E411 en terug via het bos in Hoeilaart aan de parking uit te komen.

Hoop dat de verantwoordelijken hier snel werk van gaan maken!
Van: BoXeR Ingegeven op: 30-jan-2007 Gereden op: 30-jan-2007
ben een beginnend MTB'er en 'k moet zeggen 't was een ferme rit. Op de vandaag zeer glibberige en modderige stukken is het wel zeer moeilijk overeind blijven. Kan ook aan mijn techniek liggen natuurlijk, maar dan nog .... 1 keer flink tegen de wortels gegaan, resultaat .... been bezeerd en niet een klein beetje.
Maar, dat hoord erbij ... kom zeker nog terug !!!
Van: Guido Ingegeven op: 17-dec-2006 Gereden op: 17-dec-2006
Ben vandaag voor de erste keer de Neroroute gereden:
HARD-CORE MODDER SINGLE-TRACKS (zeer rood) + WOUD SNELWEGEN (groener kan niet)

Na de verschillende en uiteenlopende kommentaren wou ik het ook eens probeeren. Ik heb het stukeje tussen Hoeilaart centrum en het station links laaten liggen en ben direkt van het station uit het bos ingedoken. De eerste +/- 8 km zijn goed berijdbaar tot het na de brug onder der ring rechts af gaat en het eerste stuk modder te verteren is. Door de vele spooren is het echt moeilijk om overeind te blijven en niet uit de pedalen te moeten. Er volgen weer brede wegen tot en klein slipperig klimmete met wortels en een silipperige afdaling. Na het oversteken van de weg von Hoeilaart naar St Genesius Rhode ligt het single-trakje dat parallel met de weg loopt er ook behoorlijk glibberig bij. Voor de rest valt het dan best weer mee behalve een kort stukje na de tunnel terug onder der Ring.

Best wel leuk en gevarieerd maar zeker geen aanrader voor wie niet van modder houdt en niet stuurvaardig is.
Van: paul jacobus Ingegeven op: 24-sep-2006 Gereden op: 24-sep-2006
Vandaag met droog weer deze route gestart. In tegenstelling tot sommige andere commentaren vind ik de 'blauw'-catalogering van deze route correct. Een beginner kan deze route zeker uitrijden maar zal het toch niet makkelijk hebben op sommige stijg-/daalgedeeltes. De rechte stukken bos tussendoor storen mij evenmin, hier kan je immers wat uitrusten of voor de liefhebbers een flinke snelheid ontwikkelen. Daar het was beginnen regenen was het fameuze stuk naast de spoortweg erg glibberig maar toch nog te doen. De bewegwijzering is prima. Het is reeds meermalen gesuggereerd; wat meer afstand van de drukken verkeerswegen zou de route ten goede komen.
Van: Wim Ingegeven op: 17-sep-2006 Gereden op: 17-sep-2006
Mooi, afwisselend en snel parcours (als het droog is tenminste). "Zware" mountainbikers zullen het parcours wel iets te licht vinden maar er is in de buurt genoeg mogelijkheid om wat bij te rijden. Bewegwijzering is perfect
Van: DL Ingegeven op: 13-sep-2006 Gereden op: 13-sep-2006
zeer mooie MB route - zeer goede bewegwijzering - vlot te rijden voor beginners - enige nadeel : vaak veel lawaai van omringende grote wegen - maar zeker aan te raden om eens te doen !!
Van: freeke Ingegeven op: 24-dec-2005 Gereden op: 24-dec-2005
hallo bikers,
Heb vandaag de route van hoeilaart gereden ,ik vind ze mooi om eens goed door te rijden maar op sommige plaatsen veel te drassig zodat het onmogelijk was om overal op de fiets te blijven zitten.Daarbuiten vond ik het echt wel genieten van het uitzicht in den bos die zo enorm groot is en genieten heb ik gedaan daar mijn maat het niet echt zag zitten vandaag en het rustig aan deed dus ik af en toe eens een flink intervalleke en den dag is weer goed.
Effe misreden pijltje gemist en zo'n 2a3 km omgereden maar dat was niet erg omdat ik op dat traject echt kunnen vlammen heb dat de stukken eraf vlogen.
Alles in acht genomen was het een toffe rit maar niet echt de zwaarste te noemen, ik vind persoonlijk die van bierbeek/oud heverlee de beste met alles erop en eraan.
groeten en tot ergens in een of ander bos.
Van: Timoh Ingegeven op: 9-nov-2005 Gereden op: 9-nov-2005
Deze route bevat enkele fijne single tracks, maar is voor de rest niet echt de moeite. Ik miste vooral enkele langere klimmen in het parkoers.

Volgens mij zijn de uitzetters van het parkoers wat beperkt door de regelmentering in het zonienwoud.

Tip: Ben je op het einde van de rit nog niet moe en wil je meer hoogtemeters, beklim dan eens de Bergstraat en de Rue Felix Sohie in het centrum van Hoeilaart, 2 kuitenbijters van formaat die stukken boven de 20% hebben.
Van: Reindert Ingegeven op: 9-oct-2005 Gereden op: 9-oct-2005
Deze morgen de route in hoeilaart gedaan.
Vertrokken van aan het startpunt aan het station. Met mijn domme (slaperige?) de blauwe pijltjes gevolgd die naar het eerste startpunt (sporthal) rijden... ik mocht dus dfaar aangekomen gewoon omkeren. Let er dus op. Ik was trouwens niet de enige! :)
het tunneltje dus onderrijden eh! dan vlieg je het bos in...
Dit terzijde, was het een fijn tochtje, echt een parcours om op te vlammen, maar aangezien de volledige tocht in het bos ligt is dat nog niet zo erg die brede boswegen.
soms een snedig klimmetje en een fijn singletrackje...
een echte aanrader om eens goed door te peren in den bos...

Van: Scale 20 Ingegeven op: 29-aug-2005 Gereden op: 24-aug-2005
Na een dag te moeten werken in Waterloo, direct doorgereden tot in Hoeilaart, Had deze morgen de fiets in de camionette gezwierd omdat ik eens benieuwd was naar het parcours van Hoeilaart. Hetlag er modderig bij,tof, soms te weinig grip op de ondergrond die nog nat was van de laatste bui, na het minderen van de druk in de banden ging het al iets beter, soms spijtig van die lange dreven, maar na een dag hard werken in de bouw vond ik dat het niet meer moest zijn. Niet aan te raden voor geoefende bikers en zeker niet als je van plan bent om je eens goed uit te leven. Ideaal als tussendoortje of voor beginners. Gooik is nog altijd mijn favoriet, ben van plan om binnenkort Overijse te rijden.

Keep on riding!!!!
Van: Steven (één van de zoveel) Ingegeven op: 2-may-2005 Gereden op: 19-apr-2005
Heb eens op mijn eentje de tour gedaan, en gestart vanaf het station van Groenendaal. Was een zonnig dagje en aangezien het niet teveel geregend had de week ervoor was het parcour goed berijdbaar. De route begint inderdaad veelbelovend met de eerst 500m in het bos maar dan zijn er een beetje teveel "autostrades" met slechts hier en daar een deftige klim of afdaling. Toch twee verraderlijke klimmetjes, eén net na de bocht na een snelle afdaling, waarbij de klim (en de modder) mij verrast had (maw woorden: de juiste versnelling niet klaar met stilstand tot gevolg) en de scherpe klim na het oversteken van een ander baantje, waarbij enkele boomwortele mij alle grip ontnamen... (misschien toch eens ander banden proberen)
Er moet inderdaad een uitdagendere route mogelijk zijn. Normaal gezien verhuis ik volgend jaar naar Hoeilaart, misschien kan ik dan wat meer tips geven :)
Van: Steven Ingegeven op: 13-mar-2005 Gereden op: 12-mar-2005
Ik ben nog maar onlangs echt beginnen mountainbiken, en de Neroroute is het eerste echte mountainbike parcours dat ik nu gereden heb. Mijn bevindingen:

ik heb echt genoten van de tocht. Afgelopen week heeft het redelijk wat geregend, en de meeste single tracks zijn voor mij nog moeilijk berijdbaar. Vooral op het stuk naast de spoorlijn heb ik helaas redelijk wat stukken naast de fiets gelopen (ik was gewaarschuwd door de commentaren hieronder). Misschien na wat meer ervaring beter doenbaar.

Ik ben zeker van plan om de route later nog eens opnieuw te rijden! Het is een mooi stukje zoniënwoud. Op sommige plaatsen heb je wel last van lawaaihinder van de autostrade, maar op veel plaatsen zalige rust.
Van: Johnny Van den Bergh Ingegeven op: 5-dec-2004 Gereden op: 5-dec-2004
Ik heb deze namiddag in mijn eentje de route gereden en dit is mijn bedenking.
Deze pas aangelegde route is momenteel volledig kapotgereden. Vorige week is hier de toertocht van Tervuren gepasseerd en dit is de route niet ten goede gekomen. De single-tracks zijn momenteel onberijdbaar. Ik heb op deze paden meer naast de fiets gelopen dan gereden en ik was blijkbaar niet de enige. Dit kon ik uitmaken aan de voetstappen die duidelijk te zien waren. In normale omstandigheden is dit uiteraard geen moeilijk parcour maar zoals het er vandaag bijlag is de fun er rap af. De modder was zo diep dat ik verschillende malen met mijn derailleur volledig in de modder zat. Zeker het stuk naast de spoorweg was niet te doen en dit is niet alleen mijn mening.Vraag maar na in het Nerocafé aan Dimitri, die was namelijk dezelfde mening toegedaan.
Ga deze route toch nog opnieuw rijden wanneer ze er iets beter bijligt.
Van: Geert Ingegeven op: 29-nov-2004 Gereden op: 27-nov-2004
Ik wou de ontgoocheling van Mr Jeffrey toch eens overdoen en mijn eigen oordeel kunnen geven.
Ik kan mij wel aansluiten met zijn bevindingen dat dit bos veel, maar dan ook heeeeeeel veeeeel meer te bieden heeft. Deze route is dus zijn blauwe stempel niet waard. Het is eerder een route om met bomma en bompa te doen en niet voor geoefende bikers.

Dit is dus geen mtb route waard maar wel een wandelroute voor het hele gezin langs brede boswegels in asfalt.

Hier is dus een heel laag fun gehalte op uitzondering het stukje naast de spoorweg. Wat ook nog een grote ergernis is, is die autosnelweg. Van hoogteverschillen hebben ze hier ook nog nooit gehoord.

Voor mij was dit een grote ontgoocheling die ik nooit neer wil overdoen en aan niemand zal aanraden.

Van: Jeffrey Ingegeven op: 15-nov-2004 Gereden op: 11-nov-2004
Vind dit absoluut geen blauwe route waardig!!! Niet zwaar, en weinig fun te beleve!!! Wil even zeggen dat de strook naast de spoorweg WEL fun is ( net zoals Alain zegt om deze te schrappen!!! Ga dan op de weg rijden!!!).

De route zelf komen er een paar stukjes in die echt MTB zijn, de rest zijn brede straten Boulvards bijna!

In zo'n prachtig bos zijn er véééééél meer mogelijkheden om een echt MTB parcour te maken!!! ABSOLUUT GEEN FUN 3/10.

Voor echte bikers het parcours in Gooik ( groene route ) is véél zwaarder en men kan er ook meer fun beleven dan deze route in Hoeilaart!!!

Groeten

Jeffrey
Van: Alain Ingegeven op: 3-nov-2004 Gereden op: 3-nov-2004
Van een dagje verlof gebruik gemaakt om de route door het Zonienwoud te rijden en heb het me niet beklaagd. Vanaf het station echt 100% door het bos met een leuke afwisseling aan baantjes. Had ietsje meer hoogteverschil verwacht , maar uiteindelijk was dit echt wel plezant.
Enkel de strook op het einde langs de spoorweg , deze was nu al bijna niet meer bereidbaar . Ik vermoed dat als het wat regent en er nog bikers door gaan ploeteren ,dat dit niet meer te doen zal zijn .
Misschien een alternatief stukje net in het bos zoeken ? deze strook is niet echt lang.
Kortom , leuk om je dagje verlof op deze manier door te brengen
Van: Erik Willemse Ingegeven op: 2-nov-2004 Gereden op: 31-oct-2004
Met een groepje ervaren (vooral in de Antwerpse Kempen opgedaan) en onervaren MTBers zondag naar Hoeilaart getrokken... vertrokken aan de sporthal en dan een aanloop naar het bos over een fietspad.
Eens in het bos is het fantastisch (op en neer, stijle klimstukken en prachtige afdalingen, leuke smalle paadjes, wel opletten voor voetgangers op zondag, en veel slijk na regenweer), alleen denk ik dat het bos waarschijnlijk nog veel meer te bieden heeft dan wat we nu te zien krijgen... dat belooft voor het rode parcours?

Enfin, al bij al een heel positieve rit. Nadien met het meer ervaren deel van de groep nog naar Overijse gereden en daar nog aansluitend het blauwe parcours gedaan. Helemaal anders, zware stukken met minder bos maar zeker een aanrader.

Fiets afspuiten in de Carwash ( een paar honderd meter op de weg terug naar Brussel) en nadien een douche in de sporthal (blijkbaar alle dagen en hele dag open, kostprijs 0,5 euro)... een aanrader bij slecht weer!

Als afsluiter nog iets gaan drinken/eten in Café Nero maar dat viel tegen... een ramp van een bediening. Is er niks beters in de buurt?
We komen zeker terug en met de douches en de carwash in de buurt is Hoeilaart zeker een goede startplaats voor zowel het Zoniënwoud als Overijse!
Van: Marc Alberty Ingegeven op: 30-oct-2004 Gereden op: 30-oct-2004
Als je niet perse wil douchen vlak na het biken, is het aangewezen om vanuit het station van Groenendaal te vertrekken. Het heen en weer traject tussen het andere vertrekpunt (Sporthal van Hoeilaart)en het station van Groenendaal heeft namelijk weinig toegevoegde waarde vanuit mtb standpunt. Het hele parcours vanaf het station ligt in bosgebied en wat voor een bos !! Het Zoniënwoud is erg mooi. Brede bospaden worden afgewisseld met idylische bospaadjes. Tweemaal de route doen gaat echt niet vervelen.
Toch ben ik als fervente mountainbiker wat op mijn honger blijven zitten. Dit gebied is zo mooi, dat het zich leent tot de aanleg van een gevarieerd circuit, dat deze schoonheid optimaal benut en meer moeilijker routes exploiteert. Dit circuit mist wat creativiteit. De enige echte schaduwvlek in dit circuit is dat je 5 à 6 km boswegen hebt, die tegen de erg lawaaierige Brusselse ring zijn geplakt, terwijl het bos voldoende groot is om te fietsen in de pure bosrust.
Met de regen van de laatste dagen, was ook de weg langs de spoorlijn omgedoopt tot een ware modderpoel, ideaal voor cyclocrossers maar niet echt een uitdaging meer voor mountainbikers. Ook voor dit stuk route zijn er alternatieven.
Voor het overige zou ik zeggen proberen, want dergelijke schoonheid rond Brussel vind je nergens anders.
Van: Mario Ingegeven op: 28-oct-2004 Gereden op: 27-oct-2004
Gisteren reden mijn vast bikepartner Charles en ik vol enthousiasme richting Hoeilaart om te zien of de commentaren over deze route al dan niet strookten met de werkelijkheid... bij het vertrek vanaf de parking van het sportcentrum tot aan het bos heb je even tijd om warm te draaien vooraleer je het bos binnenrijd... even dacht ik, "dat zullen hier toch niet voortdurend van die brede bospaden zijn", maar die gedachte was snel verdwenen. Plots werden we over smalle technische single-tracks geleid, een droom voor elke biker. De commentaren bleken dus te kloppen. Je kan de route omschrijven als een perfect parcours om je technische skills wat verder aan te scherpen. Wij reden het parcours met droog weer, het lag er allemaal droog bij, wat de snelheden dan ook sterk doet oplopen... Het landschap is licht golvend waardoor je de 29km niet mag onderschatten en de single-tracks in het parcours met snedig bochtenwerk tussen de bomen waarbij je meninge bulten moet overwinnen zorgen er voor dat je hartslag hoge toppen scheert. Op het einde van het parcours rijd je langs de spoorweg (opnieuw single-track) met een mooie korte afdaling gevolgd door een leuke klim. Deze track is zeer modderig maar dat maakt het des te leuker...
Deze route is echt een tip... wij reden hem slechts 1x maar de route 2x rijden zou zeker niet vervelen, ook een combinatie met de route van Overijse moet subliem zijn.
Wij hopen alvast dat er zich in de toekomst enkele organisatoren geroepen zullen voelen om hier eens een wedstrijd te organiseren.
Van: John Ingegeven op: 27-oct-2004 Gereden op: 24-oct-2004
afgelopen zondag met zn vieren (Frans, Eric, Arjan en ikzelf) de route twee keer gereden. zoals in het vorige commentaar van Frans al aangegeven was het n mooie, goed bepijlde route.
als opmerkingen zou ik nog willen toevoegen:
-het fenomeen 'fietsbel' is veel Belgen onbekend, dus let op!
-jammer dat er n aantal roekeloze mtb-ers waren die ons als gekken in n afdaling voorbij raasden, terwijl wij diverse voetgangers aan het passeren waren. onverantwoord!
-houdt er ook rekening mee dat de route ook in tegenovergestelde richting gereden wordt; dit geeft met name in afdalingen (weer) het meeste gevaar. bergop heeft voorrang op bergaf!

John

voor 'ons Zeeuwen' is deze route zeker n uitbreiding op het bestaande route-netwerk!
Van: Kristof Vermeerschen Ingegeven op: 25-oct-2004 Gereden op: 23-oct-2004
(vervolg vorig bericht)
Na 25km (avg 20 km/u) stonden we terug aan de start in het zoniënwoud, even wat drank en eten gekocht in het benzinestation aan de overkant en dan vertrokken voor de 2° ronde. Op de kasseistrook voelden we toch al goed de inspanningen van den eersten tour, maar er werd nog steeds gevlamd op de brede boswegels. Nu je het parcours kent is de route nog leuker. Blijkbaar had ik nog kracht genoeg over, bij het begin van de zware singeltrack, om mijn ketting te doen breken. Gevolg : de laatste 5km te voet, gelukkig zitten er nog redelijk wat afdalingen in.
In totaal 50 km in schitterend decor met gemiddeld 20 km/u. Heel mooie route, maar jammer dat de ronde niet wat langer is, in deze omgeving moet het toch mogelijk zijn om nog een rode route eraan te koppelen.
Van: Kristof Vermeerschen Ingegeven op: 25-oct-2004 Gereden op: 23-oct-2004
Zaterdag de NERO route gereden in Hoeilaart. Het weer was schitterend in Brussel en files waren er ook al nie, tot hiertoe zat alles dus mee.

Aangekomen in hoeilaart de bordjes sporthal gevolgd en we konden zowaar onder het Info bord parkeren. Vanuit Hoeilaart rij je eerst een stuk op een fietspad omhoog richting zoniënwoud via het station van Groenendaal. De Ch. De La Hulpe over om dan den bos in te duiken met onmiddelijk één van de 2 technische 'afdalingen' van het parcours. Daarop volgt een lange klim over kasseien. De route gaat vooral over brede harde boswegen die continu stijgen en dalen, waar je echt kan vlammen. Er zitten 3 heel leuke technische singeltracks in, waaronder een heel zwaar stuk langs de spoorweg. De modder maakte dit stuk heel zwaar, 'k ben 1 keer in de varens beland. Af en toe ook een kasseistrook en in de buurt van de renbaan ook was zandwegels.
Na
Van: frans broier Ingegeven op: 25-oct-2004 Gereden op: 24-oct-2004
door het lezen van mountain bike plus kwam John op de gedachte deze route te gaan verkennen. na een vlotte rit parkeerden we bij de sporthal en zagen al diverse bikers die of terug kwamen of nog op pad gingen. sommigen zaten flink onder de blubber, dat beloofde wat! na de aanloop onder het tunneltje door het bos in en al snel een klein stukje afdaling met geulen en grind. daarna een beklimming met stenen, zodat we nu echt wakker waren geschud. een smal spoor met vinnige knippen erin leidde ons weer naar een breed pad en we konden op adem komen. via mooie paden en wegen door het bos moesten we op een gegeven moment haaks naar links en daar wachtte ons een listige afdaling met beneden een extra knik erin, een mooie plek om te filmen. na het vriendelijk begroeten van diverse wandelaars en mensen te paard kwamen we te rijden vlak langs de spoorlijn. daar was de route behoorlijk glad door de modder en kon je niet op de fiets blijven, maar wel een mooie onderbreking en goed voor opnieuw mooie filmbeelden.
de route verder uitgereden en bij cafe NERO een omelet met koffie genuttigd.
tijd om de route voor de tweede keer te doen! al snel bleek dat we toch niet genoeg koolhydraten hadden ingenomen en moesten de bananen, krentebollen en marsen worden aangesproken. toen gingen we dan ook weer als de brandweer (niet in het rood, maar met oranje shirts) en hebben we nog eens genoten van de route en de natuur. enkele malen rijd je dicht langs de weg en hoor je het verkeer, maar merendeels diep in het woud en hoor je het het gezang van vogels.
bij aankomst konden we heerlijk douchen bij de sporthal, waar de dienstdoende heren erg vriendelijk waren, een prima service van de gemeente, die we in Nederland niet zo kennen.
een volgend keer willen we ook de twee valleien route gaan rijden, de omgeving is ons prima bevallen.

Frans Broier
Van: Marc Raes Ingegeven op: 24-oct-2004 Gereden op: 10-oct-2004
Vertrekkend vanaf de sporthal in het centrum van HOEILAART, ga je eerst via een fietspad naar Station Groenendaal. Je kan ook hier vertrekken, maar dan heb je geen kleedkamers. Vanaf Station Groenendaal duik je het Zoniënwoud in. Mooie dreven worden plotsklaps (goed uitkijken naar de bepijling) afgewisseld door smalle heuvelende bospaadjes dwars door het bos. Geen paniek als je geen aanduiding meer ziet, uiteindelijk kom je toch terecht op de juiste dreef met aanduidingen.. De hoogteverschillen zijn niet echt groot, alhoewel soms wordt je ineens verrast door een snelle tereinwisseling of korte stijle klim, op tijd correct inschatten en zeer snel schakelen is dan aangewezen. Een technisch stukje op een woest grasveld langs de spoorweg zou, na regenweer, wel eens zwaar kunnen zijn. Dit is een route die zeer geschikt is voor beginners ter kennismaking met het mountainbiken. Op zondagnamiddag wel opletten bij de talrijke kruisingen van wegen op onverhoede wandelaars. Een proficiat voor de initiatiefnemers. Op de afstand van 27,5 km deden we als amateur 1h45. Bloso geeft als indicatie 2,30h op. Liefhebbers voor grotere afstanden kunnen misschien combineren met één van de parcours te Overijse.