Warning: DOMDocument::load(): I/O warning : failed to load external entity "/customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/GPS/overijse_Rood.gpx" in /customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/routedetail.php on line 245 Warning: DOMDocument::load(): I/O warning : failed to load external entity "/customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/GPS/overijse_Blauw.gpx" in /customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/routedetail.php on line 245 Warning: DOMDocument::load(): I/O warning : failed to load external entity "/customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/GPS/overijse_Groen.gpx" in /customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/routedetail.php on line 245 Warning: DOMDocument::load(): I/O warning : failed to load external entity "/customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/GPS/overijse_GroenBlauw.gpx" in /customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/routedetail.php on line 245 Warning: DOMDocument::load(): I/O warning : failed to load external entity "/customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/GPS/overijse_GroenRood.gpx" in /customers/1/b/b/mtbroutes.be/httpd.www/routedetail.php on line 245
logo  
Overijse-Huldenburg-OttenburgOverijse-Huldenburg-Ottenburg (De 2 valleien)
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
blauw Cultureel Centrum 'Den Blank' Begijnhofplein, 3090 Overijse 
groen Chalet Basket Terlanen Bollestraat, 3090 Terlanen 
rood Voetbalveld Ottenburg Bloemenstraat, 3040 Huldenberg 

Lussen
groen blauw rood
10,0 km (125 hm)GDBKMLGPX 12,9 km (171 hm)GDBKMLGPX 21,4 km (312 hm)GDBKMLGPX
Mogelijke combinatie(s) van lussen
blauw+groen groen+rood groen+blauw+rood
21,5 km (287 hm)GDBKMLGPX 21,5 km (314 hm)GDBKMLGPX 31,3 km (499 hm)GDBKMLGPX

Informatie
Sportdienst , Overijse Tel: 02/686.90.20
Sportdienst , Huldenburg Tel: 02/687.70.07
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
Bike&Adventure, Oude Waversebaan 15, 3040 St. Agatha Rode, Tel: 016/47.09.08
Filip Sport, Kasteelstraat 45/47, 1560 Hoeilaart, Tel: 02/657.37.44
Infrastructuur vertrekpunten
Vertrekpunt Parking Drankgelegenheid Kleedkamers Douches Fietsreiniging
Cultureel Centrum 'Den Blank' ja cafetaria CC 'Den Blank' of cafetaria zwembad neen neen neen
Chalet Basket Terlanen ja neen neen neen neen
Voetbalveld Ottenburg ja neen neen neen neen
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Miego Ingegeven op: 25-dec-2017 Gereden op: 25-dec-2017
Als Kerstrit vandaag met de zoon de rode-groene-blauwe combinatie gereden. Ondanks de grote hoeveelheden regen (en wat smeltwater) van de voorbije maand, al bij al vrij goed berijdbaar (1x moeten afstappen wegens te glibberig) en vrij degelijk bepijld. Mooie, afwisselende tocht, zeker een aanrader, ook voor de bikers met iets meer ervaring. Op de eerste afdaling in de rode lus is het even uitkijken voor wat wortels, maar voor de rest zeker doenbaar en fun! Wij hebben er op deze winderige dag en op een natte(re) ondergrond 2u en 20min over gedaan (normaal tempo). Ruime parking aan het CC.
Op 2 plaatsen laat de bepijling het even afweten:
- net voor de overgang van blauw naar groen misten we een pijltje om rechtsaf te slaan. 50m verder staan er dan wel weer (met de keuze verder blauw of overgaan op groen)
- naar het einde van rode route gaat het naast een afspanning in de weide tot aan de bosrand. Daar is een houten hek vervangen met daarop de bepijling... Oude hek ligt er voorlopig nog, maar hier sla je eveneens rechts af (lichtjes dalend).
Van: David. Ingegeven op: 25-sep-2017 Gereden op: 24-sep-2017
Gisteren de combinatie rood-groen-blauw gereden. Toffe rit gehad die toch wel in de benen kruipt. Vorige week Hoeilaart gedaan wat ik op sommige stukken wat pittig vond maar deze is toch nog een categorie hoger. Heel mooie omgeving en regelmatig even gestopt om hiervan te genieten. Vertrokken aan het cultureel centrum waar een ruime parking is. De eerste klim aan de start geeft je meteen een voorproefje aan wat je mag verwachten ;-) Een toffe route die ik zeker nog een keer doe!
Van: Wouter Ingegeven op: 18-jun-2017 Gereden op: 18-jun-2017
Groen-blauw-rood gereden met vertrek bij het cultuurcentrum in overijse (ruime parkeerplaats) voor 32 km op 1h40 met 460 hm.
Blauwe en groene route hoofdzakelijk in het veld met af en toe een leuke helling of klim in het bos.
Rode route is wel echt zalig, vooral het stuk rond Tomme is prachtig om te biken!
Wel veel verharde wegen op drie lussen.
Bepijling is behoorlijk ellendig, ik ben gewoon gestopt met de pijlen te zoeken en verder gereden op gps. Een afpellende sticker-pijl op een ronde paal... Pijltjes vanboven geplaatst op een afgezaagde paal (waarom??)....Op 30 cm van de grond in gras van 1 meter hoog....
In het begin op de blauwe route toch 2 maal echt geen pijl kunnen vinden dus er ontbreken er zeker nog meer...
Al bij al een zeer leuke route die ondanks de kortere afstand serieus in de benen kruipt met enkele leuke technische afdalingen!
Van: Pieter Ingegeven op: 23-may-2017 Gereden op: 23-may-2017
Schitterde rit met heel veel interval. Er ontbraken deze maal wel wat bordjes op het blauwe traject, dus best gps laden om zeker te zijn.
Van: Gijs Ingegeven op: 11-jul-2016 Gereden op: 9-jul-2016
Zaterdag deze route weer eens gereden. Het blijft mooi hier, wat een landschap! En ongelofelijk hoe rustig het is, op een mooie zomerdag ben ik geen andere mtb'er tegengekomen. Alleen twee wandelaars... Bij ons in Nederland is het op zo'n dag filerijden op de populaire mtb-routes.
Van: ice-tea Ingegeven op: 12-jun-2016 Gereden op: 12-jun-2016
blauw-groen-rode route gereden van overijse
zéééér mooie route
goed bewijzerd (soms niet te snel rijden) maar pijltjes staan er.

aanrader voor de echte mtb-bikers
Van: Tom Van de Sande Ingegeven op: 27-feb-2016 Gereden op: 27-feb-2016
Toer gereden in leuke winderige maar zonnige dag ,vanuit Tombeek vertrokken naar de start in Overijse. zeer leuke stukken en enkele pittige en stevige klimmetjes.
De snelle afdalingen toch voorzichtig gedaan met de vele bladeren/takken en vettige ondergrond. Al bij al 42km gereden en 1100HM met gem hartslag van 140
Toch enkele pijlen gemist en goed moeten uitkijken ! Sommige pijlen zijn aan vervanging toe (verschenen , en sommige op een betonpaal met een leidingen voor etc ...
laatste pijl controle was van 2014
grtz Tom
Van: ddbacker Ingegeven op: 1-nov-2015 Gereden op: 18-oct-2015
Overijse is en blijft voor mij de koningin van de Vlaamse MTB-routes. Afwisseling, geweldige landschappen met weinig bebouwing, technisch leuke stukjes, bijna het gevoel dat je ergens in Frankrijk bent., dat je hier echt, heel even toch, verloren kan rijden...
Mon Dieu. Merci Poupou
Van: MTB Vaes Ingegeven op: 5-aug-2015 Gereden op: 5-aug-2015
Mooi, zonnige dag met aangename temperaturen. Blauw-groene lus rond Overijse gefietst. Zeer afwisselend en aangenaam parcours voor iedereen toegankelijk. Pittige klimmetjes en technisch leuke afdalingen in een bosrijke omgeving. Duur 1h30 met z'n 4. Van 12 tot 42 jaar. Een aanrader!
Van: Jaap Ingegeven op: 16-mar-2015 Gereden op: 16-mar-2015
Op mijn vrije dag de blauwe route gereden. Kon helaas de aansluiting op de groene route niet vinden, dus blauw maar 2 keer gereden.
Mooie route, prachtige omgeving, goed uitgezet (kon de blauwe met gemak zonder GPS rijden). Goede klim partijen en leuke afdalingen.

Complimenten voor Bloso, en zeker een aanrader.
Van: kristof Ingegeven op: 10-mar-2015 Gereden op: 9-mar-2015
Vertrokken in Nethen en over Pecrot via singletracks naar rood groen. Een mooi onderschat parcours heel afwisselend, stevige klimmetjes, mooie veldwegen, technische afdalingen. de pijltjes op rood mogen wel vervangen worden. Maar wel goed te doen zonder GPS.
Van: Lee Ingegeven op: 16-jun-2014 Gereden op: 15-jun-2014
Gisteren de RGB route gedaan in Overijse. Plezant tochtje! Hier en daar zeer pittige klimmekes.
Ergens halverwege had je ook een aantal treden bergop die, zeker door de diepe grepels van het regenwater, helaas mijn technische capaciteiten te boven gingen :-)
Bepijling was op zich in orde, maar wel geregeld slecht zichtbaar met het hoge gras,... Was toch blij dat ik de GPS route gedownload had.
Van: David Ingegeven op: 1-apr-2014 Gereden op: 31-mar-2014
Met het mooie lente(?)weer van de laatste dagen heb ik de blauwe-groen-rood routes gevolgd. Het is zonder meite mogelijk dankzij de pijlen en zonder GPS. 2u05 gereden. 99% droog. zZeer aangenaame wisselvallig wegen. Nota : Parking in Overijse 3u30 gratis met blauwe disk
Van: Patrick Derycke Ingegeven op: 5-jan-2014 Gereden op: 5-jan-2014
Vandaag de combinatie gereden van de blauwe, groene en rode route. Mooi parcours,soms wat vettig met mooie holle wegen en veel afwisseling. Vooral het rode parcours is pittig met stukken bos aan 15 tot 18%. Had gisteren de track gedownload en die was perfect. Ik betwijfel of het alleen met de bordjes goed was gekomen. Onderweg wat lucht uit mijn banden gelaten, en deed er 2u45 min. over. Startte in Overijse, en daar waren geen douches. Toch een aanrader.
Van: Dirk Ingegeven op: 15-dec-2013 Gereden op: 15-dec-2013
Vandaag de blauwe en de groene lus gereden, blijft een toffe rit,het lag wel vettig hier en daar en zowel bergop als bergaf was het hier en daar goed uitkijken voor uitschuivers.
Ik ken de route omdat ik ze al vaker gereden had maar ik had toch wel het gevoel dat er hier en daar een pijltje ontbrak of dat het toch niet zo goed geplaatst was, deze tijd rijden de boeren op het veld ook hier een daar al eens een paaltje ' per ongeluk ' weg.Mooi weer, nadien ne goeie Ciney van 't vat in cafe de toekomst op de markt en met een goei gevoel weer huiswaarts gereden, de poetsbeurt echter zal ni min zijn...:-)
Van: Pieter Ingegeven op: 29-aug-2012 Gereden op: 29-aug-2012
Vandaag nog een keertje de route gereden en het blijft een fantastische tocht met veel afwisseling.

Via gps gereden maar het laatste stukje is niet correct gereden. Na de laatste afdaling moet je direct rechts voor nog een leuk slijkstukje. Voor het overige prima in orde.

Van: Maxim Ingegeven op: 26-may-2012 Gereden op: 26-may-2012
Vandaag de 3 kleuren gereden.
Zeer mooi parcour, propere aanduiding op enkele plaatsen na.

Plots stonden we in Huldenburg-dorp bij Bakkerij D'Ijse, rijsttaartje was wel heel lekker al moesten we hier normaal niet passeren.

Veel verkleurde bordjes. Ze werken ook op sommige plaatsen met stickers in plaats van bordjes, opletten is dus de boodschap.
Van: Sari Indrawati Swinnen Ingegeven op: 24-oct-2011 Gereden op: 23-oct-2011
Gisteren op een zonovergoten oktoberdag hebben we met ons getweeën deze bloso afgehaspeld met onze alle terreinfiets. Warm genoeg om met blote armen en benen te fietsen...
We zijn vertrokken aan het Begijnhof te Overijse deze keer. Vorige keren pikte ik aan op diverse plaatsen in combinatie met de bloso van Meerdaal.
Van bij het vertrek werden we via het voetbalveld direct omhoog gestuurd. Een ideale opwarming om het parcours aan te vatten. Hoewel het een beetje pijn deed in de beentjes ;-)op die helling. De dag daarvoor "stevig katoen" gegeven op de Bloso van Tielt-Winge. Dat speelde parten waarschijnlijk.
Over deze omloop kan ik vol lof spreken, een rijkelijke mix van "gemene" bergjes als glooiende veldwegen. Als je denkt dat het vlak blijft, sta je plots voor een beklimming;vond dat het fijne ervan.
Op sommige plaatsen stonden de pijltjes zo verscholen achter struiken of hingen ze aan een paal dat je er zo voorbij was. Je moet goed opletten als je op tempo rijdt.
Ergens een paar honderd meters voorbij de start in Ottenburg aan een tongsplitsing stond een pijltje heel "ambetant";moeilijk te vinden.
Als je het parcours al gereden hebt weet je dat.
De afdalingen waren om van te snoepen,over holle wegskes een een beetje stout...;-)
Zo heb ik het graag.
Misschien had er wat meer offroad mogen verwerkt zijn op de beklimmingen, dan was het een perfecte route.
De hoogtemeters waren op en top, niks op aan te merken.
Ik kom hier heel graag, goed om te oefenen.
Achteraf genoten van een grote portie hapjes en een goeie "zjat kaffe".
Dankjewel Overijse
De SwinnenVan: Sven Ingegeven op: 14-sep-2011 Gereden op: 10-sep-2011
Afgelopen zaterdag de volledige route gereden. Ik ben met meer kilometers thuisgekomen maar dat is deels omdat ik de route eerst in andere richting was begonnen. De pijltjes staan maar in 1 richting aangeduid, je moet dus tegen de richting van de klok rijden.
De bepijling is op de meeste plaatsen goed in orde maar hier en daar is het toch makkelijk om ze te missen (of ze hangen er niet?). Normaal is er wel altijd een bevestiging als je de juiste baan genomen hebt dus je merkt het rap als je fout zit.
Aan het zwembad, na de parking moet je naar links omhoog rijden. Ik kon geen pijltjes vinden die mij daar in de juiste richting stuurden.
Sommige van de pijltjes mogen ook vervangen worden om dat ze al fel verkleurd zijn.
Voor de route op zich heb ik een beetje een gemengd gevoel. Langs de ene kant is er vrij veel gewone weg te volgen wat ik niet zo leuk vind maar er zijn een paar stevige stukken door de bossen wat de nodige fun met zich mee bracht. De stukken bergop lijken wel 2 keer zo lang als wat ik in het zonienwoud gewend ben en merkelijk stijler. Dit maakt de rit uitdagend genoeg. Er is ook een stijl stuk kasseien bergop met plekken die heel vochtig waren. Daar ben ik toch moeten afstappen wegens teveel doorslippen :)
Na 59km (20km extra wegen heen en terug naar huis) eindelijk terug thuis. Ik weet niet of ik de route meteen nog eens wil doen maar hij is zeker aan te raden (niet meteen voor beginners).
Van: blondie (NL) Ingegeven op: 22-aug-2011 Gereden op: 19-aug-2011
Afgelopen vrijdag de 3 lussen gereden. Je kon goed zien dat het de dag er voor goed gestormd had . Maar op een 10-tal diepe plassen na was de route blubbervrij. Wel veel omgewaaide bomen, gaten in de weg door stromend water en stenen op geasfalteerde wegen (deze werden opgeruimd door de bewoners). Vanwege plaatsgebrek in de auto hadden we fietsen gehuurd. Dit waren specialized rockhopper’s met onderdelen van het goedkopere segment, desondanks niks te klagen over de fietsen. Ook de smalle banden (2.0) leverde geen problemen op (ben 2.25 gewend).
2 keer verkeerd gereden doordat we de pijltjes over het hoofd hadden gezien.
Van: Marc Ingegeven op: 25-apr-2011 Gereden op: 25-apr-2011
Vandaag de blauwe en groene route gedaan.

Mooi parcours maar als je ze de eerste keer rijdt kan je niet echt snel rijden omdat we dan heel wat pijltjes missen. Ik wist niet dat er zoveel kasseistroken in en rond overijse liggen. Mooie steile klimmetjes en ditto afdalingen.

We komen zeker nog eens terug om dan ook de rode mee te nemen. Nu hadden we door het vele verkeerd rijden en omdraaien ook 34 km op de teller.

Volgende keer beter.
Van: Jochem Ingegeven op: 21-feb-2011 Gereden op: 19-feb-2011
Ben zaterdag de rode en groene lus gaan rijden.

De eerste 2 afdalingen van rood lagen er vrij rampzalig bij vond ik, veel takken, veel bladeren. Had er meer van verwacht. De rest viel goed mee in de rode lus pittige beklimmingen. Groen vond ik vrij saai. Jammer had er meer van verwacht.
Van: jochem Ingegeven op: 16-feb-2011 Gereden op: 18-feb-2011
Hallo,
ben opnieuw beginnen mtb'ken en zou graag eens in huldenberg komen rijden.
Ben onlangs in heverlee gaan rijden. groen en blauw gedaan. Ging vrij vlot. Even misgereden in totaal uitgekomen op 38km in 2u22min. Nu ben ik van plan om groen rood te rijden is dit haalbaar of zou ik mss direct de 3 lussen proberen
Van: jeroen aerts Ingegeven op: 10-nov-2010 Gereden op: 10-nov-2010
mooie route alhoewel ze er vandaag wel erg slijkerig bij lag. vooral de rode lus had enkele mooie afdalingen en klimmetjes. 1 in het bijzonder waar zelfs een bordje bijstond met opgepast stijle afdaling. prachtig vond ik dat. heb nog maar weinig een zulk goed aangeduide route gereden. moet wel zeggen dat dit mede dankzij thomas is want de twee plaatjes beneden aan de kousedelle zijn nog altijd spoorloos.
DUS: BENEDEN OP DE KOUSEDELLE LINKS EN METEEN EERSTE LINKS NEMEN. WORDT NA EEN TIJDJE EEN HOLLE WEG EN ONTPOPT ZICH TOT EEN MOOI KLIMMETJE.
toffe route, ik ga zeker nog eens terug als het wat droger ligt en als ik alles, wat nu onder een bladerlaag bedekt lag, kan zien.

greets,

Jeroen
Van: Ger Kamminga Ingegeven op: 4-oct-2010 Gereden op: 3-oct-2010
Gisteren geprobeerd 3 lussen te rijden maar de aansluiting van groen naar rood weer gemist. Ook de aansluiting van groen terug naar blauw gemist. Pittige route voor een slecht getrainde fietser. Paar keer van de fiets gemoeten :(. Wel heel mooi, ik hoop volgende keer eindelijk die rode pijl te zien.....
Van: R L Ingegeven op: 4-oct-2010 Gereden op: 25-sep-2010
Vandaag de 3 lussen gereden. Geen enkel pijltje vermist. Een echte aanrader.
Van: Bulls Brothers Ingegeven op: 16-aug-2010 Gereden op: 14-aug-2010
Heel mooi circuit met toch enkele flinke klimpartijen en fantastische afdalingen. Ook de vele kasseistroken waren een verrassing. Wij zijn gestart aan het OC Den Blank in Overijse voor een aaneenschakeling van de drie lussen, in volgorde: blauw, groen, rood, groen, blauw. Op enkele plaatsen was het wel even zoeken (gewoon even terugrijden en op elke paal zoeken naar bordje) maar uiteindelijk hebben we de route kunnen rijden zonder noemenswaardige problemen. Alleen aan de 'knooppunten' van de lussen kan er wat verwarring rijzen.
Slotconclusie: een route waar een klimmer zijn/haar hart kan ophalen ! We rijden die zeker nog even opnieuw !
Van: John Ingegeven op: 25-jul-2010 Gereden op: 25-jul-2010
Ik kan op de Bloso site de rode lus niet terugvinden.
Alleen og maar de groen-blauwe combinatie???
Is de complete rode-groen-blauwe route goed te rijden zonder kaart?

Tnx!
Van: LeoV Ingegeven op: 17-jul-2010 Gereden op: 16-jul-2010
Gisteren gereden, en het slechte weer heeft niet echt voor problemen op de route gehad. Lag een boom over het pad, maar niet in een afdaling. Wel kleine takken in overvloed, ook geen probleem. Ook de afvoer van regen water heeft geen gevaarlijke situaties opgeleverd. Oftewel goed begaanbaar.

Dus voor deze Nederlander met zijn bike groepje was het plezierig fietsen.
www.mellowbikers.nl voor een verslagje.
Van: Thomas Ingegeven op: 30-jun-2010 Gereden op: 30-jun-2010
Wouter,

Aan het einde van de Kousedelle neem je links en dan direct de eerste straat links (Stockemstraat). Dan gewoon rechtdoor.
Er ontbreekt daar inderdaad een bordje. Heb zelf ook moeten zoeken.
Van: Wouter Ingegeven op: 29-jun-2010 Gereden op: 26-jun-2010

Dit weekend de blauwe, groene en rode lus willen rijden.

Prachtig parcours, alleen ontbreekt er volgens mij een essentieel pijltje in de groene lus; als je in Huldenberg op een bepaald moment in de straat Kausdelle komt, staat er bovenaan in de straat (bij het uitkomen van het onverharde gedeelte) een pijltje rechtdoor, daarna heb ik echter nergens geen pijltje meer teruggevonden. Ik ben op het einde van Kausdelle eens naar links gereden, je komt dan op het dorpsplein van Huldenberg uit, maar geen pijltje te zien. Ook eens naar rechts gereden (asfaltweg bergop), maar ook hier geen pijltje. Kan iemand mij zeggen hoe men in deze straat verder moet rijden?

Alvast bedankt
Van: Stef Ingegeven op: 19-jun-2010 Gereden op: 28-may-2010
Al veel horen over zeggen en deze is toch 1 van mijn favorieten groen blauw rood gereden en is een stevige rit met stijle klimmen en technische afdalingen
9/10
Van: Dries Ingegeven op: 13-jun-2010 Gereden op: 12-jun-2010

Gisteren de rode,blauwe & groene lus gecombineerd in Overijse.
Omstandigheden: zonnig weertje en overwegend droge ondergrond.
Samenvattend: prachtige streek, meer dan genoeg klimmetjes & technische stukken en goede bepijling.

Conclusie: een topper. Welk route is van hetzelfde niveau?
Ik hoor het graag.
Van: bp Ingegeven op: 27-apr-2010 Gereden op: 27-apr-2010
Vandaag de Blauwe van Heverlee en de Rode van Overijse gecombineerd. Heel de route lag er qua ondergrond schitterend bij!

Wel heb ik gemerkt dat er in Overijse-Rood een 'aanpassing' is aangebracht tov vorig jaar, namelijk in de stijlste afdaling van de lus. Ik denk dat dit de eerste afdaling is die je tegenkomt als je in Ottenburg vertrekt (vertrek daar zelf nooit) en waar je na een snel, licht dalend stuk over asfalt rechts het bos inrijdt om dan tussen de bomen een vrij korte maar stijle afdaling met trapjes te nemen.

In díe afdaling zijn er blijkbaar obstakels aangebracht. Eerst kom je twee L-vormige obstakels tegen gefabriceerd uit boomstammen/dikke takken. Vlak daarna liggen er simpelweg boomstammen dwars over het pad, op halve meter hoogte. Je kan bijna niet anders als afstappen om er over te klauteren.

Is dit het werk van Bloso? Of van boze buurtbewoners die geen MTB'ers dulden? De Bloso-pijltjes hangen er in ieder geval nog.

I'm puzzled...

Iemand hier meer info over?

bp
Van: Marc D. Ingegeven op: 28-mar-2010 Gereden op: 28-mar-2010
Goed mountainbike weer. Om 9:00 Hr vertrokken voor de eerste maal blauw-groen-rood gereden. Mooi parcours!Goede bewegwijzering. Wel opletten want pijltjes staan langs beide kanten van de weg en zijn aangebracht op allerlei manieren.

Het parcours lag goed. Stijle hellingen worden afgewisseld met spectaculaire afdalingen.Aangekomen na 2:20 Hr rijden

We komen zeker terug!
Van: Neal Ingegeven op: 22-feb-2010 Gereden op: 20-feb-2010
Ook zaterdag Overijse-Huldenburg-Ottenburg gedaan. Rood, blauw en groen gereden. Ik heb het parcours al een 5 à 10 keer gereden en het lag er nog nooit zo zwaar bij. Maar in alle weersomstandigheden is het een pareltje! En deze keer waren we volledig bekaf na 3u rijden over 35km.
Van: Jore Ingegeven op: 20-feb-2010 Gereden op: 20-feb-2010
Vandaag voor de eerste maal deze route gereden. Vertrokken aan het voetbalplein van Ottenburg en de rode route gedaan. Zeer goed bewegwijzering, nergens gemist of moeten terugkeren om paaltje te zoeken.

De route is maar 13km maar lag zeer zeer zwaar door het natte weer. Ze lag eigenlijk te nat om te rijden, zeker bergop rijden was bijna of helemaal onmogelijk door de modder waar je in wegzakte of waardoor je achterwiel constant slipt ( had ook wel niet echt modderbanden opsteken ). Zelfs de vlakke stukken waren overal zwaar, de grond 'zoog' aan je wielen. Ik ga ze zeker nog eens terugdoen als het droger is, want is wel een zeer mooie route. Zeker de eerste afdaling met de drop-outs ( wel oppassen als je van de weg komt en snelheid hebt en je laat de eerste drop-out opmerkt ) en de afdaling tussen de hoge bermen.

Aanrader!
Van: Tom Ingegeven op: 22-nov-2009 Gereden op: 22-nov-2009
Gisteren zijn we Overijse eens gaan verkennen. Vertrokken voor de combinatie groen/rood. Al van bij het begin zaten we mis, in plaats van juist voor de trapkes linksaf te slaan zijn we gewoon omhoog de trapkes op gereden. Dit wil niet zeggen dat er hier een pijltje ontbreekt, we hebben er gewoon over gekeken.
De groene route was veelbelovend begonnen, bijna geen asfalt en vele lekkere modderstukken, singletracks, afdalingen enz.
Na de overschakeling kwamen we op de rode lus terecht. Eventjes asfalt. Maar die eventjes bleef maar duren. Afdalingen, beklimmingen, maar op asfalt. 'Waar blijft het offroad gedeelte nu?' Uiteindelijk stopte het asfalt en doken we het bos in voor een gewaagde zeer technische afdaling met niveauverschillen om u tegen te zeggen. Uiteindelijk hebben we nog redelijk veel asfalt gezien tijdens deze rode lus. De offroad stukken die in de rode zitten zijn zeer gewaagd en fun, maar het zijn er wat te weinig tegenover het asfaltgehalte.
De grote spelbreker gisteren was de zeer harde wind, vooral in de open vlaktes hebben we veel gevloekt op die verdomde wind.

Wanneer de wind een beetje gaan liggen is komen we zeker nog eens terug!
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 26-sep-2009 Gereden op: 25-sep-2009
Zowel groen, blauw als rood gereden, 1x was er geen blauw pijltje te zien, paaltje met pijl lag op het veld neer. Deze opnieuw rechtgezet maar vrees dat het niet lang zal duren zonder deze terug goed vast te kunnen zetten.
Nog steeds is Overijse een topper.
Van: Sebastien T Ingegeven op: 14-sep-2009 Gereden op: 14-sep-2009
Vandaag in Overijse gestart: 3 lussen, en nog eens het blauwe toerke. Spijtig dat ik niet meer tijd had. Anders had ik ze allemaal 2x gedaan, 1 woord schitterend parcours!!! Voor het eerst had ik het gevoel dat ik een blosoroute reed die uitgetekend is voor bikers, zowel fysiek als technisch. Bij de andere bloso routes (vlaanderen) die ik tot hiertoe reed had ik altijd het gevoel dat deze gemaakt zijn zodat iedereen ze kan rijden. Dikwijls heb je niet eens een mtb nodig. Rood is de mooiste, leuke klimmetjes en afdalingen(zie de filmpjes hierboven). Op de filmpjes zie je geen wortels liggen. De putten achter de wortels zien er in't echt indrukwekkender uit dan op de filmpjes.
Geen problemen met de pijltjes, had route gedownload op m'n 705, maar ik het ging perfect zonder gelukt zijn.
Vandaag (maandag) 3 honden tegen gekomen maar aan de leiband.
Van: Nils Ingegeven op: 20-jul-2009 Gereden op: 17-jun-2009
Omdat ik aan dit parcours woon heb ik het al vaak gereden. Het is een erg mooi afwisselind parcours dat bij alle weeromstandigheden te berijden is.
In de andere commentaren lees ik al veel over honden, en op dit parcours kan je inderdaad erg veel last hebben van honden.

En vandaag was het dan zo ver, een loslopende labrador. Dus ik roep sorry zodat baasjes me horen, ze kijken om maar lopen gewoon door en laten het lieve beest, dat natuurlijk geen vlieg kwaad doet, los lopen. Ik rij langs en het beest begint als een gek te blaffen en te happen. Maar ik was in een afdalingtje dus ik kan vrij weinig doen anders dan hopen dat hij ermee zou stoppen, want om zelf te stoppen en afstappen leek mij ook niet een echt goed plan. Ik was zo ongelooflijk kwaad en ik heb die mensen zo hard uitgescholden dat ik pas 1 kilometer verder merkte dat dat stomme beest me gebeten had en mijn kuit bloedde.

Dus aan alle baasjes met honden, wij fietsers begrijpen heel goed dat jullie ook lekker buiten willen wandelen maar kunnen jullie alsjeblieft ofwel je hond aanlijnen of hem op zijn minst vasthouden als er een fietser aankomt?
Kan je van dit soort praktijken trouwens aangifte doen?
Jammer trouwens dat je niet op elklaars berichten kunt reageren.

Enjoy your ride!
Van: philip meulenberghs Ingegeven op: 9-apr-2009 Gereden op: 4-apr-2009
groen rood blauw gereden;
mooiste bloso parcours dat ik ken
de bepijling leek OK maar heb toch maar GPS gebruikt
bijna geen asfalt, enkel in het midden van de route een paar kilometer
normaal rijdt ik liever de routes van O2 bikers maar deze BLOSO track kon daaraan tippen
in de laatste 200 meter, terug in overijse, onzacht in aanvaring gekomen met een auto die mij niet gezien had en mij van rechts geramd heeft
ben zelf goed kunnen landen na een vluchtje over de motorkap en heb geen schram
maar mijn geliefde aluminium ros is wel total loss, :-(

Van: dave Ingegeven op: 15-mar-2009 Gereden op: 15-mar-2009
deze achternoen zijn wijle de drie lussen gaan rijden,het weer was vrij goed en alles was goed berijdbaar.
hier en daar enige wandelaars,geen probleem maar ze moeten toch is leren van hun honden aan de les te houden want er gaan nog eens ongelukken gebeuren met die los lopende beesten
Van: Yves Ingegeven op: 6-mar-2009 Gereden op: 6-mar-2009
Parcours ligt er schitterend bij, wellicht één van de mooiste van Vlaanderen. Alles zit erin en wegwijzers zijn ok. Eén jammerlijke hindernis: een witte hond in Tombeek, na de lange afzink als je de Waversesteenweg bent overgestoken. Het blaffende beest heeft me niet gebeten maar heeft tijdens een 100 meter spurt op een kasseiweg bergop voortdurend gedaan alsof. Heb er mijn motor opgeblazen en wel 5km van moeten recupereren. Nu lach ik ermee, maar daar niet. Kan er met die eigenaar gepraat worden?
Van: dave Ingegeven op: 31-aug-2008 Gereden op: 31-aug-2008
deze achternoen voor de tweede keer de route gaan rijden.
leuk parcour toffe afdalingskes en klimmekes,
goed bepijlt.
denk volgende zondag terug naar hier af te zakken,en niet vergeten druiven mee naar huis te nemen.
Van: Davy Ingegeven op: 25-aug-2008 Gereden op: 24-aug-2008
Daarnet ook de volledige route gereden, echter toch ook ergens mis gereden. We kwamen op een kleine 34 kilometer, net iets te weinig dus. Net als andere mtb'ers aan de trapkes bergop gereden, nog wat verder de straat overgestoken en het veld in. Klopte iets niet, dan maar het hele stuk naar beneden, tussen de huizen door dan toch het parcours terug gevonden.

Ook mis gereden aan de camping, totaal geen pijltje gezien ... Voor de rest een prachtig parcours, misschien volgende week nog eens rijden en proberen alle pijltjes te zien en de route correct te rijden.

De route lag er zeer goed bij, helaas wel wat lange stukken met grote (kiezel) stenen. Prachtige streek, prachtig parcours! Aanrader!
Van: Sven Vanderheyden Ingegeven op: 10-aug-2008 Gereden op: 10-aug-2008
Awel vandaag de 3 routes gereden, goed berijdbaar, pijltjes zijn op verschillende plaatsen blijkbaar vernieuwd ( perfect ). Alleen een beetje last gehad van wandelaars was blijkbaar een wandeltocht bezig. Echt de max van een route met zeer veel variatie.
Van: Frederic Ingegeven op: 2-jul-2008 Gereden op: 29-jun-2008
De drie lussen gereden, en het hele parcours lag er kurkdroog bij. Puur mountainbike-plezier. Voor elk wat wils, maar er toch wel rekening mee houden dat het een constant klimmen en dalen is, met enkele best wel pittige klimmetjes. De tweede afdaling op de rode lus is inderdaad erg moeilijk geworden omwille van de vele boomstammetjes en de diepe groeven, maar dat maakt het er natuurlijk ook des te uitagender op. Ook het korte, technische klimmetje, een eind na de moskesstraat (na een afdaling op de baan, moet je plots rechtsaf het veld in, voor een heel technisch klimmetje), blijft heel moeilijk. Petje af voor wie dat zonder problemen op rijdt.
2u45min bike fun. Meer moet dat niet zijn.
Geen problemen gehad met de bewijzering, maar ken het parcours al wel een klein beetje.
Van: Jeroen Ingegeven op: 2-jul-2008 Gereden op: 1-jul-2008
groen-blauw-rood
Pijltjes zijn soms moeilijk te vinden, maar ze staan er wel.
Enkele stevige hellingen met ook mooie en technische afdalingen.
Alle soorten ondergrond, modder, stenen, zand, boomwortels
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 23-jun-2008 Gereden op: 22-jun-2008
Nog steeds een topper in deze regio, de 2de afdaling op de rode lus is wel niet meer te doen om te rijden zonder een voet aan de grond te zetten. Er liggen daar precies meer en meer stukken van bomen, steeds diepere, smallere groeven, ... Kortom oppassen geblazen daar.
Van: Johan Ingegeven op: 15-may-2008 Gereden op: 14-may-2008
1 woord : schitterend !!!

Een echt mountainbike parkoers. Mooie vergezichten, heel wat klimwerk, technische afdalingen, kasseistroken,...kortom, alles wat een mountainbiker wil.

Heb de drie lussen gereden. Ik moet wel zeggen dat ik blij was dat ik mijn GPS meehad, want op sommige plaatsen zijn de bordjes overgroeid door struiken en bomen.
Van: Boschmans Marc Ingegeven op: 23-feb-2008 Gereden op: 22-feb-2008
Een parcour om duimen en vingers van af te likken.75 % ofroad, maar de 25% is vooral om je van de ene extreme strook naar de andere te brengen (en dan denk ik vooral aan de rode lus en zelfs het 2de gedeelte van de groene lus . Pittige klimmetjes, technische zones, kasseistroken, steile afdalingen, drassige stukken, grindwegen en een pracht van een omgeving.Ik reed dit parcour op vrijdag en ga zondag gewoon terug ! Kortweg, een aanrader !
Van: Stijn & Frederik Ingegeven op: 29-dec-2007 Gereden op: 28-dec-2007
Prachtige route, een van de beste die we gereden hebben. Zowel zwaar als technisch. Het begint vrij zwaar met een stevige klim, een goede voorbode van wat zal komen. In het rode gedeelte zijn er 2 zware technische klimmen (vooral als het een beetje nat ligt) en moeilijke/gevaarlijke afdalingen met verschillende trappen van 20 cm. Maar ook blauw en groen zijn zeker de moeite waard met soms lastige technische stukken.
Dit parcours is geen aanrader als het heel veel geregend heeft. Maar je moet het zeker eens gereden hebben omdat het een heel mooi parcours is in een prachtige streek.

Groeten

Stijn & Frederik
Van: Jan Ingegeven op: 19-nov-2007 Gereden op: 18-nov-2007
Wie op deze prachtige zonnige herfstzondag wilde binnen blijven, begrijp ik enkel maar omdat het ferm koud was!
Ik had de route al eens in september 2004 gereden, met ook een leuk nazomerzonnetje, nu was het landschap een pareltje voor het oog! Deze keer was ik in gezelschap van de Gino, een echte mountainbikefanatiekeling, moeilijk bij te houden (ondanks zijn leeftijd :-)). Op de steile, modderige hellingen waar hij met zijn MTB nog net op geraakte, stond ik soms gewoon ter plaatse te slippen met mijn citybike. De afgevallen bladeren en de vettige, pas ontdooide modder maakte het parcours spekglad, ook in de afdalingen was het opletten. De 3 lussen hebben we in een 3 en een half uur afgewerkt. Als je met groen aan de Bollestraat begint, krijg je wel een heel stevig opwarmertje te verwerken, amaai, die Moskensstraat vergeet je niet gauw! Ik vind deze route een van de leukste van Vlaams-Brabant, heel afwisselend, met steile hellingen en lange spectaculaire afdalingen door holle boswegen, mooie glooiende veldlandschappen en door allerlei vegetatie. De bepijling ligt tussen en 8 en de 9. Een topper! Tot de volgende keer.
Van: Frankie & Rita Ingegeven op: 23-oct-2007 Gereden op: 23-oct-2007
Besloten bij de prachtige weersvoorspelling en na het lezen van de commentaren vandaag de blauwe-groene-rode route te rijden. Het weer was prachtig en het ganse parcours lag er droog bij. We hebben ons rot geammuseerd. Alle hindernissen (hellingen, afdalingen tussen boomwortels, los zand) zijn goed te nemen. Dit parcours maak je zo gevaarlijk als jezelf wil. Zo hebben wij gereden aan een tempo waarbij je kan genieten van de natuur en rondkijken. Geloof ons dat er iets te zien is. Kortom, prachtige streek, goed uitgepijld en vriendelijke mensen onderweg die ons aanmoedigden (is al eens anders). We hebben er drie uur over gedaan en genoten bij aankomst van een goede tas koffie in de taverne aan het zwembad.
Van: ronny Ingegeven op: 27-sep-2007 Gereden op: 27-sep-2007
vandaag deze route gedaan en die is wel in orde paar steile klimmetjes en fijne afdalingen ook niet al te modderig naargelang het weer van de afgelopen dagen. zeker aan te raden
Van: floere Ingegeven op: 24-sep-2007 Gereden op: 23-sep-2007
Gisteren met mijn ventje in Overijse vertrokken om de 3 routes te rijden. Het weer was zalig, het landschap prachtig en de afdalingen geweldig plezant! De steile afdaling op de rode route was voor mij, beginnende mountainbiker, wel iets te hoog gegrepen. Maar ik kom hier zeker terug! Ideale plek om aan de techniek en de conditie te werken. En de bewegwijzering was zeker in orde, nergens fout gereden (wel even getwijfeld aan die gele pijl).
Van: Koener Ingegeven op: 10-sep-2007 Gereden op: 4-sep-2007
tip : Op een gegeven moment rij je langs een groot herenhof met prachtige reusengrote schuur. Je blijft gewoon de pijltjes volgen tot je op een straat komt waar je linksaf moet. normaal gezien gaat de route, ik denk de rode maar ben niet zeker, dan rechts om naar een off-road klim te gaan. Hier kan je echter de baan gewoon blijven volgen tot je aan een bocht naar links komt. Daar is er rechts een smalle singletrack die recht naar een bos voert. Wat er dan komt wil ik als een verrassing bewaren ... :D
Daarna kom je aan een kruispunt in het bos. Daar neem je rechts en sluit je terug aan op de Blosoroute, maar je kan iets voorbij het punt van aansluiting ook links het bos in met een fijne, technische down-hill singletrack als beloning en daarna sluit je weer op de route aan.
Je zal minder km's gedaan hebben, maar het is wel veeeeeeel meer fun en vooral ... zwaarder ! :D
Van: Thomas Ingegeven op: 23-jul-2007 Gereden op: 23-jul-2007
Gisteren blauw - groen - rood gereden.
Voor de eerste keer bij regenweer dit parcours volledig afgewerkt, het blijft even schitterend als bij droog weer.
Knap parcours, schitterend bepijling.
Kortom een voorbeeld voor alle.

Optimaal gebruik gemaakt van de golvende streek. Misschien te moeilijk voor de beginnende mountainbiker, maar de al iets meer geoefende kan hier zeker al zijn lusten uitleven.
Van: dave Ingegeven op: 1-jul-2007 Gereden op: 1-jul-2007
gisteren groen+blauw gereden maar met het strontweer was het technisch iets te hoog gegrepen voor mij met enkele valpartijen als gevolg.
voorts heel leuke route met zeer goede aanduiding van de pijltjes.
bij zwaar regenweer toch voor deftige banden zorgen
Van: Nico Ingegeven op: 20-may-2007 Gereden op: 20-may-2007
Vanavond nog snel de blauwe en groene lus gereden...
't Is te zeggen.. snel...

De hele tijd regen gehad, en het parcours lag er heel glibberig bij. Het begon al met de kasseihelling vlak na het vertrek in Terlanen. Geen grip en onherroepelijk tegen de vlakte. :-) Mooi zicht!

Verder heel leuk parcours, maar bij dit nat weer komen de sporen wel heel fel naar boven en op sommige stukken zoals halfweg de groene lus, is er totaal geen grip.. Hoewel je mij daar niet over hoort klagen, daarom zijn we bikers, toch!
Technisch gezien niet het allermoeilijkste parcours dat we al hebben gedaan, maar toch zeker uitdagend genoeg. Qua fysieke belasting is het met dit regenweer vooral ook de modder die het tempo drukt. Hoewel er met enkele leuke hellingen wordt uitgepakt. Als je het mij vraagt, zeker een aanrader! We hebben al lang besloten om de drie lussen eens te gaan doen bij iets droger weer!
Van: Steven Ingegeven op: 22-apr-2007 Gereden op: 22-apr-2007
Op een prachtige zonnige lentedag de drie lussen gaan rijden vanmorgen.
De blauwe vind ik op zich niet zo interessant en uitdagend, hoewel er wel een paar stukken in zitten die je effe doen zweten.

Prachtige route, echt een aanrader! Voor zover ik weet ontbreken er nergens pijltjes, en is alles relatief zichtbaar aangeduid.

Deze doe ik zéker en vast opnieuw! Wat een afdalingen, en dat in ons vlakke Vlaanderen :)
Van: Sportyboy Ingegeven op: 12-mar-2007 Gereden op: 11-mar-2007
De volledige route gereden met vertrek aan het begijnhofplein.
Voor mij een bangelijke route! Pittige en soms technische klimmetjes en snelle afdalingen, tussendoor rijdt je afwisselend over gravelpaden of licht zanderige stroken in een glooiend landschap, soms een strookje asfalt wat dan weer kan dienen als recuperatiestuk. Af en toe een modderstrook maar daar liggen we niet van wakker. De toch is volledig bepijld al moet je voor de pijltjes echt overal kijken en niet enkel naar de tradionele houten paaltjes, ze hange echt overal aan of tegen maar de meeste zie je metteen hangen. In het totaal iets van een 38 km gereden. Mij zien ze hier zeker nog terug. Ook een mooie streek trouwens. Een aanrader!
Van: Lieven Ingegeven op: 27-nov-2006 Gereden op: 26-nov-2006
Geprofiteerd om op misschien wel de laatste mooie warme dag van dit jaar te mountainbiken. We zijn gestart met groen. Zonder opgewarmd te zijn een stevige klim, er zijn er nog op deze lus (en dat voor een groen parcours). Je weze gwaarschuwd als je met kinderen hieraan begint. De overgang van groen naar blauw is volledig in de mist gegaan. Een paar blauwe wijzertjes die er niet meer stonden? Dan maar aan rood begonnen. Vrij veel asfalt, maar toch een paar leuke en 1 technische afdaling. De omgeving loont ook zeker de moeite.
We komen zeker eens terug in een ander seizoen als de gevallen bladeren verdwenen zijn en de bodem beter zichtbaar is. Zodat we die technische afdaling met een gerust hart kunnen proberen.
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 18-sep-2006 Gereden op: 17-sep-2006
Gisteren nog eens de veste route van Overijse gaan rijden. 't was alweer een paar jaar geleden, dus een opfrissing mocht wel. Omdat mijn fullyu een nieuw wiel nodig had, nog eens de goeie ouwe hardtail van stal gehaald ... en dat heb ik me beklaagd ! Al na een 5-tal km deed mijn achterwerk zeer, nog 5 km later kwam daar pijn in der onderrug bij. Oorzaak : de toch wel verslechterde toestand van de veldwegeltjes in Overijse en omgeving. Vele paadjes zijn ofwel uitgeregend, ofwel vol kuilen. In elk geval veel stenige paden waar mijn poep na een half jaar fully blijkbaar niet meer tegen bestand is. Toch nog van de tocht genoten; de trapjesafdaling op de rote route en de klim onmiddellijk daarna zijn toch wel de hoogtepunten van de route.
Van: Vic Lemmens Ingegeven op: 15-aug-2006 Gereden op: 15-aug-2006

Blauw, groen en rood gedaan. Prachtige tour vandaag, het parcour lag niet te nat en dus goed berijdbaar. Er zijn meer dan voldoende pijltjes om het parcour feilloos af te rijden. Bij het vertrek in Ottenburg is het probleem van het tweede pijltje opgelost en verder zijn er zeker geen problemen. Als je in Overijse vertrekt moet natuurlijk de startplaats nemen en die is voor het MTB plan gelijk overal. Bekijk het plan en je bent al een paar km's weg zonder pijltjes. Maar wanneer je toch pijltjes wil zal je onmiddellijk al één vinden op de startplaats op een paaltje en daarna naar links wijzend de kasseien op tegen een verlichtingspaal bij de vuurmolen.
Groetjes,
Vic
Van: Cubeman Ingegeven op: 31-jul-2006 Gereden op: 30-jul-2006
Vandaag de 3 routes gereden met als startpunt Overijse, waar je al meteen warm kan draaien met een klimmetje op kasseien. De route lag er droog en stoffig bij en was daarom heel snel. In april had ik 'm ook een keer gereden, maar toen was het een grote baggerzooi. Het is een prachtige gevarieerde route met mooie hoogteverschillen, zeer diverse ondergronden en spectaculaire afdalingen. Bewegwijzering is over het algemeen goed, maar in Ottenburg staat het 2e bordje vanaf de parkeerplaats 180 graden de verkeerde kant op. Je moet linksafslaan in de Tommestraat, niet rechtsaf richting het kruispunt. Ik was niet de enige die verkeerd reed...De rode route begint met redelijk veel asfalt, maar de steile afdaling en klim zijn de moeite waard! De afdaling begint op sommige plaatsen wel gevaarlijk te worden doordat erosie op sommige plaatsen paaltjes bloot heeft gelegd waar je tegen aan kan rijden. Hulde voor degenen die deze route hebben aangelegd! Zo hoort het!
Van: Freak Ingegeven op: 19-jul-2006 Gereden op: 18-jun-2006
Door mij uitverkozen tot mooiste MTB parcours tot nog toe gereden in België. Heel afwisselend en snel parcours. Toffe steile bergops, lange snelle afdalingen en technische downhills door het bos. Perfect bewegwijzerd!
'k Heb het parcours nu 3x gereden: Eerste keer na zware regenval (hier en daar enorme modderpoelen waar ik minder van hou), deze winter bij -5°C met diepgevroren voeten en handen, en 1 maand geleden op een prachtige droge zondag met een perfect berijdbaar parcours tot gevolg. Zeker de moeite om te rijden!!!
Van: Freak Ingegeven op: 19-jul-2006 Gereden op: 18-jun-2006
Door mij uitverkozen tot mooiste MTB parcours tot nog toe gereden in België. Heel afwisselend en snel parcours. Toffe steile bergops, lange snelle afdalingen en technische downhills door het bos. Perfect bewegwijzerd! Heb het parcours nu 3x gereden: Eens na zwaZeker de moeite om te rijden.
Van: John Ingegeven op: 18-jul-2006 Gereden op: 13-jul-2006
Na n opwarmrondje op de Nero-Route, vanuit Hoeilaart naar het startpunt te Overijse gereden, om deze route eens te verkennen.
We waren erg benieuwd, omdat de commentaren vwb bepijling wisselvallig waren.
De complete route gereden (blauw-groen-rood) en ik kan alleen maar concluderen: SUPER!
De bewegwijzering is prima; geen enkel bordje gemist of ontbreekt. Soms is er n ongelukkige plaats gekozen voor n bordje, maar we hebben geen ene keer mis gereden!
De enige verwarring (en daardoor n klein stukje rode rode gemist) was omdat we gele pijltjes aanzagen voor groene!? Daardoor dus n stukje rood gemist, maar verderop weer op kunnen pakken.

De route bestaat uit veel leuke dreven, single-trails, kasseien, vergezichten, afdalingen (!) beklimmingen. Ook vanwege de tropische temperaturen hakte de route er toch flink in!

Jammer dat na afloop de sporthal in Hoeilaart al gesloten was, zodat we ons met n paar bidonnekes water hebben moeten verfrissen, alvorens bij NERO aan te schuiven voor n heerlijk biertje en hapje!

Zeker de moeite om vaker te rijden!!!

Van: peter Ingegeven op: 9-jul-2006 Gereden op: 9-jul-2006
vandaag blauw + groen gereden
ging lekker tot bepaald punt (ergens in groene parcour ligt een helling op kasseien).ineens geen krachtontwikkeling meer en 'BOEM'de grond op. swingarm van derailleur kapot (over zijn draaipunt gekomen en niet meer terug te krijgen)bij kleiner schakelen. rest tegen zeer lage snelheid moeten doen, dus maar van landschap en koeien en paarden genoten. LOL

wegbewijzering is ok.
lag er droog bij op enkele plaskes na
zeker ga ik terug, gewoon om mijnen nieuwe derailleur te testen. LOL

Van: sjarels Ingegeven op: 19-jun-2006 Gereden op: 18-jun-2006
Gisteren heb ik de groene en een stuk van de blauwe van Oud-Heverlee gedaan, samen met de groene, blauwe en rode van Overijse. Ik moet zeggen dat ik afgaande op de commentaren hier erger had verwacht wat de bepijling betreft. Er ontbreekt op heel de route welgeteld één pijltje (vlak na het vertrekpunt in Overijse) en voor de rest moet je gewoon goed uitkijken. Traag genoeg rijden dus om alle pijltjes te vinden ;-)
Van: Chris Ingegeven op: 5-jun-2006 Gereden op: 5-jun-2006
Vandaag de blauwe, groene en rode lus gereden, zaten een paar stevige klimmen in en een paar leuke afdalingen maar al bij al toch teleurgesteld over de slechte wegwijzering en veel te veel stukken asfalt.
Van: Jakke Ingegeven op: 4-jun-2006 Gereden op: 5-jun-2006
Na een regenachtige week besloten om een zondagvoormiddag de beentjes eens te gaan losrijden. Had gekozen voor de groene route in Overijse (wilde eens die veelbesproken Moskensstraat doen) en de blauwe route in Oud-Heverlee. Beide routes waren perfect berijdbaar op enkele modderstroken na (zodat de pret enkel toenam tijdens het biken). Alleen spijtig dat de pijltjes van de groene route slecht opgesteld staan waardoor ik mijn remmen enkele malen extra heb moeten testen.
Van: Dan Ingegeven op: 29-may-2006 Gereden op: 28-may-2006
Dag iedereen,
Zondag ben ik van overijse gestaart om de blauwe en groene te rijden maar na 2 kms heb ik geen blauwe pijltjes gezien. Ter Hulpsesteenweg.... Kan iemand mij zeggen waar ik moet gaan ??? Dank U.
Van: dasmoi Ingegeven op: 30-apr-2006 Gereden op: 29-apr-2006
Heb de groene, blauwe en rode lus gereden. Gestart aan chalet basket in Terlanen. Tof parcours, steile klimmetjes, technische afdalingen. Enig minpunt is het vinden van de pijltjes. Ze staan dikwijls slecht opgesteld. Een aantal pijltjes zitten bovenop een paaltje, daardoor kan je deze pas zien als je er naast staat. Voor herhaling vatbaar.
Van: Manu Boval Ingegeven op: 22-apr-2006 Gereden op: 22-apr-2006
rood & groen gereden. De bedoeling was om ook de blauwe lus te rijden maar daar heb ik de afslag van gemist (de bepijling laat trouwens in zijn geheel nogal te wensen over). Toch redelijk veel asfalt en (zeer) slechte veldwegen. Oud-Heverlee is stukken beter.
Van: Tim Ingegeven op: 29-dec-2005 Gereden op: 26-dec-2005
Voor een vlaams parcour zijn er best wel wat stevige hellingen aanwezig (vooral de rode). Een absolute aanrader als je niet tot in de ardennen wil rijden. Wel gigantisch veel modder, maar dat kan de pret alleen nog vergroten!

De bewegwijzering is ok. Wel uitkijken: de gele pijltjes zijn verbintingspijltjes voor het parcour van oud heverlee en zijn dus niet te verwarren met de pijltjes van het groene parcour. Wij hebben pas erg laat gemerkt dat we op een totaal ander parcour terecht waren gekomen.
Van: Els Servaas Pieter Ingegeven op: 20-nov-2005 Gereden op: 20-nov-2005
Vandaag de blauwe + annex alternatieve route met autochtonen verkend. Gaande van vrij technisch tot minder technische hellingen, de moeite waard voor de doorwinterde (twas koud vandaag) biker.

tîp : opgelet, vergeet niet de juiste modderbanden te steken, want anders een onwaarschijnlijke glijpartij, zelfs op een deel van de groene route.

alvast bedankt aan Freddy en zijn schoonvader. groetjes van ons Elske die nog steeds onder den indruk is van uwe velo.

Elsken , Serre en Pieter
Van: Tom Ingegeven op: 31-oct-2005 Gereden op: 31-oct-2005
Dag Roland

Ik zou je graag eens wat info vragen over die Gps.
Zou je mij even willen contacteren op dit mail adres?
Tom.Cools3@pandora.be

Dank u

Tom
Van: Roland Vanbrabant Ingegeven op: 31-oct-2005 Gereden op: 30-oct-2005
Vertrokken vanuit Ottenburg voor een combinatie van de rode en de groene route. Schitterend weer, prachtig parcours. Als ik in die buurt rij, sta ik steeds opnieuw versteld over de hoogteverschillen die hier te vinden zijn. Ik gebruikte zo als gewoonlijk de GPS track... de bewegwijzering leek mij echter perfect in orde. De groene route werd zelfs opgesmukt met een aantal grote groene extra pijlen. Voor herhaling vatbaar
Van: janne Ingegeven op: 24-oct-2005 Gereden op: 23-oct-2005
Na een nachtje stappen (tot 04u !) met enkele vrienden toch maar de blauwe tour gedaan met dezelfde vier. Prachtig, vertrokken in de gietende regen en onmiddellijk steil bergop, nog prachtiger waren twee vrienden die dadelijk een klop kregen van hun eigen fysiek...
In het begin wat saai parcours maar na een 3tal km begon de fun...
Enkele heel knappe afdalingen, single tracks en enkele stevige beklimmingen.
Prachtige natuur en hoeves! Nadien nog afgezakt naar 'den block' voor andere geneugten...
Bedankt voor een fijne voormiddag, Trikke, Bère en Geertje...volgende keer op tijd gaan slapen!
Van: johan vandenbergen Ingegeven op: 10-oct-2005 Gereden op: 9-oct-2005
Op zondagvoormiddag de groene tour gedaan; was niet lang maar we hadden niet veel tijd. Vanaf de kerk van Terlanen vertrokken en onmiddellijk een erg steile heuvel beklommen. Had een vriend mee die voor het eerst een parcours meereed; dus dat begin zag er wel erg afschrikwekkend uit.
Gelukkig was dit de enige steile heuvel, de rest was een makkie. Na de heuvel was er wel geen pijl te bespeuren; dan maar naar beneden gereden op een asfaltweg en toch terug een pijl ontdekt.
Prachtige natuur met een weide vol Brabantse trekpaarden, een schitterende kasteelhoeve (in privé-bezit), enz...
Een aanrader voor wie eens een uurtje wil mountainbiken.
Bedankt aan de twee bikers op de parking voor het gebruik van de sleutel (bagagerek zat los)!
Volgend weekend de andere lus(sen).
Van: Jerry Ingegeven op: 5-sep-2005 Gereden op: 4-sep-2005
heb gisteren de gordel gereden in Overijse, maar kende de circuits al van enkele jaren geleden en had nu enkele collega's bij. zoals verwacht waren zij vol bewondering voor het circuit, dat bij mijn weten nog steeds één van de betere is in Vlaams Brabant.

Van: Wim Hermans Ingegeven op: 26-aug-2005 Gereden op: 17-aug-2005
Verslag en foto's te vinden op http://www.4bikers.be

mvg,

Wim Hermans
Van: Walter Wauters Ingegeven op: 16-aug-2005 Gereden op: 15-aug-2005
Maandag, 15 augustus, de groene en de rode lus gereden. Omdat we de blauwe niet vonden. 't Is te zeggen: waar de blauwe route afsplitst van de groene, hebben we wel een blauw pijltje gevonden, maar verderop niks meer.
De opmerking over de gele pijltjes kan ik beamen: ik dacht ook dat het afgebleekte groene pijlen waren, gelukkig had ik een slimmere gezel bij die wist dat gele pijltjes verwijzen naar de aansluiting op een andere route.
Net als vele anderen, hebben ook wij de rode route met open mond gereden. En niet alleen in ademnood, ook en vooral, in bewondering.
Van: Peter Permentier Ingegeven op: 15-aug-2005 Gereden op: 15-aug-2005
We hebben vandaag alle 3 de routes achter elkaar gereden en geen enkele maal verloren gereden. De bewegwijzering is perfect. Routes zijn prachtig zeker met de regenval van de laatste dagen.

Een aanrader!
Van: Nibecker Ingegeven op: 27-jul-2005 Gereden op: 26-jul-2005
We zijn met zen 2 vertrokken aan de startplaats " den blank ". We hebben de 3 lussen achter elkaar gereden.

Het begon direct met een paar klimmetjes op kasseien enz. Bij de eerste serieuze afdaling (in de blauwe lus) in een holle weg, moet men opletten dat men halverwegen rechts af moet. Door de snelheid kan men deze pijl gemakkelijk missen. Voor de rest zijn de pijlen redelijk in orde. Ze staan op de gebruikelijke houten paaltjes en op verlichtingspalen ed. langs de weg. Alleen in de rode lus zijn we mis gereden. Er stonden plots gele pijlen, bij op de rode pijlen ?? Wij dachten dat de groene kleur was afgeschoten naar geel en dat dit de volgende lus was. Men moet gewoon de rode pijlen volgen tot men terug op de groene lus terecht komt. Al bij al, dit is een schitterende tocht voor de wat meer ervaren biker. Er zitten redelijk technische afdalingen bij, die door de regen zijn uitgeschuurd en enkele stevige kuiten bijtertjes van klimmetjes.
Ik denk wel dat bij erge regenval het parcours op sommige plaatsen redelijk zwaar zal liggen.
Van: olivier Ingegeven op: 24-jul-2005 Gereden op: 24-jul-2005
vandaag ook geprobeerd de toeren te rijden, alleen jammer dat ik na 5km geen bordjes meer heb gevonden en de weg kwijt was. 3x opnieuw van de start in overijse vertrokken, de laatste keer met iemand erbij, en dan maar opgegeven.
nu heb ik van vrienden gehoord dat halverwege de 2de afdaling je rechts in moet...
volgende keer beter! (hoop ik)
Van: Sakke Ingegeven op: 31-may-2005 Gereden op: 28-may-2005
vorige zaterdag de blauwe toer van Oud-Heverlee aaneengesloten met de rode van Ottenburg: kortweg een supercombinatie.
Deze twee samen biedt echt alles wat een mountainbiker verlangt. Ook de aansluiting vanuit St. Joris Weert (blauwe toer) is goed aangegeven met gele pijlen.

'k ben precies toch op de juiste plaats in Vlaanderen komen wonen ;-)
Van: Steven Boers Ingegeven op: 21-may-2005 Gereden op: 21-may-2005
Vandaag heb ik de blauwe en groene lus gereden. Vertrokken aan Den Blank in Overijse. Ik vind het een prachtig parcours, veel klimmen tot de kuiten ervan zeer doen zeker op de kasseien, en leuke afdalingen. Ondanks dat het de voorbije dagen wat geregend heeft, ligt het parcours er droog bij. Ik ga zeker de combinatie blauw - groen - rood binnenkort eens doen.
Prachtige stukjes natuur, temidden tussen de velden en bossen. Het is een parcours met zeer weinig asfalt, ik heb genoten vandaag!!
Van: Nicolas Panniez Ingegeven op: 13-mar-2005 Gereden op: 13-mar-2005
Mijn keuze om vandaag deze route te doen werd bepaald door de filmpjes (headcam) die ik gisteren gezien had (zie hierboven). Deze beloofden alvast heel veel goeds!

Vandaag dan vertrokken voor de groene+blauwe+rode route. Ik moet zeggen dat ik nog een eerder beginnende mtb'er ben en op zoek was naar een route met iets meer hm. Het werd hier al van in het begin duidelijk dat ik mijn goesting zou krijgen (misschien zelfs iets te veel). Het golvende landschap is prachtig! Ik had mijn fototoestel mee en heb hier en daar enkele kiekjes genomen.

Het parcours is zeer afwisselend. Je komt echt alles tegen, asfalt, brede veldwegen, zompige bospaden, zeer technische single tracks. Voor ieder wat wils dus.

Het parcours lag er goed berijdbaar bij, muv van enkele stukken waar ik met het nodige gevloek vastreed in de modder en moest afstappen.

Kwa moeilijkheidsgraad scoort dit parcours bij mij vrij hoog, maar ja ik ben dan ook nog een beginner. Voor meer gevorderden zal dit misschien piece of cake zijn. Er zijn een aantal stevige beklimmingen, echt kuitenbijters, bij! Vooral het rode traject is op sommige stukken echt loodzwaar (met polsslag over de 200).

Ik was blij (maar voldaan) toen ik terug in Overijse kwam want de laatste kms was het vooral bergop, windop, regen + moeheid. Zeker een aanrader voor iedereen!
Van: Fred Ingegeven op: 22-feb-2005 Gereden op: 20-feb-2005
Hello,

Ik heb het zaterdag (Rosières en dan Groen) en zondag (Groen + Blauw) gedaan. Na de bekende “Moskesstraat” hebben we geen peilen meer gezien. We zijn naar links geweest en na 3km naar rechts richting Overijse... Waar moesten we gaan ? Rechtdoor ? Heeft iemand een gedetaillerde plan of beschrijving van de weg tussen Terlanen en Huldenberg ?

Groetjes

Fred
Van: Wim Ingegeven op: 16-jan-2005 Gereden op: 16-jan-2005
Blosoroute “2 valleien”. Blauw-Groen-Rood. Deze route heeft alles wat een mountainbikeroute nodig heeft; klim- en afdalingswerk, veldwegen, singletracks, bos, holle wegen, kasseistroken,....

Bij het vertrek aan CC Den Blank in Overijse moeten we al meteen klimmen om via het voetbalveld en de plaatselijke tennisterreinen boven aan “Den Heurk” uit te komen. Via een smal paadje tussen sporthal en sportveld steken we een eerste grote baan over, de Terhulpsesteenweg (gevaar!). Lichtjes stijgen we hier en boven steken we de Nijvelsebaan over (gevaar!). Een afdaling door de velden brengt ons richting “Reutenbeek”. Hier krijgen we een eerste stenige afdaling direct gevolgd door een mooie klim door een holle weg. Boven komen we aan een splitsing in het veld uit. Hier moeten we naar links (regelmatig ligt het paaltje met pijltje hier op de grond). We rijden even door het veld om vervolgens via een snelle kasseiweg af te dalen. Niet te snel want plots moeten we hier rechts omhoog. Via een snelle afdaling met enkele leuke drop-offs komen we in het centrum van Tombeek.

Hier gaat het via een asfaltweg omhoog, richting voetbalplein om de Waversesteenweg over te steken (gevaar!). Wederom een snelle afdaling gevolgd door een stevige kasseiklim brengt ons in de velden van Terlanen. Bovengekomen draaien we meteen rechts af. Hier kan er snelheid gemaakt worden. Een heel snelle, bochtige afdaling op asfalt brengt ons in de vallei van de “Klein Laan”. We rijden langs de mooi gerestaureerde “Ferme de Bilande”. Vanuit de vallei is het uiteraard terug klimmen richting Ottenburg. Via het centrum van Ottenburg (aan het voetbalplein van Ottenburg kan er ook gestart worden) rijden we via asfaltwegen richting “Den Tomme”. Een superafdaling met drop-offs die er voor de moment redelijk gevaarlijk bijligt. Boomwortels maken het er zeker niet makkelijker op. Na deze afdaling volgt uiteraard een mooi klim door het bos. We rijden nog steeds op grondgebied Ottenburg richting Sint-Agatha-Rode. Veldwegen worden afgewisseld met leuke afdalingen in holle wegen. Hier krijgen we ook een splitsing richting Blosoroute Oud-Heverlee, aangeduid met gele pijltjes. We rijden nu naast het Sint-Agatha-Rode Bos terug richting Terlanen. Hier krijgen we te maken met eeuwige modder en spoorvorming. Zelfs in (half) bevroren toestand ligt deze weg er slecht bij.

We passeren de watermolen van Terlanen en steken de “Klein Laan” terug over. Dit betekent dat we terug in de vallei zijn en dan weten we het wel. Er staat weer klimwerk voor de boeg. Aan de kerk van Terlanen vinden we ook een 3de startplaats terug. (met ruime parking). Hoofdvogel van het klimwerk is de wereldberoemde “Moskesstraat”. Een heel venijnige kasseiklim die serieus pijn doet op ’t einde. We rijden nu via Terlanenveld terug richting Overijse Centrum. Maar niet zonder een heel technisch stukje omhoog te nemen. Als je hier kan oprijden, chapeau! Via een prachtige weg tussen twee weiden door, gaat het verder via veldwegen richting “Hoeve Tergeiten”. Een laatste gevaarlijke afdaling en een laatste stukje modderstrook brengen ons via de “Dreef” en de vijvers van Overijse terug richting centrum. Opdracht volbracht!

Perfect berijdbaar in droge en bevroren toestand. Na regen kan het parkoers er heel modderig bijliggen!

Blauw-groen-rood: 34km en ongeveer 450hm

Wie de “2 valleien” route wil rijden, kan starten op 3 plaatsen. Overijse Centrum, voetbalveld Ottenburg en aan de kerk in Terlanen. Er is overal voldoende parking. Geen douchemogelijkheden of afspuitstand. In de omgeving is er altijd wel een café of taverne te vinden voor een kleine consumptie of versnapering.

De route kan perfect gecombineerd worden met de Blosoroute Oud-Heverlee. Deze verbinding, op de rode lus, staat aangeduid met gele pijltjes.

Ook de nieuwe Nero Mountainbikeroute is makkelijk bereikbaar. Via Overijse Centrum loopt er een 5 kilometer lang fietspad tot aan de sporthal van Hoeilaart.

Wim
Van: Vincent VH Ingegeven op: 3-nov-2004 Gereden op: 1-nov-2004
Dit is wel degelijk een schitterend parcours - waarschijnlijk het mooiste van geheel Vlaanderen ('waarschijnlijk' omdat ik ze nog niet allemaal heb gereden).

De bewegwijzering was heel goed, behalve op 2 punten. Bij vertrek aan CC Den Blank moet je bovenop de eerste 'klim' rechts afslaan en dan iets verder, na een smalle doorgang moet je links kiezen.

Het tweede punt waar wij moeilijkheden hadden (en ik herinnerde mij van ee nvorige keer dat ik ook net daar verkeerd was gereden) is net voor een snelle afdaling op kasseien op de blauwe route ter hoogte van Tombeek. Daar staat een pijltje dat volledig blanco is. Als je daar rechtdoor de helling afrijdt, dan moet je beneden rechtsaf slaan om aan de kerk van Tombeek uit te komen. Ik vermoed echter dat je voor die helling rechtsaf moet slaan en daar je weg naar beneden moet banen.

Afgezien van deze kleinigheden betekent deze route heel veel afzien en dus ook veel plezier, telkens weer. Zelfs het bekijken van de headcam-shots op deze site brengt de kriebels weer!

VVH.
PS: de gele pijltjes vormen dus een aansluiting met de route van Hoeilaart dacht ik (als antwoord op een vorige poster)
Van: Adri Ingegeven op: 17-oct-2004 Gereden op: 17-oct-2004
Vandaag een beetje gaan verkennen 'langs' de Rode BLOSO met startpunt in Ottenburg. De bepijling is volledig in orde. Ook een 2-tal weken geleden, toen ik de drie routes nog eens reed (1 keer in de normale rijrichting, direct erna in de omgekeerde richting) viel het me al op dat de pijltjes op sommige plaatsen opnieuw aangebracht waren.
Ik heb nog een heel steile klim gevonden voor wie van een extraatje houdt:
Als je van de Rode Bloso uit de kasseibaan (Bovenbosstraat) net voor Terlanen komt, op de splitsing Rood/Groen (Groen gaat naar rechts, naar Terlanen en de Moskesberg toe) rij je even een 50-tal meter naar links (de Rode blijven volgen dus) op de asfalt (Neerpoortenstraat) en dan direct terug links een zeer smalle singletrack in (Fietsers en wandelaars only ! )
Even verderop in het bos vind je een echte muur omhoog. Zeer mooi stukje bos trouwens (beschermd gebied aangegeven als "Sint Agatha Rode Bos" op de kaart die je hier vindt: http://www.bloso.be/public/bloso/Docs/Mountainbikeroutes/TweeValleienRoute.pdf

In het St Agatha Rode Bos altijd rechtdoor rijden tot je op de Leuvensebaan tussen St Agatha Rode en Ottenburg uitkomt, hier rechts richting Ottenburg nemen en dan terug de eerste straat rechts, even asfalt , dan rechts houden en een mooie stenige, verraderlijke en natte afdaling die op de Oliestraat uitkomt.. je kan dan terug op de Neerpoortenstraat naar links om verder de Rode BLOSO te volgen .

Ook een mooie uitdaging voor wie de parkoers wat beter kent, rij ze eens in de andere richting. Je zal versteld staan , het is een heel nieuwe uitdaging. En dan merk je ook pas hoeveel bikers er hier zo onderweg zijn op een doordeweekse zaterdag. Wel steeds voorrang geven aan wie bergop rijdt!
Van: Jan Ingegeven op: 27-sep-2004 Gereden op: 25-sep-2004
Het heeft de afgelopen dagen bakken geregend hier in België ... gelukkig klaarde het zaterdagmorgen op - hier en daar nog een klein spatje - maar voor de rest een lekker nazomerzonnetje!
Ik had me dit parcours helemaal niet zo voorgesteld: wat een afdalingen zeg! Hier en daar moet je slingeren tussen messcherpe rotsen, stenen of dwarsgeplaatste borduurstenen, dan weer lijken vreemdgevormde boomwortelconcentraties je fiets van onder je gat te willen trekken! Ik denk dat mijn remblokjes het zwaar te verduren hebben gekregen, om niet te spreken van mijn voorwiel dat gevleugeld uit de strijd is gekomen toen ik op de groene route op een afdaling over kop ben gevlogen! Gelukkig wist ik me nog net een 'klein beetje' te bezeren ...
De combinatie blauw-groen-rood is zwaar na of tijdens nat weer. Sommige (bos)hellingen liggen er dan enorm glad bij en moet je wel afstappen. Een lange route maar toch goed aangegeven (zoeken moet je toch altijd eens, dat is normaal). Hier kom ik zeker nog eens terug! Veel avontuur gewenst! PS Ik draag nooit een helm maar hier zou ik hem toch maar opzetten.
Van: Ronald Ingegeven op: 25-sep-2004 Gereden op: 25-sep-2004
Vandaag de route blauw-rood-groen gereden. Super weer. Het was de eerste keer dat we deze toch reden en hij is zeker de moeite waard.
We zijn echter op een moment verkeerd gereden. Na een tijdje kom je op de rode route een splitsing waar je rood kan volgen naar links of geel naar rechts. We gingen ervan uit dat dit gele bordje groen betekend. Is dit zo of moet je geel negeren en rood blijven volgen en op een later moment op groen inhaken??

Bedankt.
Van: Dietrich DS Ingegeven op: 31-aug-2004 Gereden op: 30-aug-2004
Heb gisteren de rode route gereden en daarna de groene route. De bewijzering van de rode route is héél goed. Wij hebben slechts 1 pijltje gemist maar gezond verstand bracht ons snel terug op onze route.
Daarna hebben we de groene route gereden en hier ontbreken wel degelijk 2 pijltjes (na elkaar). Als je de groene route neemt kom je op een bepaald moment een kruispuntje tegen waar geen pijltje te vinden is. Hier moet je rechtdoor. Aan het volgend kruispuntje staat terug geen pijltje maar wel pijltjes van blauw (naar rechts). Hier moet je echter links afslaan (tegenovergestelde richting van blauw) en zit je terug on-track.
We hebben zelfs in de graskant gezocht een geen pijltjes gevonden.
Van: MB Koen Ingegeven op: 29-aug-2004 Gereden op: 29-aug-2004
De rode toer gereden vandaag en ik snap de commentaar niet van de mensen die de weg niet vinden. Ik heb nog nooit zoveel bordjes gezien, super goed aangeduid. Dus een goeie bril kopen als je de bordjes niet ziet staan :-)
De rode toer is vol verrassingen, zalige afdalingen, onvergetelijke kasseihelling omhoog, alleen soms wat veel asfalt. Next time de groene en de blauwe.
Van: Smurfie Ingegeven op: 23-aug-2004 Gereden op: 22-aug-2004
Gisteren de combinatie blauw-groen-rood gereden : blauw is goed aangegeven op 2 pijltjes na, Groen mankeren al wat meer pijltjes of staan slecht opgesteld, Rood was zeer slecht aangegeven en naar onze mening juist de gemakkelijkste route (?). In ieder geval wel een mooie tocht, volgende keer zullen we minder verloren rijden.
Van: stefan Ingegeven op: 20-aug-2004 Gereden op: 16-aug-2004
Ik heb de blauwe route nu reeds een aantal keren gereden, en ik zie echt geen probleem met de bewijzering, die is volledig in orde. Goeie afdalingen, en vooral heel plezierig als het goed geregend heeft.

Van: koen Ingegeven op: 16-aug-2004 Gereden op: 8-aug-2004
Ik wilde de twee-valleien routes (g+b+r) rijden in aansluiting bij de Oud-Heverlee routes (g+b+r). Op de blauwe route ben ik echter keer op keer verloren gereden. Uiteindelijk ben ik langs de baan terug gereden naar Oud-Heverlee, nadat ik op een specifieke plaats zelfs na lang zoeken geen blauwe pijltjes meer zag (wel groene). Een lokale vrouw aan wie ik vroeg of ze zo'n pijltjes wist staan, beaamde dat het parcours "een ramp" is.
Van: Gronz Ingegeven op: 29-jul-2004 Gereden op: 27-jul-2004
Ik vind deze routes zeer mooi (groen+rood),mooilandschap , veel afwisseling en aangenaam relief. Beetje jammer dat wij als trailrunners (lopend dus) er toch nog in slagen om problemen met de signalisatie te hebben.Opteer toch voor een systeem zoals de GR-paden,ofzo...
Voor de rest: aanrader!
Van: PiepScuim Ingegeven op: 6-jun-2004 Gereden op: 6-jun-2004
Vandaag op deze zonnige kurkdroge dag de rode en groene lus gecombineerd. Tot mijn grote verbazing (en groot jolijt) was er veel modder! (vooral bij de rode lus). Sluit mij aan bij de andere commentaren, kan iedereen deze route aanbevelen.
Enkel de groene bewijzering vond ik wat matig.
Van: Clubje Bergen op Zoom Ingegeven op: 2-may-2004 Gereden op: 2-may-2004
Vandaag voor de tweede keer de rode/blauwe/groene gekoppeld gereden. Blijft heerlijke route. Goede afwisseling bos/weg. Na vooral veel zware klimmetjes genoeg tijd om te herstellen. Vooral een van de laatste kasseien klimmetjes, is een echte killer. Verder prachtige afdalingen in het bos met veel mogelijkheden om de MTB van de grond te krijgen. Bewegwijzering is goed. Zal hem zeker vaker rijden.
Van: mountainsurfer Ingegeven op: 17-apr-2004 Gereden op: 17-apr-2004
vandaag overijse gedaan
prachtig weer
route lag er goed bij ,alles nog goed bepijld
de rode route vindt ik het mooist ,mooiste afdalingen
Van: Wim Desmedt Ingegeven op: 2-jan-2004 Gereden op: 30-dec-2003
Begonnen aan de kerk van Overijse (omdat dit de enige bekende gemeente was van de routes). De groende route is blijkbaar aangegeven als zijnde voor beginnende mountainbikers. Lees tussen de regels : makkie, veel asfalt en niet echt steil. Niettemin een route door een mooi landschap.
De rode route verdient de rode kleur. Een aantal pittige klimmetjes, goed veel modder en veel bossen maken dit de grote verrassing van een MTB-route op een boogscheut van grootstad Brussel.
Een stukje van de blauwe route gedaan. Voldoende om nog eens te beseffen dat tegen de normale richting ingaan niet bevorderlijk is voor de navigatie. Dit resulteerde in een slopend ritje door bossen, weiden en net omgeploegde akkers met kilo's vettige kleverige vlaamse klei, yummie :-).
Groetjes,
Wim
Van: Philip Rademakers Ingegeven op: 26-dec-2003 Gereden op: 26-dec-2003
Vandaag (26/12/2003) de rode route gereden (als onderdeel van een grotere tocht). Bepijling was volledig in orde. Sommige pijltjes zijn wel een beetje "afgesleten" maar ze stonden er wel allemaal (geen pijltje betekent natuurlijk rechtdoor).

Het was al heel lang geleden dat ik deze nog eens reed en het viel me toch wel op vandaag dat er eigenlijk wel wat teveel asfalt in zit. Maar goed, het is en blijft een heel mooie route.
Van: Jurgen Van Hoof Ingegeven op: 9-dec-2003 Gereden op: 7-dec-2003
Kasseiweg links omhoog moet rechts omhoog zijn. Sorry...
Van: Jurgen Van Hoof Ingegeven op: 8-dec-2003 Gereden op: 7-dec-2003
Bij een temperatuur van 0 graden Overijse gaan rijden:
- bevroren ondergrond -> tocht gaat heel goed vooruit, beter dan gewoonlijk;
- op de blauwe route, na het voorbijrijden van het voetbalveld van Tombeek, baan oversteken, kasseiweg links omhoog. Op de volgende splitsing een liggend paaltje -> hier moet je links volgen.
Van: Philippe Michiels Ingegeven op: 29-nov-2003 Gereden op: 28-nov-2003
Dit is echt wel een toffe route voor Vlaanderen, mooie streek met mooie paden en redelijk wat technische klimmen en enkele zeer technische afdalingen met serieus wat drops in (als je niet al te veel technische bagage hebt ga dan niet te snel op die afdalingen want je komt dan zeker voor verassingen te staan, dat beloof ik je). Dit kan je gerust een "echt" mountainbike parcours noemen. De route is goed bewegwijzerd...maar wel iets te veel kasseien naar mijn goesting. Pas op bij de modderpoel tijdens de laatste afdaling aan die boerderij. want het ligt daar vol afval (mijn maat kreeg een stuk ijzer in zijn wiel gedraait), modder en ja hopen koeienstront die vanuit de stal over de weg zijn gesmeerd (no joke we stonken gelijk de pest, nog nooit meegemaakt)en zelfs ook nog een mutten (in het AN een kalf) die op de weg stond. Weer typisch zo'n vuile boer die waarschijnlijk alle milieuregels aan zijn katsjoe botten lapt!
Van: Mark De Vriendt Ingegeven op: 13-oct-2003 Gereden op: 14-oct-2003
De lus van 36 km gereden op 14 oktober 2003, bij zeer aangenaam weer. Dit parcours blijft één van de Vlaamse toppers: holle wegen, technische afdalingen, variatie, weinig beton, goede bewijzering, prachtig natuurschoon (nu in zalige herfstkleuren). Gelukkig is de modderpoel voor de laatste afdaling in Overijse (aan de boederij) niet met keitjes volgestort, want die was vroeger niet te doen. Wij content.
Van: Mark De Vriendt Ingegeven op: 13-oct-2003 Gereden op: 14-oct-2003
De lus van 36 km gereden op 14 oktober 2003, bij zeer aangenaam weer. Dit parcours blijft één van de Vlaamse toppers: holle wegen, technische afdalingen, variatie, weinig beton, goede bewijzering, prachtig natuurschoon (nu in zalige herfstkleuren). Gelukkig is de modderpoel voor de laatste afdaling in Overijse (aan de boederij) nu met keitjes volgestort, want die was vroeger niet te doen. Wij content.
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 28-sep-2003 Gereden op: 10-aug-2003
Omdat Sabine weeral temperaturen boven de 30° had voorspeld, besluit ik om vroeg te vertrekken in Overijse om de eerste keer de BLOSO-route aldaar te rijden. Startpunt is het CC Den Blank of voor de deelnemers aan de toertochten beter bekend als de parking onderaan het voetbalveld van Tempo Overijse.
Het infobord is al wat vergroend en verouderd en later zou blijken dat dit eigenlijk ook het geval is met de signalisatie. Het parcours is er wel eentje om duimen en vingers van af te likken : mooie, snedige klimmetjes, technische afdalingen, holle wegen, veel boswegen en single tracks. De drie lussen samen (blauw-groen-rood) bleken goed te zijn voor 35 km en 450 hm. Het parcours was, hoe kan het ook anders na deze hittegolf, perfect berijdbaar. Er was echter net iets te veel asfalt bij om van een perfecte route te kunnen spreken. Toen ik na iets meer dan twee uur terug aan het vertrekpunt stond voelden de beentjes nog goed aan, zodat ik nogmaals de blauwe en groene lus gereden heb. Om terug op de signalisatie te komen, die is dus echt aan een grondige revisie toe. De signalisatie is niet uniform : op bomen, op lage paaltjes, op elektriciteitspalen, op electriciteitskasten, linker- en rechterkant van de weg. Vaak is ze pas zichtbaar op het moment dat je ergens moet inslaan, soms staat er zelfs niets op het kruispunt, maar 50 meter verder. Kortom, hier is nog werk aan. Al bij al een aanrader bij droge omstandigheden.
Van: Johan van der Heijden Ingegeven op: 1-sep-2003 Gereden op: 11-aug-2003
Daags (11/08/2003) na een bezoek aan het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde en 140 kilometer fietsen van de Ronde, besluiten wij Amsterdammers ons lang weekendje Oost Vlaanderen af te sluiten met de rode lus van deze route. Spijt hebben we er niet van gehad, ondanks de hitte en de toch wel lange rit vanuit Geraardsbergen. De route vangt na ongeveer twee kilometer aan met een mooie technische afdaling, gevolgd door een lastige klim. Na enig stijgen en dalen over (half)-verharde wegen volgt een nog mooiere afdaling en leuke single-tracks. Een leuke klim sluit de route af, waarna we na veertig minuten de route hebben voltooid. Natuurlijk gaan we nog een ronde en omdat je de lastige punten nu weet, wordt het pas echt leuk.
De route was prima uitgepijld en, na de lange hitte-periode, prima berijdbaar. Mochten we in de buurt wonen, dan kwamen we vaker langs.
Van: Vic Lemmens Ingegeven op: 11-aug-2003 Gereden op: 11-aug-2003
11/08/2003: Zoals Thierry Parduyns schrijft is dit een schit-te-ren-de route, hier zien ze me nog vaak terug. Ik ben van Overjse en doe deze routes min éénmaal per week.
Zoals andere commentaren ook laten weten is de bewegwijzering toch weer wat verbeterd maar nog niet goed genoeg voor nieuwelingen. Er zijn ook een paar zeer gevaarlijke afdalingen zoals deze net voor het centrum van Tombeek en bij het einde in Overijse Centrum wanneer je van het Bisdom komt (witte boerderij)
om daarna langs de vijvers terug binnen te rijden.
Ook zijn er twee plaatsen waar het altijd nat en gevaarlijk is. Daar zou men beter ook keien storten. Anders zoeken wij toch maar een ander pad zoals in het natuurpark in Terlanen om dit moment gebeurt. Ik hoop dat BLOSO deze routes nakijkt vooraleer er de Gordel te laten doorgaan. Denk dat Overijse geen eer zal halen als de routes op sommige plaatsen niet bijgewerkt worden. Desalniettemin hier toch aan gewerkt wordt.
Van: Tom Deprins Ingegeven op: 6-aug-2003 Gereden op: 6-aug-2003
Net terug (6/8/2003) van Overijse in een zinderende hitte van 34 graden... de bepijling was tot vorige zondag perfect in orde op alle drie de routes maar nu dus niet meer, op minstens 3 plaatsen - mogelijk meer - op de blauwe en op de rode route zijn de paaltjes uitgereden door de boeren die de oogst aan het binnenhalen zijn. Voor het moment liggen ze overal wel nog op de grond.

Ivm. met het verbindingstraject (Geel) tussen Heverlee en St. Agatha Rode: de bepijling is ook hier volledig aanwezig maar je moet verdomd goed uitkijken om deze niet te missen, ik heb de eerste keer vaak moeten zoeken, zoeken en nogeens zoeken... nu, de vijfde keer, heb ik ze allemaal gevonden. In 't kort voor diegenen die beginnen twijfelen op dat verbindingstuk: na de afslag gewoon St. Agatha Rode inrijden ook al zag je geen pijlen, dan NIET naar Huldenberg maar rechtdoor blijven volgen tot je op een gegeven moment rechts een bushokje hebt. Daar staat ook een pijltje en moet je rechts omhoog. Blijf dan weer altijd rechtdoor rijden en je komt vanzelf op de rode route uit. Eenvoudig en misschien ook daardoor slecht bepijld.

Voor de rest is dit volgens mij de mooiste vast route die er in deze regio is, met name rood dan. Leukere afdalingen en veel rustiger dan in Heverlee Bos.
Van: Dirk Vandenborre Ingegeven op: 29-jul-2003 Gereden op: 29-jul-2003
29/07/2003: De pijltjes op de BLOSO route in Overijse zijn nu wel in orde gezet!!
Van: Axel Philips Ingegeven op: 23-jul-2003 Gereden op: 19-jul-2003
Heb dit weekend (19/07/2003) de 3 routes proberen uitrijden. Het rode parcours is minder goed aangeduid en uiteindelijk ben ik dan ook verloren gereden. Let op bij de lange afdaling uit de juist voor Tombeek. De regelmatig terugkerende 'trappen' zijn zeer veraderlijk. Losliggende stenen en zand zorgen voor gevaarlijke putten na elke trap. Een sportieve afdaler juist voor mij heeft daar een zeer spectaculaire val gedaan en was nogal door elkaar geschud.
Daarnaast raad ik ook aan om een insekt werend middel te gebruiken. Een groot aantal zeer aggressieve paardevliegen hebben me letterlijk aangevallen. Alles samen een fantastische dag! Een echte aanrader. Zal zeker terug gaan om het rode parcours uit te rijden.
Van: Jos Trappeniers Ingegeven op: 16-may-2003 Gereden op: 14-may-2003
14/05/2003:
Rode route : bij het verlaten van de vertrekplaats aan het voetbalveld van Ottenburg zag ik niet of ik links of rechts de baan op moest. Neem links, een beetje verder achter een huis links kan je de route aanvangen.
In het centrum van Ottenburg in het begin van de Tommestraat zag ik wat verder een pijltje naar links en geraakte beneden helemaal in de war. Je moet rechtdoor de Tommestraat blijven volgen en dan zat het verder toch wel allemaal goed. Zonder kaartje of de vroegere aanwijzingen te hebben gelezen. Op deze route voel je dat je leeft.
Van: Peter Luxem (webmaster) Ingegeven op: 12-may-2003 Gereden op: 11-may-2003
11/05/2003:
Ikzelf heb de route ook nogmaals gereden, ze is nog steeds even schitterend als de laatste maal dat ik deze gereden heb. Ik heb speciaal goed op de bewegwijzeringen gelet en heb maar 1 echt knelpunt gevonden. Op de blauwe route na 3,5km na het vertrek komt je na een beklimming in een holle weg op een kruispunt in de open velden terecht. Hier staat nergens een pijltje, hier moet je links (op het pad met de losse keien, links en rechts is daar wel soms een paadje).

Het andere mindere duidelijke aanwijzing is na de afdaling met dropoffjes die hierop volgt, de afdaling eindigt in het centrum van Tombeek (aan een kruidenierswinkel: 'Het winkeltje'), hier moet je links, een beetje verder staat een pijltje.

Wat me opvalt aan de bewegwijzering op deze route, is dat heel veel pijltjes op bomen e.d. hangen en niet op hun eigen paaltjes, dit is minder duidelijk.
Van: Jos Trappeniers Ingegeven op: 16-apr-2003 Gereden op: 13-apr-2003
13/04/2003: Op de blauwe route bij het binnenrijden van Tombeek vonden we op de T-splitsing geen pijltje. Nadat we iets verder gingen kijken, eerst rechts vonden we niets. Dan wat verder links op de helling vonden we terug een pijltje, maar dat mijns inziens een beetje ongelukkig geplaatst is net op de splitsing van de weg bergop en een straatje naar beneden. We bleven verder bergop volgen en bleken juist te zitten.
Fantastisch plezante route.
Van: Thierry Parduyns Ingegeven op: 10-apr-2003 Gereden op: 10-apr-2003
Donderdag 10/04/2003 : voor de tweede keer op zes weken tijd deze bloso-route gereden. Waar vorige keer het parcours nog hardbevroren was, lag het er nu poederdroog bij, met uitzondering van twee bosstroken waar het wat "vochtig" was (alles samen nog geen 100m). Maar dat zal je altijd hebben, volgens mij zit je op die plekken met bronnetjes of zo ...
Ik kan alleen maar bevestigen wat ik vorige keer al zei : dit is een schitterende route. Nog "schitterender" dan 6 weken terug, want op de meeste van de knelpunten die ik vorige keer heb opgesomd, hangen nu fonkelnieuwe pijltjes.
Mijn twee bike-makkers (mede-zoenkers) reden deze route voor het eerst, en waren beiden aangenaam verrast : zeer leuke afdalingen, enkele pittige klimmetjes, en dit alles in een mooie streek : meer moet dat echt niet zijn.
Van: Jeroen Bartels Ingegeven op: 15-mar-2003 Gereden op: 15-mar-2003
goed weertje, dus trokken ik met mijn vader naar Overijse. Het parcours is echt top, alleen oppassen als het slecht weer is, want dan kan het er zéér slecht bij liggen. Enkele leuke dingetjes zijn : de kasseiberg, enkele pittige afdalingen, .. Echt een heel leuk parcours.
Je moet goed opletten voor de pijltjes, want je mist er zo 1.
Echt een aanrader, ik ga zeker nog eens terug
Van: Thierry Parduyns Ingegeven op: 26-feb-2003 Gereden op: 19-feb-2003
Woensdag 19/02/2003.
Het is reeds meer dan een week aan 't vriezen, van -4 tot -10 's nachts, en overdag komt het kwik nauwelijks boven het 5°-streepje ... Hét moment om een half dagje congé te nemen, en de Bloso-route in Overijse te gaan verkennen.
Tegen 13u30 vertrek ik thuis (Heverlee) met de fiets, onder een lichtblauwe hemel en een stralende zon. Ik schat dat het net 5°C is, af en toe steekt er wat wind op : perfect baaik-weer ... Via St-Joris-Weert en het gele verbindings-parcours (kijk op de Oud-Heverlee-route (bij opmerkingen) voor de beschrijving van Adri, want pijltjes zal je nauwelijks vinden) bereik ik na een half uurtje het rode parcours ... en rij meteen verkeerd :-) Dat komt ervan, als je je baseert op de Huldenberg-TT van twee weken terug, ipv naar pijlen te zoeken.
Blijkbaar had ik gewoon pech, want net op dit punt ontbreekt een rode pijl (zie ook het commentaar van Jurgen Van Hoof). Tijdens de rit zal ik nog enkele keren het spoor bijster zijn :
- Groene route (aan het vertrekpunt ervan) : je moet vlak voor de kerk een smal wegje in, en na 200m kom je aan een helling met enkele trapjes. Rij hier NIET naar boven (hoewel het een leuke klim is), je moet linksaf, en na een poosje kom je dan aan een andere klim, de Moskesstraat (steile kasseiklim). Ikzelf ben toch die trapjes opgereden, boven aan de asfaltbaan moet je dan links nemen, en na enkele honderden meters kom je boven aan de Moskesstraat uit.
- Blauwe route : in Overijse centrum (druk kruispunt) rij je gewoon rechtdoor, tweede straat rechts, je passeert een parkje op je linkerkant, en aan één van de ingangs-poorten van dat parkje zie je opnieuw een blauw pijltje hangen.
- Blauwe route : op een bepaald moment moet je halfweg een afdaling (kassei-wegje) rechts omhoog klimmen. Evan na deze klim moet je linksaf : op het "kruispunt" heb ik geen pijltje zien hangen, er hangt wel een pijltje in de weg linksaf (na +/- 25m).
- Blauwe route : in Tombeek centrum moet je linksaf : er staat een pijltje links van de baan, ongeveer 25m voor het kruispunt. Blijf gewoon de hoofdbaan volgen, na enkele honderden meters draai je weer de velden in (kasseiweg rechtsaf, met pijltje).
- Blauwe route : vlak voorbij Tombeek centrum steek je een drukke baan over, en je beklimt de Walenberg (kasseiweg). Boven in het veld moet je linksaf draaien, via een holle weg gaat het naar beneden. Onderaan deze holle weg moet je links omhoog.
- Groene route : je rijdt voorbij de hoeve de Billande, een prachtige heren-boerderij, even verder moet je linksaf (links is er een soort water-bassin of zo iets). Na een eindje kom je in een bocht het volgende groene pijltje tegen.
- Rode route, aan de Tomme : (aan een roze huis :-)) na een leuke trappen-afdaling moet je meteen weer klimmen. Bovenaan deze klim volg je de asfaltweg.
- Rode route : na een lekker lange afdaling kom je uit op een T-kruispunt (met links naast je een vervallen hoeve). Hier moet je linksaf (op de paal recht voor je zie je nog waar het pijltje gehangen heeft).
Ik heb de route gereden met behulp van het kaartje dat je bij de Sportdienst van Overijse kan aanvragen, hetzelfde kaartje dat je hierboven op de site vindt. Met wat oriëntatie-gevoel en dat kaartje en bovenstaande tips zou je geen problemen mogen hebben bij het verkennen van deze route.
Zoals ik hierboven reeds vermeld heb, heb ik gewacht op een lange droge periode om de route te rijden. Het volledige parcours lag er droog en hardbevroren bij (met ijsplekken in de bossen en in holle wegen, oppassen geblazen in de afdalingen !!!). Ik heb de route nog niet gereden bij normaal (lees : nat) weer, maar ik vermoed dat je dan op bepaalde stukken heel wat modder te verwerken krijgt.
In elk geval is dit een schit-te-ren-de route (in deze omstandigheden), hier zien ze me nog vaak terug :-)
Van: Patrick Bellemans Ingegeven op: 2-jan-2003 Gereden op: 23-nov-2002
zaterdag 23.11.2002
goed parcours , doch er ontbraken op enkele plaatsen wegwijzers ( rode route )
Verwarring is er ook te sint agatha rode , waar er door gebrek van een rode pijl , men geneigd is de gele pijlen van een ander bloso parcours te volgen, zodat men nog verder afwijkt van het te volgen parcours
Van: Frank Foulon Ingegeven op: 2-jan-2003 Gereden op: 8-dec-2002
Ik rijd deze route minstens één keer per maand. Bijna iedere keer moet ik iemand helpen, die vruchteloos op zoek is naar de bewegwijzering. Wanneer doet Bloso iets aan deze ideale route voor Brusselse Vlamingen (en anderen natuurlijk :-)
Van: Jurgen Van Hoof Ingegeven op: 5-nov-2002 Gereden op: 20-oct-2002
Hoi, op 20/10/2002 volledige route gereden, hieronder wat opmerkingen:
<ul><li>In Overijse vertrokken: wanneer je het eerste kleine off-road hellingkje
hebt beklommen kom je uit in een veld, hier moet je het eerste wegje links
nemen (op 20/10/02 ontbrak hier een pijltje);
<li>Op de rode route, na technische afdaling en de bijhorende klim in een bos
moet je, bij het verlaten van dit bos linksweg de asfaltweg nemen;
<li>Op de rode route nog steeds het ontbreken van een pijltje (waar een gele
route kruist), daar moet je linksaf nemen en vervolgens eerste links naar
beneden (= asfaltbaantje);
<li>Voor de rest geen problemen ondervonden.
</ul>
Van: Nicole Van Kerckhoven (en echtgenoot Rudy De Cock) Ingegeven op: 5-nov-2002 Gereden op: 2-nov-2002
02/11/2002
Wij reden op 02/11/2002 de route 'De Twee Valleien' en, het was in één woord : SUPER !
Prachtige route met veel afwisseling en mooie vergezichten, prachtige klimmetjes en mooie afdalingen,
prachtig veel modder (vooral Bisdom) en mooie bosweggetjes !!!
Moe maar voldaan en bijna niet meer herkenbaar van het slijk, eindigden we aan het Begijnhofplein in Overijse.(spijtig dat we daar geen douchke konden nemen !)
Ik vond de afpijling niet zo slecht : in iedere geval hebben we de hele route kunnen uitrijden, zonder al te veel omwegen.
Bravo voor de makers van deze route !
Dit was onze tweede keer dat we het parcours aflegden, en we komen zeker nog terug, maar....
misschien wel in een andere drogere periode.(lente of zomer, dan zal dit wel een héél ander parcour zijn )
<p>(nu mijn echtgenoot nog even aan het woord)
Zoals mijn vrouw al zei, vond ik dit een prachtige route met bijzonder veel afwisseling, vooral de rode route
was het mooist, vooral in deze zware omstandigheden lag deze rode route niet al te modderig en dat kwam
zeker van pas !!! . Wij komen zeker nog terug.
Van: Brian Haeck. Ingegeven op: 19-aug-2002 Gereden op: 19-aug-2002
19/08/2002:<br>
Mag ik er eens op wijzen dat naar aanleiding van de heraanleg van een weg in Ottenburg reeds geruime tijd wegbewijzeringen ontbreken. In dat bepaald gedeelte rijden dan ook vaak mountainbikers verloren, toch een zonde voor zo'n mooi parcours!
Van: Gert Cleemput Ingegeven op: 8-aug-2002 Gereden op: 8-aug-2002
8/08/2002:<br>
Na enkele regenachtige dagen gingnen we een kijkje nemen te Overijse om de 36 km (groen, blauw en rood) te gaan fietsen. Zoals andere mensen reeds vertelden blijft dit een zeer lastige onderneming. op vele cruciale plaatsen mankeren er pijltjes. Ze hangen op de meest onmogelijke plaatsen of ze hangen er gewoon niet (meer). Doordat we via deze prachtige site op de hoogte waren van het mogelijke ontbreken van pijltjes hadden we voldoende tijd uitgetrokken om er een fiets-speurtocht van te maken. Uiteindelijk hebben we het hele traject kunnen afleggen maar zijn we het spoor enkele keren bijster geweest. <br>
Vooral op de plaats waar er een geel verbindingstraject (van god-weet-waar <<webmaster: waarschijnlijk deze van Oud-Heverlee>>) naar rechts draait hebben we lang moeten zoeken. Je neemt daar gewoon linksaf en na een tijdje zie je terug de rode bordjes staan.<br>
Het traject zelf nu :<br>
We vonden dit parcours zeer prachtig, met leuke klimmetjes en snelle afdalingen. Na een periode van neerslag is het een wel zeer lastig parcours omdat grote gedeelten van het parcours goed onder water staan. Vooral de verschillende afdalingen in het bos zijn zeer leuk en behoorlijk technisch. Afdlingen op trappen, geulen, boomwortels en losliggende stenen, vergeet dus zeker je helm niet. Een parcours voor de meer geoefende biker.<br>
Hier komen we nog terug! (en hopelijk maakt men werk van de bewegwijzering.)
Van: Emily Ingegeven op: 16-jun-2002 Gereden op: 16-jun-2002
16/06/2002:<br>
I rode basically all the sections of red, green and red trails in Overijse yesterday. I do agree, the directions are just terrible, if not missing then worn out by the weather or hidden behind grass and bushes. <br>
Nevertheless, after intensive pre-studying of the map I managed to find everything yesterday except for a couple of sections, and the trail is pretty sweet! :)<br>
To fully enjoy this trail the first time you ride it, the best way is to have it shown to you. Anybody, send me an e-mail at fniss72@hotmail.com, I might be able to hook up with you!
Van: Marc Bellaert Ingegeven op: 1-dec-2001 Gereden op: 1-dec-2001
Goede afwisselende toer, met asfalt, bos-en landbouwwegeltjes. Hier en daar al wat technischer. Bewegwijzering is in orde. Bij vertrek aan cultureel centrum Den Blank, wordt al onmiddellijk de toon gezet met een vrij lange klim.
Van: Dirk Deroover Ingegeven op: 1-dec-2001 Gereden op: 1-dec-2001
Toestand najaar 2001,vertrek te Overijse

Beslist één der mooiere MTB-tochten van het land dank zij de prachtige,heuvelachtige omgeving,met zijn nijdige hellingen een plezier voor de mountainbiker.
Jammer genoeg laat de bewegwijzering zodanig te wensen over dat verkeerd rijden een zekerheid is.
Vele pijltjes op cruciale punten van het parcours zijn verdwenen,of liggen zodanig vernuftig weggemoffeld dat de tocht op de duur eerder een pijltjeszoektocht werd dan een sportieve rondrit.Onder meer de mogelijkheid de drie parcoursen tot één geheel te combineren van 36 km,heb ik door de slechte bewegwijzering niet kunnen benutten.
Van: Philip Rademakers Ingegeven op: 28-oct-2001 Gereden op: 28-oct-2001
28/10/2001:
Gisteren (28 oktober) de route (groen + blauw) in Overijse gereden (24 km).
<p>
Ben vertrokken in "Chalet Basket" (plein in centrum Terlanen; je kan dit niet missen als je door Terlanen rijdt).
<p>
De groene route staat goed aangegeven. Op de blauwe route ontbreken een aantal pijltjes em soms moet je echt heel goed uitkijken om een pijltje niet te missen (staan bijvb op een superklein paaltje in de grond waarover al gras groeit). Sommige paaltjes zijn ook beschadigd.
<p>
Het parcours lag er ongelooflijk zwaar bij. Klei, modder en grote plassen op meer dan de helft van het parcours. Ik geloof dat mijn fiets nog nooit zo vuil geweest is (heb dan ook de rest van de middag bezig geweest om alles uiteen te vijzen en te kuisen).
<p>
Maar soit, het is een mooie route met een aantal serieuze stukjes technisch klimwerk in een gevarieerd en afwisselend landschap.
<p>
Ik ben zeker van plan om dit nogmaals te rijden ... maar dan wel na een ietwat drogere periode.
Van: Dirk Van Loo Ingegeven op: 1-sep-2001 Gereden op: 1-sep-2001
september 2001<br><ul><li>minder goed aangegeven (veel pijltjes weg, en ze staan niet erg consequent)
<li>de blauwe lus (net voor de overstap naar de groene) en het begin van de groene liggen erg zeer zeer vuil bij. Bij mijn fiets blokkeerde de kleverige kleigrond mijn wielen, remmen, ...
<li>enkele zeer spectaculaire afdalingen met steengruis, boomwortels, trappen, ... Hier en daar afstappen was bij mij noodzakelijk.
<li>meerdere steile klimmetjes, slechte kasseistroken, mooie singletracks, etc.
<li>werkelijk prachtige route: vaak door de bossen en heerlijk klimmen en dalen
<li>fysisch erg zwaar, constant op en af
<li>de mooiste stroken: voor Tomme (spectaculaire afdaling en zware klim in het bos), het Rodebos en Bisdom.
<li>ik las ergens in een beschrijving dat je in de blauwe route aan een verdwenen pijl (boerderij rechts, paaltje staat er nog) links moet en dan op het einde op het asfalt rechts. Dit laatste klopt niet, eerst links ok en dan halverwege de afdaling (kasseiweg) een klein wegje rechts omhoog. Het pijltje staat op 3,5m hoogte op een boom rechts. Ben je hier voorbij, dan mis je de mooiste afdaling van het traject.
vergeet je helm niet!
<li>Besluit: ****
</ul>
Van: Kurt Florus Ingegeven op: 12-jun-2001 Gereden op: 12-jun-2001
12/06/2001:
Afgelopen zondag ben ik de route in Overijse gaan proberen.
De route op zich was heel leuk en tamelijk zwaar, het enige wat mij echt stoorde was de bewegwijzering.

We waren nog maar 10 min aan het rijden en alle paaltjes waren al verdwenen. Op de blauwe route komt men in het midden van een veld op een kruispunt van 2 tamelijk brede landwegen, op dit kruispunt is er geen pijltje te bespeuren, hier moet je naar links.

Een beetje verderop na een afdaling kom je terug op asfalt en zit je weer met het probleem van de verdwenen paaltjes, hier moet je naar rechts.

Verder zijn we nog wel enkele keren verloren gereden maar dat was te wijten aan gras e.d. dat voor het paaltje gegroeid was.

Even een algemene opmerking, de pijltjes in Overijse worden op alle mogelijk plaatsen gehangen, op de achterkant van verkeersborden, brievenbussen, enz

Ook nog een kleine tip voor bloso, doe boven op de paaltjes plexiglas of zoiets dan beginnen de kleuren niet af te gaan
Van: Joachim Calewaert Ingegeven op: 14-jan-2001 Gereden op: 14-jan-2001
14/01/2001: Ik vond de bewegwijzering van het parcours nogal slecht. Ten eerste zie je de paaltjes in de dorpen slecht staan en kan je de richting die je moet volgen van ver niet duidelijk zien. Zeker niet met het weer van gisteren (lage zon en scherpe oostenwind die je ogen wat waterig maakt.) Ook stonden de pijltjes vaak pas vlak na het pad dat je in moet zodat je wel eens te ver bent eer je het je realiseert, vooral de snelle stroken.