logo  
VielsalmVielsalm
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
VVV Kantoor Vielsalm

Lussen
Circuit 1 Circuit 2 Circuit 3 Circuit 4
16 km (120 hm)GDBKMLGPX 21 km (535 hm)GDBKMLGPX 35 km (540 hm)GDBKMLGPX 47 km (620 hm)GDBKMLGPX

Informatie
Infosalm , Vielsalm Tel: 080/21.50.52
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
La Maison de l'Aventure, Beche 40, Vielsalm, Tel: 080/21.56.68
Garage A. Leonard, rue Fosse-Roulette 24, Vielsalm, Tel: 080/21.53.81
Sport Passion, rue General Jacques 38, Vielsalm, Tel: 080/21.77.57
Opmerking
Er is een tweetalige kaart beschikbaar € 6,94 + € 1,24 verzendingskosten 000-0188113-30 S.I. Vielsalm. Er is een mogelijkheid om je fiets afspuiten bij de wasplaats op het parkeerterrein van de Spar supermarkt tegenover het vertrekpunt.
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Fré MTB Ingegeven op: 16-apr-2021 Gereden op: 15-apr-2021
Deze week route 1,2 en 4 gereden. 1 is makkelijke tour en ideaal om iemand mee te nemen die niet vaak op de MTB zit zoals mijn dochter. Eigenlijk één lange klim gevolgd door één lange afdaling. Voornamelijk door de velden en op bredere wegen. Geen GPS nodig, want volledig bepijld. 2 is misschien niet zolang maar wel veruit de pittigste en meest technische klimmetjes. De vele losse leistenen zijn soms veranderlijk. Ook goed bepijld maar toch hier en daar even zoeken. 4 begint met een redelijk saaie klim en veel asfalt. Maar daarna is het echt genieten. Vooral de afdalingen zijn top. Hier wel verschillende keren moeten zoeken en op een plek net voor je aan de grote baan komt sturen de pijlen je een on bestaande weg in. Dus voor deze route is een GPS wel handig. Wanneer ik de route reed waren enkele tracks volledig kapot gereden, vermoedelijk door zware bosbouw traktoren. Maar dat kon de pret niet drukken.
Van: Jan Ingegeven op: 13-mar-2019 Gereden op: 4-mar-2019
Vorige week de 4 routes geregen. Omwille van de weersomstandigheden waren ze moeilijker te berijden, maar ze waren subliem. Route 1 is de kortste en de gemakkelijkste. Route 3 en 4 wat moeilijker, maar het venijn zit hem in route 2. Veel klimmetjes met pit in combinatie met een doorweekt parcours: schitterend!!!
Ik was op pad met mijn gps en had de routes netjes gedownload, maar op zich kan je de bewegwijzering volgen. Op geen enkel punt was hier een probleem.

Conclusie: toproute en ik ga in de zomer zeker terug!!!
Van: vincent Ingegeven op: 24-oct-2017 Gereden op: 21-oct-2017
zaterdag route 3 en zondag route 4 gereden, het was voor mij de 1e keer dat ik zoiets dergelijks ondernomen heb.
de route 3 was makkelijker te volgen dan 4
route 3 was goed te doen en goed aangegeven.
het weer was regenachtig en koud op zondag dan is route 4 wel zwaar voor onervaren, enkele diepen plassen in de eerste helft, de afdeling in een rivier was uitdagend. ook in het najaar oppassen want je rijd door jachtgebied en er kan dus een deel afgesloten zijn. soms was de route wat moeilijk te vinden.
maar gelukkig weet je snel genoeg of je op de juiste route zit.
Van: Guy Ingegeven op: 29-sep-2017 Gereden op: 28-sep-2017
Gisteren rood 3 gereden. Vertrokken in Vielsalm centrum aan het meer en even verderop aan de frituur wel even geen bordjes gezien. Na eventjes zoeken toch gevonden. Je moet gewoon de straat rechts van de frituur nemen langs een camping, als je van het meer komt dus gewoon rechtdoor. Dan is het een serieuze bergop, maar je kan dit natuurlijk best doen als je nog fit bent. Ik vond het een hele mooie route: veel beklimmingen, maar minstens evenveel afdalingen. Het zijn ook lange afdalingen, dus ideal om te recupereren. Naast gewone boswegen heb je ook enkele mooie singletracks. En dit allemaal in mooie rustige bossen. Kortom een superleuke, maar pittige route. 1 van mijn persoonlijke favorieten.
Van: Daan Ingegeven op: 2-aug-2017 Gereden op: 2-aug-2017
Vandaag route 3 gereden.
Zeer leuke mountainbike tocht. . Zeer afwisselend met variaties. De route is goed aangegeven met alle borden onderweg, dat maakt de route goed begaanbaar en overzichtelijk.
Wij als niet geoefende mountainbikers vonden het redelijk te doen. Conditioneel best pittig, maar zeker de moeite waard!
Van: Jeroen Ingegeven op: 18-feb-2017 Gereden op: 18-feb-2017
Vandaag 4 gereden.
Aardig wat klimmen voordat de lol begint maar dat is zeker de moeite waard.
Vanaf fraiture voornamelijk afdalen. Totaal 700hm op Garmin edge 1000.
Van: Mel&Jo Ingegeven op: 20-sep-2016 Gereden op: 17-sep-2016
Dit weekend route 3 gereden. Zeer leuke en goed bewegwijzerde route met afwisselend korte (behalve in het begin) klims en leuke afdalingen.

Wij gaan er zeker nog terug
Van: Wim en Roel Ingegeven op: 25-aug-2016 Gereden op: 25-aug-2016
Toer nr 3 = toppertje.
Je begint met zeer lange klim om vanaf dan in de mooie natuur te belanden. Redelijk goed afgepijld en leuk op en neer. Niet te technisch, niet saai ook niet.

Volgende keer nr 4!
Bedankt voor de info hier.
Van: Peter van Iersel Ingegeven op: 20-aug-2016 Gereden op: 20-aug-2016
Route lag er prima bij. Sommige bordjes verscholen in het groen. Verder goed uitgepijld.
Iets te veel verharde weg, redelijk hoogteverschil en mooie landschappen.
leuk rondje.
Van: Tom Ingegeven op: 27-dec-2014 Gereden op: 25-dec-2014
Route 4 gereden op Kerstmis. Zalige rit! Zeer diepe plassen maar wat een mooi parcours! Dank voor het uitstippelen van zo'n routes.

Mvg
Van: Vandoorne bram Ingegeven op: 1-jun-2014 Gereden op: 26-apr-2014
Hallo

Mijn broer en ik hebben onze eerste mtb weekend gedaan (allereerste km's ooit ook). Dit is bijzonder goed meegevallen!
We hebben route 1 3 en 4 gedaan als beginnelingen. We hebben ze allemaal uitgereden en voor ons is dit een uitdaging geweest.

Zeer mooi landschap, hellingen en dalingen om u vingers vanaf te likken, mooie routes,...

Mss nog iets technischer voor ons graag.

Maar we komen er zeker terug

Bram en brain vandoorne
Van: Tom Ingegeven op: 14-apr-2014 Gereden op: 13-apr-2014
Route 4 + 2 gereden, samen goed voor een kleine 70km. Geen technische moeilijkheden. Echter wel wat klimwerk. Ongeveer 800 hm voor R4 en 550 voor R2.
Het was droog maar ik zou R4 niet rijden na meerdere dagen van regen. De bewegwijzering was goed.
Van: Kenneth Ingegeven op: 2-dec-2013 Gereden op: 1-dec-2013
Route 4 gereden zonder kaart en nergens verkeerd gereden. Vooraf gecheckt bij de toeristische dienst welke routes afgesloten waren wegens de jacht. Aangezien ik aan de Eurospar geen pijltjes van route 4 heb gevonden ben ik aan het station vertrokken. Daardoor op 44km afstand uitgekomen, maar wel op 923 hoogtemeters i.p.v. 640 zoals hier op de site staat. Kan iemand dit bevestigen??

Bepaalde stukken in een bos net voor Bihain waren serieus omgeploegd door traktors waardoor rijden niet mogelijk was. Voor de rest leuke beklimmingen, waaronder enkele pittige, en de daaropvolgende afdalingen. Het zonnetje kwam af en toe piepen waardoor het volop genieten was van de prachtige omgeving. Dit was mijn eerste Ardennenrit, maar zeker niet de laatste.

Als afsluiter de fiets afgespoten aan de Eurospar want dat was nodig :-)
Van: Bert Ingegeven op: 22-nov-2012 Gereden op: 17-nov-2012
Ik heb het voorbije weekend route 3 en route 2 gecombineerd (route 4 was afgesloten wegens de jacht en route 1 interesseerde me weinig wegens te kort).

De ritten zijn leuk om te doen, maar niet technisch of moeilijk (op de pittige hellingen van route 2 na, die soms echte kuitenbijters zijn). Er lag wel wat modder en er waren plassen, maar dit was nergens écht een probleem. Wel vrees ik voor het parcours indien er meerdere dagen regenval is geweest.

De aanduiding was op beide routes ronduit perfect. Een kaart is niet nodig.
Van: Bjorn Ingegeven op: 30-oct-2012 Gereden op: 30-oct-2012
Route 1 en 2 gecombineerd. Samen goed voor 37 km en 775 hoogtemeters. De bewegwijzering is perfect!

Route 1 is goed om op te warmen: veel te veel asfalt en de stukken off road stellen niks voor, behalve het feit dat je bijna tot aan je knieën in de plassen zakt. Er is zelfs geen enkele klim op deze route. MTB-route onwaardig.
Route 2 daarentegen is wel de moeite en ideaal als je al opgewarmd bent van de eerste. Er zijn op deze route een stuk of drie beklimmingen te doen, telkens over brede bospaden die naar te top omhoog kronkelen. Doordat er geen single track beklimmingen en afdalingen op deze route zijn, komt er weinig techniek aan te pas.

Als je van plan bent om rond deze periode te gaan rijden, wel best eerst even checken of er die dag jacht is!

Ik kom nog wel eens terug voor route 3 en 4 te proberen.
Van: koepa Ingegeven op: 9-oct-2012 Gereden op: 7-oct-2012
Vandaag route 3 en 1 gereden.
Vantevoren goed gekeken welke routes zouden zijn afgesloten vanwege de jacht. route 4 was aangegeven te zijn afgesloten. Helaas bleek dat er bij route 3 ook een stuk was afgesloten.
Even zoeken naar een omweg om weer bij de route te komen.

Verder was route 3 een afwisselende route met toch wel wat asfalt en relatief weinig single tracks.
Route 1 was er puur voor het uitrijden. Een klim en een afdaling.
Niets moeilijks aan. Dit had zelfs op mijn gewonde stadsfiets nog gekund.
Van: Johan Ingegeven op: 23-sep-2012 Gereden op: 23-sep-2012
Deze morgen route 3 gereden. Ik was ergens helemaal bevonaan begonnen omdat ons huisje daar was.
Alles is perfect aangeduid enkel als ik de echte startplaats voor ging moest ik gewoon rechtdoor maar er stond een bord dat het enkel voor plaatselijk verkeer was. Dan heb ik wel even een het zoeken geweest en er toch maar eens ingereden en achter de bocht stond er weer een bordje.

En idd zoals in de andere commentaren, begint na het startpunt een heel lange klim.

Ergens halverwegen moet je door een heel klein riviertje. Nu was er niet zo heel veel water maar als het veel geregend heeft of in de winter zou dit wel eens wat dieper kunnen zijn :-)

Er is niet echt iets technisch behalve dan sommige steilere afdalingen tussen de losse stenen.

Prachtige landschappen en echt een aanrader om eens te doen.

Van: Vincent Ingegeven op: 21-aug-2012 Gereden op: 13-aug-2012
Rode route 3 gereden zonder kaart. Alle pijltjes gevonden. Als er geen pijltje staat is het gewoon rechtdoor. Sommige pijltjes geraken wat verbleekt. Prachtige rit door bossen en langs velden. Midden augustus lag alles droog. Flink wat op en neer. Aanrader.
Van: Vincent Ingegeven op: 21-aug-2012 Gereden op: 13-aug-2012
Rode route gereden zonder kaart. Alle pijltjes gevonden. Als er geen pijltje staat is het gewoon rechtdoor. Sommige pijltjes geraken wat verbleekt. Prachtige rit door bossen en langs velden. Midden augustus lag alles droog. Flink wat op en neer. Aanrader.
Van: Cor Zet Ingegeven op: 12-jun-2012 Gereden op: 8-jun-2012
Afgelopen weekend driemaal route 2 gereden. Lekkere steile klimmen, met verharding van keitjes, en mooi afwisselend tussen bos en open landschap. Goed uitgepijld en voor de liefhebbers waren er immens diepe plassen (waar je natuurlijk om omheen kunt).
Download werkte perfect en was fijn om te hebben zodat je kon zien waar de scherpe bochten eraan kwamen.
Van: Roel Noten Ingegeven op: 14-may-2012 Gereden op: 12-may-2012
Ik heb zaterdag ook route 4 gereden (47km). De route is perfect uitgepijld met het universele driehoek-met-2-bollen MTB-symbool. Sommige pijltjes zijn afgebleekt, maar de '4' erop is altijd duidelijk.

Het is een glooiende route met enkel gezapige klimmen en afdalingen. Het is nooit steil. Alles verloopt over brede schotterpaden. Soms is er iets wat voor singletrack door zou kunnen gaan, maar die paadjes zijn dan door paarden stukgelopen. Sommige stukken waren extreem modderig... De hoge SealSkinz sokken waren geen overbodige luxe.

Verwacht niks technisch of veel hoogtemeters. De bloso-route van Asse is technischer en bevat misschien evenveel hoogtemeters....

De mooie natuur maakt echter veel goed :)

Aan de Spar is een carwash waar je je fiets kan afspuiten. Zorg dat je hiervoor muntstukken bij hebt
Van: Joost nuyten Ingegeven op: 8-dec-2011 Gereden op: 26-nov-2011
op ee nwat koude maar ondanks de voorspelling een droge dag op de MTB gezeten.I.vm metg het jachtsizoen ws alleen 4 en 1 open daarom de helft van 4 gedaan. In hewt begin een stevige klim maar als je eenmaal boven bent is het een mooie en stevige tocht helaas nergesn een plek om even te lunchen of iets te drinken onderweg. kan ook aan de tijd van het jaar liggen.
Met een veblijf in l'auberge du notoire een prachtig weekend.
de fietsen van de garage onderaan bij de start van 4 hadden niet de ,meest optimale tandwielen (oud).
Van: Bossie Ingegeven op: 24-oct-2011 Gereden op: 23-oct-2011
Afgelopen weekend vanuit Courtil naar Vielsalm gefietst en daar route nr 4 gedaan. Alles is perfect aangegeven, al zijn sommige pijltjes aan vervanging toe. In 't begin effe moeten zoeken om op route nr 4 te geraken. Daar heb je in 't begin een vrij lange klim maar eens boven dan gaat het glooiend richting Baraque Fraiture. Daar is het weer even vrij stevig omhoog en omlaag in de buurt van de ski-piste, maar de terugtocht naar Vielsalm valt dan weer best mee qua hoogtemeters. Perfect weer en weinig modder te bespeuren.
Van: Sven Ingegeven op: 11-oct-2011 Gereden op: 8-oct-2011
Rood 3 gedaan.
Het was blijkbaar jachtseizoen en een stuk van de rit ging door jachtgebied. Best zorgen dus dat je een kaart of iets anders mee hebt om een omweg te kunnen doen.
Het had flink geregend maar toch weinig modder tegengekomen. De tocht vanuit Vielsalm naar omhoog was wel lang. Het gaat van een 350 aan een stuk door naar 520 meter. De meeste ritten omhoog zijn op asfalt of verharde wegen dus goed te doen. Er waren een paar leuke stukken maar eigenlijk niks spannend of echt moeilijk.
Qua aanduiding zat het allemaal goed. Op een 2 a 3 plaatsen toch even moeten zoeken. Op een plaats stond het paaltje tussen de planten en bloemen waardoor het niet opviel. Sommige pijltjes zijn aan vervanging toe wegens te afgebleekt.
Ook goed om te weten is dat er verschillende routes zijn die met dezelfde kleur pijltjes aangeduid zijn. Je moet dus kijken naar het nummer. Hierdoor zat ik in Vielsalm ook een klein stukje verkeerd.
Een fijne rit die ik zeker nog wel eens wil doen. Het is een mooie omgeving.
Van: Laurens Ingegeven op: 19-jun-2011 Gereden op: 18-jun-2011
Rood 4 gereden, erg mooie route, bijna overal prima aangegeven op 2 plaatsen na:
1. In salmchateau is het even zoeken, maar gewoon richting provedroux aanhouden.
2. Petit Langlire, na snelle afdaling is het scherp rechts, maar bord staat wat ver weg van afslag. Voor je het weet zit je op blauw 4 (geen idee van welke route die is).

Verder is het n heerlijke route, maar verwacht niet dat je na het hoogste punt bij Barraque de fraiture klaar bent. De zwaarste (onverwachte) klimmetjes komen dan nog! Weinig ontspannen afdalingen ook. Pas na Ottré is het echt relaxen tot in vielsalm..
Vanwege de regen lagen sommige leemstroken er spekglad bij wat het wel extra leuk maakte om goed te sturen.
Van: tingtongkoenie Ingegeven op: 28-mar-2011 Gereden op: 28-mar-2011
Route 4 gereden.
Even voor niets heen en weer langs het meer gereden omdat de routes 1 & 4 daar in twee richtingen aangegeven staan.
Het touristburo is ook aan het station.
Om route 1 & 4 goed te starten sta je met je rug naar het station en rij je richting de grote weg.
(Indien je langs het meer rijdt en op het einde op de grote baan rechts gaat kom je enkele honderden meters verder aan het volgende kruispunt (@ de kerk), een informatiebord over de routes tegen (weinig info, gewoon ruwe kaart met afstanden).)

Eens je dus op het goede spoor zit is de route zeer goed aangegeven (in het begin nog met sterk afgekleurde bordjes door de zon, maar dat betert snel).

Route 4 is zeker een aanrader. Geen al te steile klimmen en mooie landschapjes.
Na een periode met droog weer zoals nu ligt het parcours er magnifiek bij, maar ik kan me voorstellen dat het een pak vettiger en zwaarder is na regen.
Van: Sari Indrawati Swinnen Ingegeven op: 22-feb-2011 Gereden op: 22-feb-2011
Op een druilige dag in Vlaanderen, ben ik eens de Ardennen ingetrokken in de hoop dat het er beter weer zou zijn. Zoals volgens het weerbericht werd voorspeld.Het was ongeveer 12.00u toen ik arriveerde in Vielsalm. Eigenlijk te laat om de Ardennen te bedwingen. Amaai tarara, er lag nog zelfs sneeuw en 't vroor er tot -5.
Ik was van plan om er een lange tocht van te maken; route 4 en 2 te combineren.
Mijn tocht startte aan het station van Vielsalm. De route ging gedurende een aantal honderd meters langs het water. Tot op een gegeven moment op een kruising met de hoofdbaan was er geen sprake meer van route 4 en volgde ik een pijl die over de hoofbaan de bossen inreed. Achteraf bleek ik de route 3 te volgen. Allez, 'k besloot route 3 verder te zetten. Al van in het begin lag het parcours er vrij nat bij. Het bolde nog goed omdat de ondergrond rotsachtig was.Eens het parcours de bossen werd ingeleid werd het lastig ploeteren in de sneeuw en hier en daar wat blubbermodder. Een paar mooie singletracks zorgde voor afwisseling in het parcours. Maar 't was nog te doen omwille het zwakke hellingspercentage. De steilste hellingen waren bevonden zich vooral op asfalt.
Na ongeveer een dikke 2 uur gebiked te hebben kwam ik terug aan het vertrekpunt.
Nadien heb ik route 2 aangevat. Dat was van een heel ander kaliber. Van aan het water stuurde de route je links direct op een geasfalteerde helling. Dat viel een beetje tegen omwille van de koude na zo'n 2 km gereden te hebben op plat. Eens uit de bebouwde kom doemde er een hele steile helling op ,recht de bossen in. Wat was dat voor een grellige beklimming die maar blijft duren. Deze was ik al trappend boven geraakt, al kostte het veel moeite.Bovendien werd ik beloond door een prachtig uitzicht. Vanaf dan ging de route altijd maar op en af. Aan het landschap kon ik er toch van afleiden dat er in't begin hard werd beklommen. Het leek alsof ik me in de Alpen bevond. Qua ondergrond vond ik route 2 leuker bereidbaar dan route 3. Voor ik er erg in had stond ik terug aan de start.
Achteraf heb ik gemerkt waar het bij mij was misgelopen. De pijlen van 1 en 4 stonden in de andere richting van waaruit ik vertrokken ben.

De sportdienst van Vielsalm heeft zich uiterst best gedaan met de bewegwijzering in orde te maken. Nergens moeten twijfelen. De pijltjes stonden vaak helhaaldelijk aangegeven aan kruispunten. Hier kom ik zeker terug voor route 4 te rijden.
Van: Mariska Ingegeven op: 13-sep-2010 Gereden op: 13-sep-2010
Dit weekend genoten van een lang weekend Vielsalm. Als vanouds weer eens gaan MTB-en. Op Vrijdagavond route 1(16km) gereden. Een korte en makkelijke route, prima om erin te komen en de omgeving te verkennen. Op Zaterdag route 3(35km)gereden: mooi en afwisselend. Goed te doen voor de sportieveling en enigszins geoefende MTB-er: want klimmetjes zijn vooral over asfalt. Halverwege hebben we genoten van een cola en een Brusselse wafel met heerlijk vanille ijs op terras “Le Tapis Rouge” te Commanster. Op Maandagmorgen route 2 (21km) gedaan. Hij begint vanuit Vielsalm met een wat steile klim over gladde Ardense keien. Daarna is de route voor een geoefende fietser goed te doen. We komen zeker een keer terug om route 4 te rijden. Groetjes, Dick & Mariska
Van: imre Ingegeven op: 3-nov-2009 Gereden op: 27-oct-2009
een mid week op het vakantie park van sanparks in vielsalm, twee maal met de bike er op uit geweest. de dinsdag route 3 en aan sluitend 2 gereden. de pijlen zijn dik in orde,veelal vernieuwd. Ik heb er zelf niet veel op moeten letten in verband met gps. Deze klopt redelijk weikt echte op een stukje af, dit is op route 3. Jammer dat de houthakkers wat srukken kerst boom over de route gelecht hadden, dit is elukkig maar tijdelijk voor de rest goede routes en inderdaad route 2 is zeker niet voor een beginner. De donderdag route 4 en1 gereden. Oo op route 4 wijkt de gps route af van de pijlen, de gps routes komen van deze site. route vier een mooi route zeker niet al te technisch. maar toch een mooie routeen route een een leuke afsluiter maar echt een route voor de beginner of gewoon de snelhied flink opschroeven voor de door gewinterde biker. tot slot voor ieder wat wils en het zal lang duuren voor het hier gaat vervelen..
Van: Peter van Hees Ingegeven op: 23-oct-2009 Gereden op: 23-oct-2009
Vandaag route 4 gereden vanuit Baraque Fraiture. Je begint dan met de steilste beklimmingen en afdalingen. De route is zeer goed uitgepijld alleen miste ik in Vielsalm de bordjes maar met de kaart weer snel op het goede spoor. Omdat het erg nat was waren stukjes onberijdbaar. Let wel op dat er geen drijfjacht is. Zeker een aanrader met mooie stukken natuur en mooie beklimmingen en is zeker geen familietocht.
Van: Bert Daniëls Ingegeven op: 29-jul-2009 Gereden op: 12-jul-2009
Hello,

Tijdens een weekje vakantie in Vielsalm heb ik 3 routes van daar uitgeprobeerd.

Route 1 heb ik niet gedaan, maar is eerder een korte route en is meer een familieroute.

Route 3 was in de regen en modder: is niet echt een moeilijke route. Overal op de middenplaat bovengeraakt, nooit het kleinste voorblad moeten gebruiken. Perfect bewegwijzerd.

Route 2: Dit is al andere koek. Is slechts een korte route, maar er is in het begin wel een tamelijk klimmetje. Hier wordt het toch al een beetje technisch.
Deze route is, zoals al vermeld in andere commentaren, de moeilijkste route.

Route4: Dit is de langste route (ongeveer 47km) maar is zeer zeker een aanrader.
Effe na Provèdroux krijg je plots de mogelijkheid om zowel blauwe als rode pijlen te volgen. Ik heb de kaart erbij gehaald en het is de rode route die je moet volgen.
Ik heb geen idee naar waar deze blauwe pijlen leiden.
Als je de rode pijlen volgt krijg je een ietwat moeilijke klim.

Rond Baraque de Fraiture zijn hier alle pijltjes serieus afgeschenen.
Hier volgt een enorme afdaling met apotheose door een beekje.

Tip: De kaart kopen is niet echt nodig. Alles is goed uitgepijld, doch het geeft een goed overzicht van de streek.
Er zijn verschillende afkortingen of doorsteken naar andere routes mogelijk. Deze zijn aangeduid met de nummer naarwaar het toegaat. En via de kaart kan je je hier met deze afkortingen niet vergissen.

Algemeen besluit: een aanrader, maar zoek niet naar het echte technische werk.
Van: bergse bikkels Ingegeven op: 20-jul-2009 Gereden op: 17-jul-2009
Afgelopen weekend met 7 bergse bikkers de route,s 1 tm 4 gedaan.route 2 is de zwaarste dan route 3 ,4 en 1. Route 4 moet alleen de routepijlen op sommige plaatsen vernieuw worden of een nieuw kleurtje.Voor de rest zijn de route,s goed uitgezet. Vielsalm is zeker een aanrader voor beginnen mtb en voor gevorderd is het een mooi gebied om op snelheid te trainen.
Van: Gert-Jan Ingegeven op: 28-may-2009 Gereden op: 28-may-2009
gisteren route 2 gereden. markeringen waren soms slecht zichtbaar en dus verkeerd gereden. uiteindelijk een tocht van 33 kilometer gereden. goede training voor de mergelland route in september
Van: Stillaert Johan Ingegeven op: 6-apr-2009 Gereden op: 5-apr-2009
Gisteren aan route 3 begonnen, omdat er geen pijltje zichtbaar als je van het meer komt toch maar een kaart gaan kopen die nadien volledig overbodig was. Overvloed van pijltjes, hier en daar zelfs dubbel!

Dus voor route 3 als je aan het bungalowpark vertrekt en je rijd het meer voorbij is het aan grote baan 100m naar rechts en daar staat terug een pijltje aan de linkerkant...en je bent vertrokken.
Geen technische route, wel wat hoogtemeters en mooie verzichten.

Daarna route 1 gereden, ook perfecte bepijling maar vrij veel asfalt, de route gaat rond een bos.
Van: Wim Flipse Ingegeven op: 6-oct-2008 Gereden op: 4-oct-2008
Op zaterdag 4 oktober samen met mijn maat Anno in prima omstandigheden route 3 gereden. Deze route is prima aangegeven, we hebben geen pijltjes gemist.
Leuke afwisselnde route, leuke klimmetjes en afdalingen en mooiwe vergezichten.
Vervolgens tussen de middag een overheerlijk broodje gegeten in het restaurant wat hieronder ook al is vermeld. Een aanrader!
Na reparatie van een lekke band zijn we aan route 2 begonnen. Ook een prima aangegeven route.
Tip: voordat je begint aan een route ga je eerst in deze tijd van het jaar informeren bij de VVV of een route is afgesloten i.v.m. de jacht.
Van: Van de Voorde Tim Ingegeven op: 2-oct-2008 Gereden op: 27-sep-2008
HAllo allemaal

in het weekeind van 26-28/09/2008
en huisje gehuurd met 3 koppels en 3 kinderen
wij de 3 mannen gingen er een mountainbike weekeindje van maken.
's zaterdags de route 1 en 3 gereden, tof goed maar ik vond het redelijk zwaar
allee toch sommige klimmetjes, de afdalingen vond ik super(max 52.6km)
1 perfecte bepijling en leuke route
2 waren enkele plaatjes weg ik denk een stuk of 2 à 3 gelukkig hadden we onze kaart bij. al bij al ook een toffe route

'zondags zijn we de route 3 gaan rijden was ook een mooie maar ook daar een paar
ambetanterikken aan het werk geweest. plaatjes weg

dat zou iets meer moeten gecontroleerd worden vind ik.

het was alvast een mooi weekeind en voor herhaling vatbaar.

grtjs,
Van: Freddy Franke Ingegeven op: 29-sep-2008 Gereden op: 27-sep-2008
Op deze zaterdag onder schitterende weersomstandigheden route 4 gereden.
Het is een prachtige route in een geweldige omgeving. Vanaf de Baraque de Fraiture is het mooiste gedeelte van de route.
Erg jammer is het dat de pijlen op veel plekken niet meer leesbaar zijn of soms zelfs helemaal verdwenen. Goed dat we een routekaart hadden gekocht zodat we nog een beetje de weg konden vinden. Door al het fout rijden kwamen we totaal op 55 km. uit.
Op zondag nog even route 2 gereden. Deze is een stuk korter maar door het vele klimmen en dalen ( 550 hm. ) redelijk zwaar.
Al met al een prachtig bike weekend. Zeker voor herhaling vatbaar.
Van: Flakkeese MTBers Ingegeven op: 21-sep-2008 Gereden op: 19-sep-2008

Wat een heerlijk weekend was dit!

We zijn met zes vrienden vrijdag ochtend vertrokken van Flakkee. Na 285km gereden te hebben kwamen we aan in de schitterende omgeving van Vielsalm. Het was stralend weer, weinig wind, zon en een graadje of 18.
We waren half 11 bij ons hotelletje "Villa des Effats".Dit is echt buitengewooon goed bevallen. Nette kamers en vriendelijke en behulpzame mensen. Je kunt daar je fiets schoonspuiten en stallen in de garage ideaal!

Na een bak koffie met appeltaart zijn we route 1 (16km) gaan fietsen. Dit was een leuke warm rijder. En met het stralende weer hebben we lekker van de omgeving kunnen genieten. Na een klein uur waren we terug in Vielsalm en hebben we een heerlijke pannekoek gegeten bij restaurant "Les Contes de Salme". Dit is echt een super gaaf restaurant, wat een sfeer. Het staat in het centrum tegenover de kerk. Zeer aan te bevelen.
Na de pannekoek hebben we gelijk maar een tafel gereserveerd voor het diner s'avonds. Rond 1 uur zijn we route 3 gaan fietsen ook een mooie route met lekkere afdalingen en gave vergezichten.
Om 6 uur waren we terug bij het hotel en na een paar biertjes en gebadderd te hebben zijn we te voet (500 mtr) naar het restaurant gegaan waar we heerlijk hebben gegeten en gedronken.

De volgende dag was ook weer fantastisch. Mooi weer en na een eenvoudig maar goed ontbijt genuttigd te hebben zijn we naar het start punt van de 4 routes gereden. Dit is 400 mtr van het hotel. Hier zijn we met route 4 van start gegaan. We hebben deze route verlengt met een gedeelte van route 15 zodat we door Lierneux kwamen.
Hier hebben we een bord spaghetti veroberd en zijn toen via route 15 weer op route 4 aan gekomen en om 5 uur zaten we weer bij het hotel aan een heerlijke koude "Vielsalm" bier.

Kortom het is een geslaagd weekend.
Dag 1, 50km en dag 2, 70km maakt totaal 120km in de benen.
We hebben geen last gehad van jagers want het jachtseizoen begint vanaf oktober.
De routes zijn goed uitgepijlt maar het is zeker verstandig om een mtb-kaart te kopen bij de plaatselijke VVV.

Jan, Jo, Marco, Aad en Ed dit is zeker weer voor herhaling vatbaar volgend jaar!!!


Van: Tom Bertens Ingegeven op: 7-jul-2008 Gereden op: 5-jul-2008
Route 4:

het was weer even geleden dat ik deze route had gereden, er werd een vrij droge dag voorspeld dus werd het nog eens tijd om de langste route van Vielsalm te rijden. Gps meegenomen als backup voor het geval dat er problemen zouden opduiken.
De bepijling is op sommige plaatsen bijgewerkt met nieuwere exemplaren terwijl andere nog steeds bijna onleesbaar zijn door de ouderdom, maar ze hangen er nog. Na een tijdje kom je nu ook rode bordjes tegen met nr15 op vermeld, deze volgen voor een stuk de route 4 van Vielsalm blijkbaar.

In het eerste deel stonden er heel wat plassen van enkele meters lang en breed waardoor ik regelmatig van de bike moest. Voor het overige viel het wel mee met de ondergrond. Ik vind nog steeds dat het leukste deel vanaf de Baraque begint. Nog een opmerking: rond de 40ste kilometer liggen er heel wat bomen op het te volgen pad. Precies of er had daar een windhoos huis gehouden, je moet daar ook even afwijken van het oorspronkelijke traject.

Van: yannick Ingegeven op: 16-mar-2008 Gereden op: 22-mar-2008
ik ga voor de paasweekend.
Iemand in de buurt?
Van: Bart Carelsbergh Ingegeven op: 9-nov-2007 Gereden op: 1-nov-2007
Aangezien we zonet de 1 november vakantie week hebben doorgebracht in Cierreux (Vielsalm)

hadden we uiteraard ook onze mtb meegenomen.

Op donderdag hadden we geprofiteerd van het redelijke weder, en zijn we via de verbindingsweg

naar route 4 gereden, deze 47km lange rit is een echte aanrader.

Raadzaam is wel om de kaart te kopen in de VVV, want meermaals waren pijltjes verdwenen of

waren de bordjes hun “kleur en pijl” verloren Ondanks dat er volgens de VVV niet gejaagd

zou worden, stond er vlakbij de Baraque Fr, toch een bordje voor jacht van april tot december ……

op die manier heeft iedere jager natuurlijk altijd gelijk hé.

Enkele kilometers vroeger was er ook al een deel van het bos afgesloten voor de jacht en hebben we

veiligheidshalve nog enkele kilometers langs de weg gereden.

58km later stonden we terug in CierreuxOp zaterdag route 2 gaan rijden, aangezien de VVV ons al had verwittigd dat er op route 3 jacht was.

Die jacht op route 3, was niet normaal, we sliepen bijna op die route en konden zien hoe een 40 tal jagers het

veld introkken en schoten met scherp, toen we even dichterbij wilden gaan, werd ons op allerlei lieve en minder lieve

manieren duidelijk gemaakt dat we beter konden wegwezen….Wij dus naar Vielsalm en route 2 gestart, al direkt veel plezier en blij dat we weer weg zijn,

ik herinner me ook enkele passages uit de F.Meirhage klassieker, onderweg genieten we van de rust, de kleuren ,

lange afdaling en dan draaien we rond een kapelleke en iets later weer het bos in ……………………..,

alweer hangen er borden voor de jacht, en alweer wist de VVV van niets,

de knallen en het horen geschal liegen er niet om, hier zijn we niet welkom !!!

Enkele wandelaars kijken mee op onze kaart om een verkorte versie van hun weg te bedenken,

en weten ons te zeggen dat aan de ééne kant van het bos de jacht wordt aangekondigd op 4 november,

en aan deze zijde 3 november.

Wij hebben onze buik ervan vol en rijden via een wandel weg naar Grand Halleux en dan de klim naar Wanne,

40km na ons vertrek staan we terug aan onze deur met in de achtertuin de jagers, die daar blijven knallen tot 19u !!!!In Vielsalm zien ze ons volgend jaar terug…………..in de zomer !!!Info over de jacht op:

http://www.vielsalm-gouvy.org/ardenne_NL/indexNL.htmal dan niet te betrouwen !
Van: rene bol Ingegeven op: 27-oct-2007 Gereden op: 23-oct-2007
De routes 1,2 en 3 gereden. 4 was niet mogelijk op de voorgenomen dag in verband met drijfjacht. Informeer altijd even of op je route wordt gejaagd! De start van de routes is tegenover de grote supermarkt bij het houten huisje.

Route 1 is een opwarmer. In het begin wat klimmen, halverwege de route alleen nog maar afdalen terug naar Vielsalm. Iets teveel asfalt. De bewegwijzering is goed in orde, alhoewel sommige bordjes wel erg verbleekt zijn.

Route 2 is veel meer een mtb-route. Lange stukken door het bos en schitterende uitzichten. Ook hier is de bewegwijzering dik in orde. 1x verkeerd gereden, maar daar kwamen we na enkele honderden meters gelukkig achter (na de eerste en enige lange afdaling, het bordje naar links gemist). De route is aanzienlijk zwaarder dan 1 en wat ons betreft de zwaarste van de drie die we gedaan hebben, maar nog steeds goed te doen. Jammer dat veel afdalingen wat techniek vereisen, omdat je over veel losse keien moet sturen.

Route 3 is goed te doen en brengt je langs prachtige vergezichten. De eerste 8 km is redelijk klimmen (van ongeveer 350m tot 600m), maar daarna blijf je op redelijke hoogte in glooiend terrein. Vervolgens zijn de laatste 8 kilometers weer behoorlijk afdalen naar Vielsalm. Dit is wat ons betreft de leukste en mooiste route van de drie en veel beter te doen dan de kortere 2.
Van: Aad Zandbergen Ingegeven op: 2-oct-2007 Gereden op: 22-sep-2007
Zaterdag 2 routes gereden. Eerst route 3, zijnde 35km. Een hele mooie route, vooral door het stuk bos tegen de Duitse grens aan. Route was niet erg zwaar of technisch. Geen enkele keer naar het kleine blad voor gegaan. Onderweg in bovenstaand stuk nog even door 2 vliegenzwermen gefietst, want er lag een half aangevreten hert op het pad met enkele meters verderop een zwarte berg blubber, wat naar later bleek zijn ingewanden waren. Route was goed uitgepijld, al waren sommige bordjes wel erg verbleekt.

Om te bekomen van deze tocht een heerlijk broodje gegeten op het zonovergoten terras van "Les Contes de Salme" in Vielsalm. ( hier kan je s'avonds ook erg lekker eten ). Later in de middag nog route 1 gefietst (17km). dit stelde niet veel meer voor dan een rondje om de berg. Heen allemaal asfalt en terug en een lange flauwe afdaling over pad en asfalt. Voor een beetje biker niet echt interessant.
Maar goed een heerlijke dag gehad in het zonnige en prachtige ardennen land. Na het fietsen heerlijk genoten van een biertje bij ons huisje bij het meer en s'avond nog een lekker biertje gehaald bij "le bowling".

Alle bikers ( Bart, Ietze, Bernard en Ed ) en motormuizen ( Denis, Jan, Jan Marc en Jochem ) bedankt voor weer een tof weekend.

Allez volgend jaar weer!Van: Raimond, Jurgen, Patrick Ingegeven op: 29-sep-2007 Gereden op: 23-sep-2007
Het was een zeer geslaagd weekend fietsen in de Ardennen, het gehele weekend 20 graden en meer gehad en een fantastisch zonnetje erbij. Bij aankomst vrijdag route 1 gefietst, even inkomen en ervaren wat de omgeving zoal doet. Zaterdag gestart met route 4 en inderdaad de verbindingsroute gevolgt, tjsaa. Route 3 afgemaakt daarna, gave afdaling met al die losse keiën. Zondags toch route 4 gestart en na de klim en het leisteenpaadje niet rechtdoor gegaan maar afgeslagen. Slechts 1 keer de kaart extra moeten pakken ivm omgevallen paaltje, toch maar even zeker weten. Over de BdF is geweldig, mooie landschappen en klimmen. Afdalen door de riviertjes heen. Toch anders dan het fietsen in Groesbeek en omgeving. Snel maar weer eens teruggaan. Niets lek gereden of kapot, alleen een flink verbogen derieur tijdens een innige omhelsing met een leistenenpaadje. Gelogeerd op SunParcs in Vielsalm zelf. Het lokale bier "vielsalm" is erg aan te raden. Elke keer weer genieten en tegenover de kerk kun je goed een hapje eten en wat drinken (naam is me even ontschoten).
Van: Lieven Thielen Ingegeven op: 10-jul-2007 Gereden op: 10-jul-2007
vandaag vielsalm route 3 gereden. totaal 37km.
bepijling 95% inorde. Slechts 1maal het kaartje bovengehaald.
Kaart kost 5euro en staan ook de routes van Lierneux op.

Simpele route. Niet al te technisch. Vooral mooie streek.

Van bosbouw totaal geen problemen gehad. Overal kunnen doorrijden zonder over bomen te klauteren.
Van: Kristof Ingegeven op: 29-apr-2007 Gereden op: 29-apr-2007
Oeps foutje:

Het is LINKS op de brede asfaltweg en RECHTS klimmen naar Provèdroux

Sorry!
Van: Kristof Ingegeven op: 29-apr-2007 Gereden op: 29-apr-2007
Na 'de mislukking' (zie hier onder), vandaag teruggekeerd (want het is en blijft een zeer mooie streek om te biken)om alsnog tour 4 te rijden. Deze keer gewapend met kaartje, een ezel stoot zich namelijk geen tweemaal aan de zelfde steen ...

Dus vertrokken voor route 4. Ook deze keer heb ik het pijltje in Provèdroux niet gevonden, maar met de kaart nu toch op de juiste weg geraakt. Nadat je in Salmchateau het brugje over de rivier oversteekt is het rechts op de brede asfaltweg en dan naar links al klimmend (asfalt) richting Provèdroux. Na een bocht van 180° graden is het rechts over een veldweg verder omhoog (ook hier al opletten want dat pijltje is eveneens niet goed te zien). Wanneer je terug op de asfaltbaan komt is het NIET rechtover (verbindingsstuk), maar naar rechts over de asfaltweg. Voor de rest geen noemenswaardige problemen gehad, alle pijltjes hingen er nog. Wel zou men sommige dringend moeten vervangen omdat ze totaal afgeschoten zijn door te zon. Soms moet je er met je neus tegen gaan staan om nog iets te kunnen zien. Route 4 is niet al te technish en qua klimwerk valt het al bij al ook goed mee (route 2 doet op een veel korter afstand ongeveer hetzelfde aantal hoogtemeters).

Als extratje nog route 1 erbij gedaan. Dit is enkel goed voor wat extra kilometers of om het daggemiddelde op te drijven.

Mijn advies blijft hetzelfde: voor de gemoedsrust is het best een kaartje te kopen.
Persoonlijk vind ik route 2 leuker dan route 4, spijtig dat ze zo kort is ...


Ps: ook in deze streek slaat het 'boomrooimonster' geweldig toe. Gebeurd dit gecontroleerd en door wie? Tegen dit tempo schiet er binnen een paar jaar niet meer veel bos over ...
Van: Kristof Ingegeven op: 9-apr-2007 Gereden op: 8-apr-2007
Op paasdag en met stralend weer naar Vielsalm getrokken.

Bedoeling was om route 4 te doen. Ik ben vertrokken tegenover de Spar supermarkt, waar het bord staat met informatie over de routes. Zoals hier eerder al gezegd is, vertrekken langs het meer en dan verder langs de spoorweg naar Salmchateau. Hier rechts op en al klimmend naar Provèdroux. Hier ben ik dan van het parcour afgeraakt en op een een verbindingsstuk tussen route 3 en 4 terechtgekomen (tja, geen kaart bij om te controleren ...). Deze verbindingsstukken zijn trouwens ook gemarkeerd (rode driehoek, twee rode bolletjes). Een goede raad: van het moment dat er geen nummertjes meer op de markering staan, zit je op een verbindingsstuk. Uiteindelijk al na 26km terug in Vielsalm aangekomen (via een stuk van route 3).

Hierna nog ROUTE 2 gereden om aan 'mijn kilometers' te geraken. Persoonlijk vond ik dit een zeer leuke route. De eerste 8 km zijn bijna constant klimmend (op een paar korte afdaling na). De klim eindigt bij het croix de Bernadette (545m). Hier hangt een bordje dat zowel route 2 als route 14 vermeldt. Het is daar naar rechts en niet rechtdoor, het pijltje staat pas nadat je rechts ingeslagen bent. In de afdaling die nu volgt zijn enkele zeer diepe regengeulen. Opgepast als je hier met 55km/u doorvliegt, je zou wel eens zeer onaangenaam verrast kunnen worden. De route keert dan terug naar Vielsalm met nog enkele flinke kuitenbijters en korte afdalingen. Kort samengevat: route 2 is ideaal voor bikers die na route 3 of 4 nog niet genoeg gehad hebben en er nog een uurtje extra biken willen aan toevoegen. De route is niet echt technisch en dus minder geschikt voor 'boomwortel-freaks'.

Naar mijn mening is het toch best een kaartje te kopen voor je vertrekt. De routes zijn goed uitgepijld, maar op sommige plaatsen zijn de pijltjes afgeschoten door de zon of een beetje ongelukkig geplaatst. Het informatiepunt tegenover de Spar-supermarkt was gesloten. Men verwijst je nu naar:

Maison du Toerisme
Avenue de la Salm 50
B- 6690 VIELSALM
Openingsuren: alle dagen van 10.00 tot 18.00 (uitz. Kerstmis en Nieuwjaar)
Dit ligt wel aan de andere kant van het dorp

Een kaart kost 5€ en bevat tevens de routes van Lierneux.
Van: Bram Ingegeven op: 10-mar-2007 Gereden op: 10-mar-2007
Vandaag met enkele mensen van het forum Route 3 in Vielsalm gaan rijden.
Onder een stralend zonnetje, hebben we echt genoten van deze mooie route.

Vele foto's en een verslag van onze tocht op onze website:
http://www.mtb-freak.be

Van: Teun & Stephan Ingegeven op: 7-jan-2007 Gereden op: 3-jan-2007
Afgelopen woensdag route 4 vanuit Vielsalm gereden, aanradertje!
Prachtige tocht met mooie afwisselende stukken! Er zitten een aantal erg venijnige klimmen in, zoals meteen aan het begin naar Provedroux... Op sommige stukken in het bos was het echt een ontzettende slijkbende waar nauwelijks door te komen was, zodoende zagen we er ook als varkens uit bij terugkomst. De route stond perfect uitgepijld, want je moet toch gewoon goed op blijven letten want op vrijwel iedere kruising kan een bordje staan. Volgens het hoogteprofiel leek het alsof je na Baraque Fraiture rustig aan vele afdalingen kon beginnen, maar dit viel in werkelijkheid wel vies tegen. Je hebt behoorlijk wat stukken dat je omlaag gaat, maar toch moet je ook vaak weer een eind omhoog, en dan een behoorlijk pittig eind! Maar al bij al een prachtige route die aan te bevelen is, wij hadden ongeveer 50 km op de teller toen we weer in Vielsalm arriveerden. We zullen zeker eens een keer vaker in de Ardennen gaan fietsen!!

Groeten,
Teun & Stephan
Van: struikie Ingegeven op: 26-oct-2006 Gereden op: 21-oct-2006
Top weekend gehad met goed weer. Lees het volgende verslag met foto's:

http://www.struiksmas.nl/secure/vielsalm_2006.html
Van: Tom Ingegeven op: 17-oct-2006 Gereden op: 15-oct-2006
Zondag 15 oktober hebben we circuit 4 gedaan. Echt een prachtige route.

Iedereen die in de nabije toekomst gaat rijden raad ik aan naar het VVV te gaan. Daar kunnen ze je precies vertellen wanneer routes afgesloten zijn i.v.m. de jacht.


En nog een vraag.... is circuit 4 nu 47 km (zoals in de omschrijving staat) of 57 km, wat in de hoogtekaart staat?
Van: William Van Quickelberghe Ingegeven op: 16-aug-2006 Gereden op: 11-aug-2006
Wij doorkruisten met 4 mountainbikefraeks de hele streek van Vielsalm en Lierneux. Het weer was erg wisselvallig met buien , opklaringen en soms hevige regenvlagen. Vielsalm is gekend om zijn leisteen. De ondergrond is dus hard, maar leisteen kan verraderlijk glad zijn, zeker bij regen. De routes zijn erg gevarieerd. nooit lange eentonige stukken. Je bent nooit langer dan een half uurtje in het bos. Er zijn mooie panorama's te zien. Voortdurend wisselen klimmen en dalen elkaar af.
De paden zijn zeer goed bewegwijzerd met rode pijlen met het nummer van de route op. Aan de hand van de routekaart heb je een duidelijk overzicht en je kan verschillende routes aan elkaar koppelen. Die verbindingen staan op de kaart aangegeven, maar de doorsteken staan ook bewegwijzerd. Bovendien zijn deze verbindingen meestal via onverharde wegen en zijn ze soms vrij lastig en technisch.
Op de toeristische dienst zijn foldertjes te verkrijgen per route. Deze geven een correcte beschrijving met hoogteprofiel en vermelden de eventuele verbindingen met andere routes van Vielsalm en Lierneux. De uitpijling werd recent bijgewerkt en was zeer goed. als er al eens een pijltje ontbrak, dan hing er iets verder wel nog eentje. Proficiat voor de toeristische dienst van Vielsalm!
Gereden routes: Vrijdag 11/08/2006: route 2 als opwarmer (21km) in de regen ,vrij lastig met lange steile klimmen op losliggende leisteen. Ook een moeilijk berijdbaar pad met een diepe "vore". De Nederlanders die voor ons aan het sakkeren waren spraken van een verdomd "gleufpaadje".
Zaterdag 12/0/2006 droog: Route 4 (23,5km) in combinatie met route 15 van Lierneux en een deel van route 1 (totaal 88km)
Zondag 13/08/2006 droog: Van op de camping in Grang-Halleux, deel van route 2 met doorsteek naar route 3(lastig)tot Vielsalm + deel route 1 tot op route 14 van Lierneux + ander deel van route 1 tot vielsalm + rest van route 3 met doorsteek naar route 2 en terug naar camping (86km).
Maandag 14/08/2006 mistig: met auto tot Lierneux en van daaruit route 11 als opwarmer (7/10 asfalt). dan route 12, zeer mooi en technisch. Daarna zouden we nog route 13 rijden, maar door plotse hevige regen beslisten we de streekbieren eens te proeven en de fietsen te laten rusten.
Ondanks het mindere weer voor half augustus, toch een zeer geslaagd mountainbike-weekeind. Vielsalm en Lierneux zijn een aanrader!Van: Marc Ingegeven op: 12-aug-2006 Gereden op: 9-aug-2006
Ik heb route 2, 3 en 4 gereden in Vielsalm.

Alle drie zeer mooie routes die duidelijk zijn aangegeven, alleen bij route 4 ter plaatse van Le Fraiture ontbreken er wat bordjes en sommige zijn wat bleek geworden door de zon. Met behulp van de uitstekende kaart kom je er echter altijd wel uit.

Ik vindt deze routes zeker de moeite waard. Route 4 is lang en echt een uitdaging. Verbazingwekkend trouwens hoe rustig het eigenlijk is op de routes.

Tip: neem reserve banden/plakspullen mee, op de losse steenslag wil er nog wel eens een band sneuvelen.
Van: Jean-Paul Smit Ingegeven op: 6-may-2006 Gereden op: 4-may-2006
Ik heb tijdens een midweekje Sunparks 2 routes gereden, 2 en 4.
Route 2 was een opwarmertje. Volgens de kaart een relatief eenvoudig traject als je wel eens op een MTB zit.
Dat klopte ook wel. Eenvoudige klimmen in een veelal bosrijk gebied.
Dan route 4.
Het begint met een relatief lang stuk weg. Wel klimmen, maar asfalt. Dat is niet zo'n sterk punt van het traject. Daarna de bossen in en veelal over bospaden die door trekkers/shovels gebruikt worden. Verder nog een stuk wortelrijden. Al met al een technisch wat lastiger parkoers dan route 2 maar zeker de moeite waard.

Beide routes zijn overigens uitstekend gepijld. Soms wat lastig leesbaar door verkleuring door de zon. Voor route 2 een keer de kaart geraadpleegd omdat omgezaagde bomen voor het pijltje lagen. Voor route 4 geen enkele keer.
Van: floepert Ingegeven op: 1-may-2006 Gereden op: 29-apr-2006
weekendje in Sunparks: zaterdag route 4 gereden, beetje een tegenvaller. Vrij saaie route, veel asfalt (vooral de eerste 10 km). Route is matig gepijld, regelmatig op de kaart moeten kijken. Zondag maar voor de combinatie van route 2 en 3 gekozen (verbinding via de lange maar mooie asfalt klim naar Mont-le-Soie) Deze route is vele malen mooier dan route 4: veel bos (vanaf het begin tot het eind), mooie klimmetjes en afdalingen en bovendien uitstekend gepijld ! Laatste stuk van route 3 niet afgemaakt door tijdgebrek (ik ga zeker een keertje terug om hem helemaal te fietsen). Al met al een mooi mtb weekend, ondanks de sneeuwbuien :-(

Tips:
Koop een kaart bij de VVV, maar vergeet de routebeschrijvingen (hoogteprofielen zijn een lachertje)
Ga wat eten en/of drinken bij de Contes de salme tegenover de kerk en niet in het restaurant van Sunparks (wat is dat slecht!!)
Combineer route 2&3, vergeet route vier. Wellicht is een route in Lierneux aan te raden
Als je op Sunparks verblijft: geniet van de klim als je zoals ik een huisje hebt bovenin het park ;-))

Van: neveleor Ingegeven op: 2-mar-2006 Gereden op: 27-feb-2006
Route 3 door de sneeuw gereden. tof!! Goed uitgestippeld, behalve dat pijltje bij het kruispunt in het bos. Als je hier dus linksaf gaat kom je na 200 mtr weer een pijltje tegen dat je goed zit. Mijn dank voor de tip van mijn voorgangers. En op het eind als je bij de school (start punt marathon LA FILIP MEIRHAGE begin juli)aankomt, T splitsing, moet je ook linksaf en adn aan het eind weer rechtsaf en kom je weer bij je startpunt uit. Perfecte rout in een super omgeving. zal beslist teruggaan om route 4 te rijden danwel 3 en 4 achtereen.
Van: neveleor Ingegeven op: 2-mar-2006 Gereden op: 27-feb-2005
Route 3 door de sneeuw gereden. tof!! Goed uitgestippeld, behalve dat pijltje bij het kruispunt in het bos. Als je hier dus linksaf gaat kom je na 200 mtr weer een pijltje tegen dat je goed zit. Mijn dank voor de tip van mijn voorgangers. En op het eind als je bij de school (start punt marathon LA FILIP MEIRHAGE begin juli)aankomt, T splitsing, moet je ook linksaf en adn aan het eind weer rechtsaf en kom je weer bij je startpunt uit. Perfecte rout in een super omgeving. zal beslist teruggaan om route 4 te rijden danwel 3 en 4 achtereen.
Van: laurens vergote Ingegeven op: 14-nov-2005 Gereden op: 12-nov-2005
wat een weekend! de routes in vielsalm zijn echt prachtig en goed bewegwijzerd.
alleen op route 3 ontbreekt 1 pijltje. in het bos op een kruispunt moet je links kiezen , van ons was het pijltje daar verdwenen. maar als je een kaart bij de hand hebt is het duidelijk aangegeven. Verder geen enkele opmerking op deze routes.
Van: xavier Alleman Ingegeven op: 7-nov-2005 Gereden op: 5-nov-2005
Dit weekend route 2 gereden in Vielsalm, 21 km.
Het werd voor ons een familietocht met vrouw en de twee kleine mannen van 8 en 9 jaar.
Jawel, zo vader...zo zonen, blijkbaar.
Van bij het vertrek word je al getrakteerd op een flinke klim, op de weg, richting Lierneux, om een paar kilometer verder rechtsaf te slaan, het bos in.
Vanaf daar bestaat de tocht voor toch 80% over bospassages en onverhard.
Voor ons op een rustig tempo,maar toch "chapeau" of beter "helm af" voor de kids die tocht helelmaal uitreden, met klimmen en afdalen en dat grotendeels in de regen.Verwacht in deze tocht zeker geen technische afdalingen of passages.En door de regen hoef je ook niet te vrezen voor het echte ploeterwerk!
Van: vergote laurens Ingegeven op: 6-nov-2005 Gereden op: 11-nov-2005
hoi,
in het weekend van 11 november komen we de route van vielsalm verkennen vanuit het verre roeselare.
is er daar een mogelijkheid om de fietsen af te spuiten na de rit?
dit is eigenlijk de enige vraag die ik heb , maar aangezien we 2 dagen zouden rijden met ons eigen materiaal zou ik graag met een propere fiets rijden.

Groeten
Van: Raymond Cremer Ingegeven op: 19-sep-2005 Gereden op: 10-sep-2005
Na een voorvreugde van maanden zijn we vrijdag 9 September vanuit Active Sportcenter te ‘s-Heerenberg met acht man vertrokken naar Vielsalm om aan het door Sunpark georganiseerd MTB weekend deel te nemen. Vervolgens is door ons op zaterdag 10 september de 75 km route en op zondag 11 september de 45 km route gereden.
Totaal ± 2700 hoogtemeters. Zaterdag waren de weersomstandigheden buitengewoon, de hele rit de zon op je bol, niet te warm en niet te koud. Het parcours lag er goed bij, de ondergrond van de route varieert van Klei / leem en bosgrond tot met lei en kiezelsteen in grove en of fijne structuur bezaaide paden. Aanwezige klimmetjes zijn wat betreft steilte te vergelijken met de bij Zeddam gelegen MTB route “Montferland”. Een uitdaging is echter te vinden in de lengte van de klim en in de daarbij behorend afdaling. Snelheden van 65 km/u downhill zijn aan de orde van de dag. Gemiddelde snelheid dag 1 over 75 km: 19,5 km/u.

Dag twee, zondag 11 september waren de weergoden ons niet zo goed gezind, de route van 45 km lang in het geheel met regen gereden. Vooral de afdalingen worden dan gezien de bodem samenstelling lekker glibberig, dus techniek is gevraagd. Deze tweede route is door de meeste van ons heerlijk ontspannen gefietst. Met als extra dimensie modder en slik tot achter je oren, dat maakt het extra leuk
Jammer dat door een aantal inheemse bij wijze van protest route bordjes werden verwijderd, waardoor voornamelijk dag 1 op het laatst een soort puzzeltocht werd.
Wat ons betreft hebben we twee dagen leuk gefietst. De route in Vielsalm is zeker een aanrader voor de recreërende fietser.
Tot volgend jaar; Jonh, Hessel, Hans, Ronnie, Robbert Jan, Joris, Georg, Raymond

Raymond Cremer
Stokkum (NL)
Van: stefaan Ingegeven op: 20-jul-2005 Gereden op: 19-jul-2005
gisteren voor eerste keer gaan MTBen in een echt MTB streek was goed voorbereid rij wekelijks een 250km met MTB vertrokken aan baraque de fraiture en route 15,11 en nog een mix van nr4 en nr15 erbij genomen zeer mooie streek mooie omgeving met enkele mooie klimmetjes en technische afdalingen met snelheden tot 55a60km een beetje modderig maar perfect te doen vertrokken met 2 maar na 55km was mijn collega stik kapot en heeft zich terug naar vertrek punt begeven heb dan allen verder gereden en mijn gemiddelde de hoogte in gejaagd. Heb een fantastische dag gehad en kom zeker nog terug op vrij dagje is de verre verplaatsing meer dan waard heb toch 2.5u moeten rijden uit WVL maar dat heb ik er toch voor over zeker een aanrader maar begin er niet aan zonder voorbereiding zelf had ik 82km op de teller en daar ben ik toch behoorlijk trots op tot later.
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 23-jun-2005 Gereden op: 22-jun-2005
Route nr 4 te Vielsalm gereden. Op dit moment bijna geen water/modder meer terug te vinden op deze 47km lange tocht. Hier en daar zijn de bordjes wel niet echt meer goed te herkennen door de ouderdom. Kleur is verdwenen, hier en daar ontbreekt er wellicht ook al eentje maar behulp van de door de mtb-collega's gps downloads was het een plezier om hier nogmaals te komen. Het mooiste stuk zit voor mij toch achter de Baraque de Fraiture.
Van: Marcel Reijke Ingegeven op: 2-may-2005 Gereden op: 23-apr-2005
Eindelijk was het zover !! biken in de Ardennen. Vaak hadden ik en mijn bikemaat Franck er over gesproken om nu eens een echte rit te gaan maken, en waar kan dat het beste, natuurlijk in de Ardennen. We hadden ons redelijk tot goed voorbereid op het NK parcour in Zoetermeer waar we 2 tot 3 keer per week trainden en afstanden van soms 40km maakten. Dus met dit gegeven hadden we een paar lokaties in gedachte waaronder Houffalize, La Rouche en Vielsalm. Mijn vrouw kwam met het geweldige idee om er gemeenschappelijk uitje van te maken en is toen gaan surfen op het internet.ze vond een geweldige lokatie "een chateau" in Vielsalm.Een prachtige lokatie met alles op en aan. Daar aangekomen gingen Franck en ik langs het VVV kantoor om een route kaart te kopen.We hadden voor we weg gingen al op het internet een mooie route gevonden namelijk nr 4.Deze route heeft alles. behoorlijk technisch, en fysiek ook zwaar met een afstand van bijna 50km.Na een goede nachtrust gingen we zaterdag om 11 uur van start. De rit begint vlakbij het vvv kantoor en gaat langs het meertje, na een kleine helling en het oversteken van de hoofdweg rij je via de spoorwegbrug naar "Basse ville" (380m hoog).Dan begint de eerste klim richting het dorp "Provedroux"(485m hoog). Dit is een klim om lekker warm te worden en de beenspieren het eerste werk te laten leveren.We volgen de route bordjes met nr 4 ,welke goed staan aangegeven.we verlaten de verharde weg en gaan het bos in, hier gaat het techinsche aspect spelen. We rijden door modderige bospaden tussen bomen en stronken waarbij we behoorlijk met de Belgische modder in aanraking komen. Jammer genoeg moesten we 1x 20 mtr lopen omdathet zo slecht was,waarschijnlijk de naweeen van de winter die er behoorlijk heeft huisgehouden.Na een kleine behoorlijke helling rijden we naar "Fagne du Clair Chene" (550m hoog).Nu zijn we echt warm en kan het werk beginnen.We dalen af naar het dorp "Petite Langlire" (515m hoog).na een km komen we bij een brug "Pont de Bievre" (520m hoog)en rijden wederom het bos in waarwe via 2 hellingen via "Bois des Roches" (550m hoog)en het dorp "Bihain"(580m hoog)het gehucht in rijden. via dit gehucht rijden we weer het bos uit en komen via de autoweg E25 richting "Petites Tailles"(600m hoog).we rijden bij het verlaten het dorp het veen-natuurgebied in. Nu begint de innerlijke vriend (maag)te klagen en we besluiten bij het naderen van het hoogste punt "Barague de Fraiture"( 654m hoog) te stoppen voor een snack.Dit punt ligt ongeveer op de helft van het parcour. Na een paar repen en een snelle verteerbare hap gaan we naar 10 min weer op pad. We rijden via de verharde weg midden in de weilanden door het Ski-en Langlauf gebied "Barague de Fraiture". we gaan nu afdalen en bereiken een snelheid tussen de 55 en 60km per uur over een met keien plaveide slinger pad waarbij ik spijtig genoeg lek rij.Nadat ik mijn band geplakt hebt gaat de afdaling verder door een beekje richting het dorp "Moulin de Fraiture"(520m hoog). we klimmen nu weer een stukje en gaan richting het dorp "Fraiture".Op de top aangekomen dalen weer we af naar "Moulin de Regne"( 560m hoog). we rijden aan de voet van de afdaling weer omhoog naar het dorp "Regne". langzaam gaan we de vermoeidheid voelen maar we gaan door zoals echte bikers het ook afmaken.Bovenaan gekomen gaan via weilanden weer het bos in en rijden we ongeveer 2 km en nemen we een helling naar het dorp "Ottre"( 510m hoog).na 2km komen we weer op een verharde weg en moeten weer aan de bak want de volgende helling komt in zicht. Deze laatste is een behoorlijk zware en is ongeveer 200 meter lang.Nadat we dit obstakel hebben genomen dalen we licht af ( 3km) langs het kasteel "Sainte Marie". we vervolgen de weg en we komen weer aan in "Salm-Chateau"( 380m hoog). Eindelijk na heel veel bloed-zweet en tranen rijden we via het meertje naar onze logeer lokaie. Nog 1 keer een fikse klim naar het Chateau en we zijn weer op de plaats van bestemming. We zijn voldaan en behoorlijk vies maar dat mag het resultaat niet beinvloeden. De eigenaresse geeft ons een hogedruk spuit om onze fietsen weer wat toonbaar te maken. We hebben het gehaald !! en met de honger als een paard en een heerlijk gevoel gaan we lekker van de spijzen genieten die het thuisfront voor ons hebben gemaakt. Na heerlijk te hebben gegeten hebben we s,avonds bij het open haard vuur nog eens lekker na gekeuvelt over wat we hebben gedaan. fantastisch was het en zeer zeker voor herhaling vatbaar. Vielsalm tot gauw.
Van: David Ingegeven op: 7-dec-2004 Gereden op: 8-nov-2004
Twee dagen met een vriend in Vielsalm verbleven. Eerste dag route 3 gedaan, zeer mooi landschap goed bewijzerd. Maar technisch vonden we deze route niet echt uitdagend, zeker niet voor een ervaren biker. Indien je maar tijd hebt om één route te rijden, moet je zeker voor de 4 gaan. Deze is zowel de mooiste als technisch en fysiek de meest uitdagende. Al hadden we wel iets meer singletracks verwacht. Sommige pijltje zijn wel verwijdert dus voor alle zekerheid toch maar een kaart kopen, daarbij krijgt u ook inlichtingen over welke routes gesloten zijn tijdens het jachtseizoen.
Van: Theo Ingegeven op: 28-nov-2004 Gereden op: 27-nov-2004
Als gewone fietser van 100km per week had ik ook la geruime tijd zin om te mountainbiken, des te meer daar mijn zoon zijn rijmakker tijdelijk uit ligt voor revalidatie en ikzelf als vader op die manier een goede band heb met mijn zoon. Zoals u ziet kan de reden van mountaibiken velerlei zijn. Na 2 fantastische routes in Houffalize met een uitstekende fiets (werkelijk op en top in orde) van bij Houffabike gingen wij naar Vielsalm. Na een beetje zoeken vonden wij de garage Leonard waar fietsen te huur waren (zoals vermeld). Vergeleken met de 2 vorige, het was trouwens maar mijn derde echte route, was de fiets totaal niet in orde wat betreft de schakelingen en de grootte van het kader, zelfs geen goedkope vering maar blijkbaar kan je daar niet erg kiezen, ze geven u gewoon een fiets maar de remmen waren volgens mijn zoon (= kenner) wel zeer goed. Route 2 was gesloten voor de jacht (zelfs geen omleiding) dus kozen wij route 3. Onmiddellijk een zeer zwaar begin met een degelijke klim in echt zuigende grond soms tot 30 cm ploerten en dit zowel in het begin als op het einde en zowel bergaf als bergop, het was toen dat ik mijn kleinste voorste plaat wou schakelen en dit lukte niet met als gevolg dat al derest van de route achteraan bengelen was. Heel het traject is echt een zeer goede training voor beenspieren, nooit spectaculair gevaarlijk en regelmatig met een goede afdaling waarvan eentje toch wel 2 minuten duurde aan 65 km pieksnelheid, weliswaar op een harde en betrouwbare ondergrond in mountaibiketermen, heerlijk!!!. Helaas loerde op 3 km van het einde ook op een harde ondergrond en geen grote snelheid een klein keitje voor ongeluk. Mijn zoon had een stuurwieldraai van 180° op zo'n steen en onvermijdelijk schuin overstuur ten val op zijn schouder rechts. Weinig bewegen aan en een niet anatomische stand van het gewricht vertelden mij (als paramedicus) dat dit een ontwrichte schouder was. Geen houding, geen verband en ook het gewricht erin trekken lukte niet, stappen was echt te moeilijk. Gelukkig enkele wandelaars bij mijn zoon gebleven zodat ik terug hogerop de route aan een asfaltweg, waar auto's stonden, probeerde hulp in werking te stellen. GSM oproep voor de 101, een welwillende mijnheer kwam met de wagen mee naar beneden zodat ik mijn zoon op die manier boven kreeg tot aan meldingspunt voor ambulance en nog een jeepchauffeur (toch wel iemand die verbonden was aan boswacht of zo) die bereid was om met mij de gehuurde fiets en de duurdere van mijn zoon naar garage Leonard te brengen. De ambulance was zeer snel daar (minder dan 8 minuten) en dan richting St. Vith hospitaal St.Jozef, ik de mannen bedankt en mee met de jeep naar Leonard, deze wou de fiets van mijn zoon zeker bewaren en echt die man deed alle moeite om mij weg enz.... uit te leggen, heeft zelfs de fiets van mijn zoon afgespoten waar dat zijn fiets die ik gehuurd had nog alle Ardense grond aan zich had plakken van de vorige huurder(dus de mensen waren daar op en top, het materiaal van huurfiets niet). Het ziekenhuis was zeer correct, vlugge bediening (als ge dat vergelijkt met het hospitaal waar ik werk), tegen de tijd dat ik fietsen had afgeleverd, mezelf wat had omgekleed en de weg had voltooid naar St.Vith was het gewricht anatomisch hersteld, brieven, foto's alles lag klaar en kon ik met mijn zoon zijn fiets ophalen en naar huis toe rijden. Dit verhaal leert ons dat er hulpzame mensen zijn (waarvoor wie het leest mijn oprechte dank), ook in het midden van het bos, men nooit allen moet mountaibiken, men zeker ook zonder roekeloze dingen te doen in problemen kan komen en dat men moet voorzien zijn op de vroege donker (want dan is mensen zoeken niet zo vanzelfsprekend) en eigenlijk ook een overlevingsdeken zou moeten bijhebben (om u in te dekken tegen de koude na de shock). Drie uur fietsen tot 15.30h en 4 uur later (alles ingerekend; kliniek, traject, medische behandeling, fiets ophalen, 180km rijden tot Keerbergen) was ik terug thuis met de zoon om 19.30h. Geef toe waar vind ge nog deze tijdsverhoudingen met hulpdiensten en andere welwillige mensen. Onze volgende route, na revalidatie, is nummer 2 want daar las ik ook goede kritiek maar dan met een andere fiets voor mezelf maar waar moet ik deze vinden in Vielsalm (ben voorlopig nog niet van plan om er eentje te kopen). Groetjes
Van: Haagse biker met Fries bloed Ingegeven op: 26-oct-2004 Gereden op: 16-oct-2004
Door de regen die de week er voor en ook zeker op zaterdag 16-10 is gevallen zijn beide routes weer extra zwaar. Na het fietsen vergeet je vaak snel hoe de routes zijn geweest, maar de afdaling in route 2 na een zware klim naar Croix Barbette is er een die je niet snel vergeet. De bidon goed vastzetten want langs het pad lagen er meerdere. Het is een afdaling over een redelijk breed pad waar je als je lef hebt, goede vering en goede remmen zeker de 60 km/u moet kunnen halen. Door de vele hobbels in het pad heb ik mooie sprongen kunnen maken tijdens het dalen. Fantastisch. Ik ga zeker weer naar Vielsalm, want dit is het mooiste gebied waar ik tot nu toe heb gebiked. Het mooie in Vielsalm is dat je bij de VVV losse kaartes per route bij de 1:50.000 overzichtskaart krijgt. Deze kaartjes geven je extra informatie over de route en er staat een hoogtekaart bij. Vielsalm een echte aanrader.
Van: Makke van de "Eizeren Bikers" Ingegeven op: 4-oct-2004 Gereden op: 2-oct-2004
We hadden met een 8-tal vrienden een klein hotelletje afgehuurd om een weekendje te gaan mountainbiken in Vielsalm. Op vrijdag 1 oktober stonden we, zoals kleine kinderen die een eerste schoolreis zouden maken, te popelen om vanuit Eizer-Overijse met de mountainbike naar Vielsalm te rijden. Volgens sommigen was dit zoveel als een zelfmoordpoging (bijna 150km op een mountainbike afleggen op geaccidenteerd parcours !).
We hebben de iets meer dan 143km afgelegd in 7u41, een middagpauze van iets langer dan 1u in Hoei inbegrepen (gemiddelde van +23km/u). Zeg nu zelf dat we geen geoefende mountainbikers zouden zijn !
Nadat de echtgenotes ons na hun dagtaak hadden vervoegd zat de stemming er 's avonds in het hotel goed in, waardoor de meesten van ons pas na 2u 's nachts onder de wol zijn gekropen.
Om 9u een verzorgd ontbijt achter de kiezen gestopt en rond 10u route 3 aangevat. De route was fantastisch goed aangeduid, wat men niet van alle Bloso-routes in Vlaanderen kan zeggen. Met 482 meter hoogteverschil en een fysische - en technische moeilijkheidsgraad van 3 (op 5) weet je wel hoe laat het is, maar we zijn op de voorziene 2u30 rondgekomen.
De echtgenotes waren ondertussen een wandelroute aan het afwerken. Omdat het nog wat vroeg was om ons te douchen en de fietsen af te spuiten besloten we om er ook nog de kortste route (1, of de "familieroute") bij te nemen. Wegens veel minder lang en technisch minder veeleisend was rond 15u ook deze klus geklaard en werd er halt gehouden bij een plaatselijke neringdoender. Nadat de nodige hoeveelheid gerstenat was binnengegoten was het tijd om te gaan douchen en de fietsen eens goed af te spuiten want vooral boven op het plateau rond de Salmvallei lag het traject er zeer drassig bij waardoor er kilo's modder aan onze stalen - en aluminium rossen kleefden.
Daar stelden we plots 2 totaal platte banden vast. Kwaad opzet, dachten we maar bij 1 van de banden haalden we een doorn uit de buitenband van wel zeven cm lengte !
Deze avond lag het verteer en de leute al heel wat lager dan de eerste avond en lag iedereen nu voor half twee in "zijnen tram".
De volgende ochtend hetzelfde ritueel als de vorige, maar nu gevolgd door het neusje van de "Salm" : route 4. Alhoewel we dachten met route 3 reeds de grenzen maximaal te hebben verlegd was dit nog een ander paar mouwen : fysische - en technische moeilijkheidsgraad = 4, 13 km langer, nog 100 m meer hoogteverschil en tot op de Baraque Fraitûre gereden, met zijn 650 nog altijd 1 van de hoogste punten in België !!!
Ook op deze route weer prachtige vergezichten en prima wegwijzering. We zijn aan route 2 niet meer begonnen : het was ten eerste tijd om onze terugtocht aan te vatten en het WK op de weg liep naar zijn einde. De fietsen werden afgespoten, de haren gekamd, Freire zien zegevieren en dan terug naar huis.
Moet het nog gezegd dat dit één van de fijnste weekends van mijn leven was ?
Met dank aan de vrienden, echtgenotes, familie (die de kinderen hebben opgevangen), de weergoden en de uitbaters van "Villa des Effats" in Vielsalm.
Van: Robi Ingegeven op: 26-sep-2004 Gereden op: 26-sep-2004
Hallo medebikers,vandaag nog eens de route drie gereden vind dit een erg mooie route,zeer goed aangegeven je kan hem zelfs zonder kaart heel makkelijk doen.
Doe deze route vrij regelmatig omdat m'n schoonouders langs deze route wonen namelijk in Commanster vertrek dan van daaruit,vandaag dus deze nog eens gereden ,jongens wat lag ie er zwaar drassig bij zeg door de regen van afgelopen dagen,ik zag er nogal uit toen ik terug aankwam maar dat vind ik nu het mooie aan mtb je eens lekker smerig kunnen te maken,éénmaal lek gereden na amper 5km rijden,net na je Commanster verlaat en het bos inrijd heb je een stuk met erg dikke stenen daar moeten je banden er wel aan,voor de rest heb je enkele lange beklimmingen,niet stijl maar wat lang eigenlijk,een paar mooie afdalingen en voor de rest de mooie natuur,de stilte wat wil je nog meer hé,zeker een aanrader.
Binnenkort gaan we route 4 doen met enkele vrienden,moet ook de moeite zijn.
Moest je route3 dezer dagen doen ,doe de groeten aan m'n schoonouders in Commanster net aan de kerk daar waar de honden er duchtig op los blaffen naar de voorbij rijdende fietsers,groetjes en nog veel bike genot.
Van: Tim Oosterlink Ingegeven op: 20-aug-2004 Gereden op: 18-aug-2004
Tijdens een midweek verblijf in SunParks de vier routes in Vielsalm gereden. Alle routes liggen er vrij zwaar bij door de regen maar zijn nog perfect te rijden. De routes zijn niet zo technisch als bijvoorbeeld Coo maar bieden wel mooiere vergezichten en natuur. De langste route (je rijdt naar Baraque de Fraiture) is de mooiste.
Van: Arjen de Boer Ingegeven op: 7-may-2004 Gereden op: 30-apr-2004
Vielsalm is één van de beste plekken van West-Europa als het op serieus mountainbiken aankomt. De routes zijn lekker lang, technisch en zwaar. De omgeving is schitterend. Wel een kaart kopen bij de VVV, want hoewel de bewegwijzering heel goed is, slopen grapjassen soms een bordje van een paal. Eigenlijk is er maar één nadeel: net als op veel andere plekken in de Ardennen kun je maar het beste zelf eten en drinken meenemen, want de horeca is schaars en droevig stemmend.
Van: Bram Ingegeven op: 13-apr-2004 Gereden op: 12-apr-2004
Ik heb vandaag route 1 gereden. Ik ben een weinig geoefende MTB-er uit het vlakke noorden van Nederland. Ik vond deze route goed te doen. Nog wel last gehad van de kapwerkzaamheden in de bossen maar de droge dagen rondom pasen zijn goed geweest voor de ondergrond. Mijn gemiddelde bedroeg bijna 20 km/u dus ok. Het percentage asfalt is wel hoog voor een ATB route maar goed, de uitzichten zijn leuk. Het is niet erg technisch. Al met al een leuke route.
Van: Hilko Odink Monkeybikers Gramsbergen. Ingegeven op: 4-apr-2004 Gereden op: 20-mar-2004
Met 5 vrienden een heel weekend fietsen in Vielsalm dat zou voor ons als goed getrainde bikers geen enkel probleem zijn. Dat viel tegen. We hebben alle 4 de routes gereden maar het was afzien. We hebben alles onderweg gehad harde wind,regen,sneeuw,modderstromen,doorwadingen tot aan de trapas,machines die de paden kompleet verwoest hadden door de kap en afsleep van bomen. De geulen die deze machines hebben veroorzaakt waren bijna niet door te komen. We hadden een huis gehuurd in de buurt van Vielsalm in het dorpje Ville-du-Bois. 2 km van het centrum en deze gebruikten we als uitvalbasis. Deze lag 40 meter van route drie af. Maar eerst route 1. Deze hebben we op zaterdag morgen gereden en het begon onderaan bij het water in Vielsalm net als de andere routes. Route 1 wordt ook wel de familie route genoemd door de andere bikers maar voor ons was dat toch iets te licht uitgedrukt. Toen we na de nodige pech (lekke band) terug waren, hebben we de pan met macaroni achterover geslagen. Na de nodige energierepen,bananen,en veel liters vocht ingeslagen te hebben zijn we met frisse moed begonnen aan route 4. Deze tocht is ons zeer tegengevallen en dan druk ik mij nog enigzins positief uit. Alles om af tezien zat er in. Maar we haalden het en waren trots dat we deze helle tocht hadden overleefd. We waren zo bruin van de modder dat we de vis vijver onder in Vielsalm zijn ingereden. Schade achteraf waren (lekke band en 5 setjes versleten remblokken). Remblokken gaan maar 60 km mee in deze omgeving. Dus s'avonds fietsen repareren.En bij thuis komst het frame kompleet doorspuiten ivm roest van binnen uit. S'avonds kompleet uitgewoond voor de televisie en na een paar pilsjes zo kapot dat we om 10.00 allemaal plat gingen. Zondag was de dag voor route 3. Om een uur of 10 na een stevig ontbijt op pad. Route 3 liep vlak bij ons huis dus dat kwam mooi uit. Helaas was de afdaling erna toe te gauw voorbij het ging bergop en na twee kilometer waren we al direct kompleet kapot. Maar ja we waren nog maar net oppad dus terug was geen optie. Het gevoel van constant bergop en weinig afdaling wordt ook door ons gedeeld. Ook deze route was zeer slecht begaanbaar door de houtkap en de vele regen. Alle paden zowel omhoog als naar beneden waren heel zwaar en bijna niet te berijden. Net voor de middag waren we weer terug in ons huis en maakten we ons op voor de middag tour route 2. Ik moet bekennen dat ik deze niet meer heb meegedaan omdat ik na route drie zo kapot was dat het voor de anderen die route 2 nog wilden rijden een sleeptouw verhaal zou worden en de berichten die ik had gelezen over route 2 waren niet bepaald optimistisch. De tocht was maar 21 kilometer maar na wat ik gehoord heb over de zwaarte van deze tocht is het maar goed dat ik niet mee ben geweest. Het was steil omhoog en dat was na elke afdaling weer het geval. Dat is ook het mooie van de ardennen je weet dat na elke afdaling een beklimming volgt. Kompleet uitgeput kwamen de bikkels na drie en half uur terug. ze waren wel zo slim geweest om ditmaal bij de VVV de fietsen voor 2 euro af te spuiten met de hoge drukreiniger. Al met al was het een geweldig weekend zo met 6 kerels op een fietsje door de prut. S'maandags zijn we heel tevreden en met vele ervaringen rijker terug naar het "platteland" gereden. We komen zeker weer maar dan wel een paar maanden later. Totaal hebben we 130 km gereden en de hoogste snelheid bij afdaling was 63 km per uur.
Van: Gebroeders van den Hurk Ingegeven op: 15-mar-2004 Gereden op: 10-feb-2004
Samen met mijn broer zijn we vanuit NL naar de Ardennen gegaan om daar te fietsen. Via deze website route 2 uitgekozen. Ten eerste hadden we perfect weer: er lag zo'n 10-15 cm sneeuw, geen wind en daardoor niet al te koud.
Over de route: een geweldige route die je na de eerste lange steile beklimming trakteert op snelle, moeilijke afdalingen. Door de sneeuw kregen we nog prachtige uitzichten er gratis bij. De route is perfect aangegeven. Aan het eind nog wel een kleine aanvaring met een hond gehad, maar dit kon de pret niet drukken.
Van: Jozef Tooten Ingegeven op: 26-dec-2003 Gereden op: 18-dec-2003
Ik reed route 2 op een zonnige decemberdag met temperaturen van maximum 1 à 2 graden boven het vriespunt. Aangezien het de nacht voordien gesneeuwd had, was het circuit herschapen tot een vettige modderpoel met op sommige hoger gelegen plekken nog sneeuw en ijs. De route was erg goed aangegeven met slechts twee punten waar de pijltjes een tiental meter voorbij het kruispunt te vinden waren. 21 km lijkt kort maar de eerste helling bijt je onmiddellijk stevig in de kuiten en het is niet de enige helling van dat kaliber. Wanneer je denkt dat je de top bereikte, moet het ergste vaak nog komen. Vergeet de powerbars dus niet want zeker in de kou kan je ze gebruiken. Het vochtverbruik lag trouwens ook boven het gemiddelde. Maar na het klimmen komen de afdalingen en die waren een feest. Aan het waarschuwingsbordje kan je voluit gaan en haalde ik met een fully 56 km/u. De haarspeldbocht die erop volgt, miste ik dan ook bijna... een samenloop van te hoge snelheid, modder en ijs. Al kan ik me voorstellen dat ook in betere omstandigheden sommige bikers hier uit de bocht gaan. Toch maar oppassen! De asfaltstukken zijn niet te lang en grotendeels in dorpjes met steile afdalingen en scherpe bochtjes. Oppassen bij vriesweer, zeker als er ijs op de baan ligt, ik schoof simpelweg rechtdoor. De route eindigt met een vermoeiende en onverwacht lange klim, de drie kruisen op je linkerzijde markeren ongetwijfeld de plek waar drie bikers hun laatste adem uitbliezen, en voor wie het overleeft; achter de bomen zit nog een helling verscholen. Nadien kan je rustig uitbollen tot op de parking. Ik keer binnenkort alvast terug om deze geweldige route nogmaals te rijden, misschien wel in de sneeuw.
Van: Sebastien Teichmann Ingegeven op: 6-nov-2003 Gereden op: 1-nov-2003
Vandaag route 4 gereden samen met m'n vaste bike-partner. Route 4 is inderdaad het beter bikewerk. Zowel uphill als downhill boomwortels, rotsen, noem maar op. Ik had inderdaad ook de indruk dat er geen afdalingen inzitten. De eerste 27km toch niet, dan kom je boven aan al die restaurants aan de afrit van de autostrade, dan zijn er 3 schone afdalingen en nog een paar serieuse klimmen. We hebben dat afgehaspeld op 2u18'. Vooraf waren we van plan om ook route 2 te rijden maar mijn collega biker is vrijdag wat ziekjes geworden. Hij had dus al genoeg gestorven met de 47km tegen 20.4/u gem. Het parcours was ondanks de regen toch goed berijdbaar, ik vond dat toch, met mijn black shark mud 1.5 bandjes.
Van: Pascal&Doris Morsa Ingegeven op: 9-oct-2003 Gereden op: 3-oct-2003
Route 1(16 km) gereden rond 16u30 als opwarmertje van het mtb week-end van 4 en 5 oktober in sunparks(56 en 43 km !!!)
Leuk,on-road/off-road 50-50 wat jammer is.Goed aangeduid,ok voor de ganse geoefende familie.
Van: Rob Schraa Ingegeven op: 18-sep-2003 Gereden op: 18-sep-2003
Ik zat van 8 t&m 12 Sept een midweek bij Sun Parks in Vielsalm. Dus wat is er dan mooier om de routes hier op je MTB te rijden.
Dit is toch een geweldig gebied voor een bewoner van Noord-Oost Nederland waar het bijna helemaal vlak is.
Dus waren de eerste paar km ook om te wennen, alhoewel je er amper tijd voor krijgt. Heb alle routes (1 t&m 4) gereden en genoten!
Route 4 is natuurlijk de topper, vooral de afdaling in het ski en kanglauf gebied mag er zijn en dan met name het laatste gedeelte waar je via een smal paadje tussen de weilanden naar beneden raasd, om dwars door een beekje aan de volgende beklimming te beginnen.
Ook route 2 mag er zijn. 21 km lijkt niet zo lang, maar op deze route voel je elke kilometer door de 5 lange klimmen die hier in zitten.
Enfin ik kom hier zeker weer terug......!
Van: Michel Alders Ingegeven op: 7-sep-2003 Gereden op: 18-jul-2003
18/07/2003:Na een schitterend mountainbike avontuur in Oostenrijk te hebben gehad, met per dag soms wel 1100 hoogtemeters in de omgeving van Kitzbuhel en St Johann, Wilde ik op de terugweg nog even mijn goede benen in Belgie gaan testen.
Via deze site kwam ik aan de goede recenties van de tocht in Vielsalm, en wat is betrouwbaarder dan de visie van een mountainbiker zelf.
Ik begon met tocht nummer 3, maar door welke reden dan ook zat ik na 15 kilometer op de verkeerde route die mij al snel weer naar het beginpunt deed komen. Om weer hetzelfde stuk te moeten rijden had ik geen zin in, dus begon ik maar aan route 4 die volgens de recenties het best uit de bus komt.
En gelogen is dit denk niet, een prachtig parcours met voor ieder wat wils, het had de dag er voor echter zeer hard geregent waardoor het soms echt ploegen was door de nauwe paadjes die waren omgetovert tot een waar crosscountry paradijs.
Voor mijn gevoel vielen de hoogteverschillen wel mee, maar wat wil je als je de week ervoor steeds tegen een berg op moet rijden, met een gemiddelde van 19 km per uur was ik dik tevreden. Andere bikers ben ik tot mijn teleurstelling niet tegengekomen, dat is wel wat anders dan in nederland. Maar goed al met al is het natuurlijk fantastisch fietsen bij onze zuiderburen, dat ga ik zeker nog eens doen. Als jullie belgen eens beloven om naar nederland te komen biken, want ook bij ons zijn fantastische parcourtjes te bewonderen.
Van: Benedikt Ingegeven op: 10-jul-2003 Gereden op: 10-jul-2003
Vandaag (10/07/2003) route 4 gedaan. Bij het ontstaan van dit parcours werd dit met de 6 genummerd maar sedert enkele jaren is het 4. Voor mij is dit zowat het mooiste parcours...hoewel ik nog naar Houffalize moet gaan...
Je begint aan het meer, rijdt wat door een dorp en algauw mag je klimmen! Op asfalt, het stijgingspercentage valt nog mee maar tis zowiezo wel afzien...zo krijg je tot aan Baraque de Fraiture prachtige klimpartijen (boomwortels en rotsondergrond!) maar ook een ietwat saaier stuk (door een loofbos)... daar krijg je dikwijls ook het nummer 15 te zien en klaarblijkelijk had ik mij ergens vergist want ik kwam op een grote baan links uit van de Baraque...even gaan kijken naar de skipiste (lunchpauze) en genieten van het verre zicht en bloemen! Eens weer op pad krijg je meteen een afdaling voorgeschoteld...daarna een relatief plat stukje en dan een afdaling tussen keien en in een klein beekje (bijzonder spectaculair!)vervolgens doorsteek je een wed en daarna mag je terug klimmen. Zo krijg je na ieder stuk afdaling (waar ik me rot amuseerde op de Liquid) terug een kuitenbijter. Zo krijg je er zeker nog vijf! Sommigen verwachten immers enkel afdaling na de Baraque maar niks is minder waar...en dit maakt het dan ook zo lastig. Niet de heel stijle klimmen zoals op route 2 maar wel boomstronken, keien, rotsondergrond en de lange afstand maken van deze tocht toch een zware fysieke inspanning. Afgelegd in warm weer, droog parcours in 2u.30 met een gemm. snelheid van tegen de 19 km/u. Wie hier 20 haalt mag beginnen aan competitie of doet daar al aan...
Van: m vd vorm Ingegeven op: 23-jun-2003 Gereden op: 7-jun-2003
07/06/2003: Route 4: mooie, maar zeker geen makkelijke route.
Onderweg 2 keer de route moeten gokken, 1 keer was het bordje niet meer leesbaar(daar moet je naar rechts) en 1 keer stond alleen het paaltje er nog, maar het bordje was weg (hier moet je ook naar rechts).
Ook kom je een keer 3 bordjes tegen waar er tussen 2 een H staat, het ene bordje is de gewone route en die met de H ertussen brengt je naar het laatste stuk van de route, dat scheelt meer dan de helft, maar dan mis je het mooiste stuk.
Van: jan van houten Ingegeven op: 12-may-2003 Gereden op: 10-may-2003
Zaterdagochtend (10/05/2003) wilde we 2 routes fietsen route 2 en route 4 volgens deze site was de 2 de moeilijkste ondanks dat het maar 21 km was. we begonnen met de 21 km.Inderdaad het gaat lekker berg op mooie paadjes en prachtig uitzicht de paden waren goed tedoen.
Het was wel uitkijken geblazen de ene plas is wat dieper dan de ander maar dat maakt het wel spannend.De afdalingen waren goed tedoen met max. snelheden van 60 km waren we snel toe aan de volgende klim waar we toch snel moesten terug schakelen om niet helemaal stil tevallen.
na anderhalf uur waren we weer terug bij de auto na dat we een broodje hadden gegeten zijn we vol goede moed begonnen aan de 47 km.
Want deze zou makkelijker zijn dan de 21 km. Nou dit viel tegen de beklimmingen waren talrijk( we hadden het gevoel dat er geen afdaling in zat) en vooral lang en door de verschillende soorten ondergrond zoals groffe kiezels waren ze ook moeilijker dan route 2 we hebben in deze route alles gehad van wortels tot een wasbord en uitgeregende paden tot modderpoelen er leuk maar ook vermoeiend.
Een kleine 3 uur later kregen we eindelijk de afdaling waarvoor we 47 km hadden gefiest alleen zaten we toen meteen in Vielsalm.

DE beide routes zijn uitstekend uitgezet zonder enig probleem hebben we de routes kunnen fietsen.We komen vast terug om nog meer te genieten van de Ardennen.
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 18-apr-2003 Gereden op: 18-apr-2003
Route 3 (35 km), 18/04 : Deze route heb ik vorig jaar al gereden, toen onder natte en modderige weersomstandigheden, maar vandaag lag het percours er kurkdroog en perfect berijdbaar bij. De signalisatie is nog steeds perfect; een kaart is absoluut niet nodig. De route is technisch niet zo moeilijk : 2 redelijk lange en voor de rest heel wat korte klimmetjes zorgen voor een gevarieerd parcours dat zelfs voor de beginnende mountainbiker haalbaar moet zijn. Voor details van de rit verwijs ik naar mijn verslag van 2002. De cijfers : 34,5 km - 540 hm
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 18-apr-2003 Gereden op: 18-apr-2003
Route 2 (18/04): Verkijk je absoluut niet op de afstand ('slechts' 21 km) want dit is een bijzonder pittige route. Een eerste asfaltklim aan de overkant van het meer en je bent meteen goed opgewarmd. Vanaf hier gaat het gaat steeds maar op en af; vlakke stukken (lees recuperatiestukken) zijn er niet bij. In totaal zijn er 5 lange klimmen (een paar met > 15 %), gevolgd door steile afdalingen (> 50 km/h). Tussen km 15 en 17 ligt het enige 'vlakkere' deel van de route waar je eventjes kan ademhalen vooraleer aan de laatste klim te beginnen (> 10 %). De cijfers : 20,5 km - 535 hm.
Van: Karel Wouters Ingegeven op: 7-sep-2002 Gereden op: 7-sep-2002
7/9/2002:<br>
47km: zeer goed bewegwijzerd; je hebt geen kaart nodig. Deze route wordt gekenmerkt door steile, korte klimmetjes en lange (prachtige) afdalingen. Eigen aan route 2, 3 en 4 is dat je in het begin het dal van Vielsalm uit moet. Voor route 4 betekent dat een redelijk lang en steil stuk over asfalt. (zie hoogteprofiel Hans) Vanaf de Baraque Fraiture begint het pas echt leuk te worden. Ik zou dan ook niet aanraden om hier te vertrekken, want dan heb je het saaiste stuk op het laatste.
<br>
8/9/2002:<br>
35km: Veel gemakkelijker dan de 47km, met langere minder steile beklimmingen en meer asfalt. Na deze trip voelde ik me nog goed genoeg om aan de 21km te beginnen. 21km: ... en dat had ik beter niet gedaan. Het karakter van de 21km is meer dat van de 47km: een paar redelijk steile klimmetjes met een beetje asfalt en niet echt veel lange afdalingen.
<br>
Conclusie:<br>
Routes 2, 3 en 4 zijn goed bewegwijzerd en lopen door een prachtig landschap; ik heb er echt van genoten. Ik heb geen kaart gebruikt, en ik ben slechts één keer verkeerd gereden (domweg verkeerd afgeslagen). Ik had de indruk dat route 2 qua karakter tussen 3 en 4 ligt. Een volgende keer zou ik route 2 combineren met route 1 (nu niet gereden), en 3 en 4 apart rijden. Het weer was prachtig en de routes lage er droog bij. Ik denk dat er bij regenweer enkele gevaarlijke stukken bij zijn (vooral route 4). In de winter ga ik ze allemaal nog eens rijden; ik zal dan iets laten weten.
Van: Jasper Leenarts Ingegeven op: 1-sep-2002 Gereden op: 1-sep-2002
1 en 2 september 2002<br>
Op zaterdag route 1 gefietst (16 km). Deze route viel erg tegen. Dus na route 1 hebben we besloten om route 3 (35 km) gelijk er achteraan te biken. Dit was een zeer mooie route die gevarieerd was. Enkele pittige klimmetjes over zowel asfalt, losse steentjes en zand met leuke afdalingen. Eenmaal terug van route 3 voelden wij ons toch nog dermate fris dat we hebben besloten om na het nuttigen van een patatje route 2 te doen.<br>
Route 2 (21 km) was echter wel andere koek. Het begint zeer heftig met zeer lange klimgedeelten en korte snelle felle afdalingen, gevolgd door weer zeer lange klimmetjes. Op deze route ben ik dus flink kapot gegaan. Later op de route blijven de klimmetjes lang en pittig, maar heb je tussendoor meer tijd om te herstellen (gelukkig) en kom je uiteindelijk met een zeer snelle afdaling weer in Vielsalm. Dat was wel weer genoeg voor de zaterdag. De teller stond stil op ongeveer 75 km.
<br>
Zondag hebben we ter afsluiting route 4 (47 km) gebiked. Dit was een zeer gevarieerde route met veel lekker steil klimwerk, afgewisseld met zeer lange minder stijle klimgedeelten. Je komt door zowel bossen als uitstrekte weide-omgeving. Rijd over asfalt, bosgrond, los grind, klei-grond. Kortom lekker gevarieerd. Kom je net uit een lekkere afdaling, ga je de bocht om, schakel dan maar vast terug, want dan is het weer klimmen. Een afdaling gaat over een smal pad, met daarnaast en over een klein beekje of iets dergelijks. Dat was toch wel mijn favoriete afdaling en onderaan ging het door een grotere beek, vervolgens de bocht om en weer zeer pittig omhoog.
<br>
Kortom, we hebben veel lol gehad en uiteindelijk 127 kilometer in 2 dagen gereden. En het is zeker een gebied waar ik nog eens ga komen!!!!
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 25-aug-2002 Gereden op: 25-aug-2002
Ik heb circuit nr 4 gereden op 25 augustus 2002. De start van al de tochten is gesitueerd aan het vvv-kantoor van Vielsalm tegenover de kerk. Het parcours ligt er zéér nat bij, er zijn stroken bij waar de plassen
gigantisch groot zijn geworden en het bijna onmogelijk is om door te rijden omdat je gewoon wegzakt in de blubber. Er ontbrak één pijl op dit lange circuit, alleen het paaltje staat er nog recht. Het is de bedoeling om daar rechtdoor te rijden. <br>
Voor de rest kan ik mij aansluiten bij de commentaar van de anderen dat dit een parcours is met korte snedige hellingen en leuke afdalingen op verschillende soorten ondergrond. Bij droger weer is dit parcours zeker een aanrader, ook vanwege de rust, ik ben maximum 10 wandelaars tegengekomen op 47 km en geen enkele andere biker en dit op een zondagnamiddag.
Van: Raf De Bruyn Ingegeven op: 5-mar-2002 Gereden op: 5-mar-2002
05/03/2002: De route van 16 km kan je desnoods rustig met de hele familie rijden.<br>
Mispak je echter niet aan die van 21 km. Dat is reeds andere koek. De route kent stijle hellingen en afdalingen door prachtige bossen.<br>
Goed bewijzerd en uitstekend berijdbaar.
Van: Marc Raes Ingegeven op: 1-oct-2001 Gereden op: 1-oct-2001
Marc Raes (oktober 2001):
Vanuit Vielsalm vertrekt ook een 47 km route nr 4 die je naar de Baraque de Fraiture brengt. De route is perfect afgepijld en brengt je door een afwisselend zeer mooi landschap van velden en bossen. De hoogteverschillen zijn niet groot maar houdt rekening met de uitzonderlijke lengte en het simpele feit dat de Baraque de Fraiture zich toch op honderd meter meer bevindt dan uw vertrekpunt.
Een perfecte mix bij een droog parcours maar zwaar bij een nat circuit. Je kan natuurlijk ook vanop de skiparking van de Baraque de Fraiture vetrekken.